Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Ako bojujú slovenské mestá so snehom? Nitra vytiahla ťažkú techniku, Bratislava povolala aj väzňov

 Do odhŕňania snehu v Bratislave sa momentálne zapojili aj odsúdení vo výkone trestu z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Justičnom paláci.

 Takmer 80 ich pomáhalo aj pri minulotýždňovom snežení. TASR to potvrdili z magistrátu s tým, že odsúdení pomáhajú v centre hlavného mesta. Bratislavčania môžu posielať mestu podnety k zimnej údržbe a zároveň aj sledovať online pohyb zimných mechanizmov.

Fotogaléria
22
fotiek v galérii

V Bratislave momentálne husto sneží, a preto pre obyvateľov funguje aj horúca linka pre podnety k zimnej údržbe. Kritickú situáciu na chodníkoch v hlavnom meste môžu ľudia avizovať na telefónne číslo +421 259 356 777 alebo mailom na zima@bratislava.sk.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo spresnil, že operátori odovzdajú prijaté podnety na dispečing, ktorý na miesto vyšle pohotovostnú čatu zimnej údržby. "Pokiaľ sa hlásenie bude týkať chodníka v správe niektorej mestskej časti, informáciu posunú na dispečing tejto mestskej časti. Prioritou bude viacero oznámení na ten istý úsek a tiež jeho dôležitosť z pohľadu frekvencie osôb a hroziaceho nebezpečenstva úrazov," uviedol. Vallo už v uplynulých dňoch požiadal  Bratislavčanov o zhovievavosť a v rámci možností aj o pomoc pri čistení chodníkov pri svojich domoch, pokiaľ by došlo k výraznejšej kalamitnej situácii v meste. Takzvaná chodníková novela totiž zmenila od mája 2018 starostlivosť o obecné chodníky. Táto povinnosť prešla zo správcov priľahlých budov na vlastníkov alebo správcov chodníkov, teda na samosprávy.

 

Nitriansky kraj

Husté sneženie, ktoré sa v okolí Nitry začalo v utorok pred druhou hodinou ráno, zatiaľ na cestách Nitrianskeho okresu nespôsobilo vážnejšie problémy. Pre TASR to uviedol Ľubor Andrášik z Regionálnej správy a údržby ciest v Nitre.

Na cestách v okrese Nitra a Zlaté Moravce sa už od nočných hodín strieda 12 sypačov, v priebehu dňa začali cestári aj s pluhovaním.  "Mechanizmy sú sústavne nasadzované, rovnako aj niekoľko desiatok našich pracovníkov. Podľa mojich informácií je na cestách sneh, ale všetky sú zjazdné. Snažíme sa pri zásahoch reagovať aj na požiadavky polície a občanov," uviedol Andrášik.

Ako pripomenul, momentálne padá na vozovky sypký sneh, ktorý sa má neskôr meniť na mokrý, prípadne na dážď. "Je zima a pri takomto počasí sa môžu vyskytnúť problémy, preto vyzývame cestujúcu verejnosť, aby so sťaženými podmienkami na cestách počítala a aby vodiči jazdili čo najopatrnejšie," dodal Andrášik.

Trenčiansky kraj

Všetky cesty a cestné úseky na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sú zjazdné, dopravnú situáciu komplikuje sneženie na celom území kraja. Na cestách kraja je vrstva čerstvého snehu od jedného do piatich centimetrov. Vyplýva to z informácií, ktoré na svojej webovej stránke zverejnila Slovenská správa ciest. 

Horský priechod Šútovce je uzavretý pre vozidlá nad desať metrov, horský priechod Skýcov je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony. Ako informovala na svojom webovom sídle Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja, údržbu ciest na celom území kraja zabezpečuje momentálne 40 posýpacích a odhrňovacích vozidiel. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Primátor Matúš Vallo trvá na tom, že nové pracovné miesta priniesli skvalitnenie mestských služieb.
Kedy sa bude stavať električková trať pred SND? Toto je odhadovaný dátum
(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina zápasí s časom: Zelenskyj vie, ako Rusko využíva situáciu! Meškanie USA spôsobilo vážne následky
Do kín mieri novinka Strážcovia galaxie 3.
FotoVáš Tip
Hollywoodske celebrity obsadzujú Bratislavu?! Po Samuelovi L. Jacksonovi sa u nás ukázala ďalšia MEGAHVIEZDA
Woman laying next to her boyfriend  holding her finger pressed against her lips
Muž odhalil manželkinu neveru: Keď videl, koho vášnivo bozkáva, zamieril rovno do krčmy!
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka to podpísala! Ide o 13. dôchodky: Čo sa zmení?