Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2018 18:54 | Správy | Zahraničné správy

Staré hriechy zabudnuté?! Británia a Rusko sa rozhodli pre zásadný krok

Rusko a Británia sa dohodli na tom, že od januára začnú postupne obnovovať počty diplomatov na svojich zastúpeniach v druhej krajine. Podľa agentúry TASS to v televízii Rossija-24 povedal ruský veľvyslanec v Británii Alexander Jakovenko.

Úrady ani jednej krajiny zatiaľ túto informáciu oficiálne nepotvrdili. Británia tento rok v marci vyhostila 23 ruských diplomatov v súvislosti s aférou okolo otravy bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v južnom Anglicku. Z tohto útoku pritom obvinila Rusko. Moskva obvinenia odmietla a recipročne vyhostila 23 britských diplomatov.

"Dospeli sme v zásade k dohode, že niekedy v januári sa bude obnovovať diplomatický personál ako v Moskve, tak v Londýne," uviedol podľa agentúry TASS Jakovenko. "Neverím, že sa to bude týkať všetkých zamestnancov, ale prinajmenšom polovica veľvyslanectva bude obnovená," dodal.

Britská diplomacia na otázku agentúry TASS nejaké nové dohody s Moskvou poprela. "S Ruskom sme mali neprerušovaný dialóg ohľadom diplomatických víz už pred udalosťami v Salisbury. Pravidelne si vymieňame víza pre diplomatický personál a nebudeme komentovať jednotlivé prípady. Žiadne nové dohody dohodnuté neboli," citovala agentúra nemenovaného predstaviteľa britského ministerstva zahraničia. Tento činiteľ zároveň uisťoval, že nedošlo k žiadnym zmenám v postoji Londýna "ohľadom ruskej diplomatickej prítomnosti v Británii, vrátane opatrení prijatých po Salisbury". Zdôraznil tiež, že dopĺňanie personálu misií britského ministerstva zahraničia "je vykonávané v rámci týchto obmedzení".

 

Hovorca ruskej ambasády v Londýne záležitosť následne spresnil. "Ide o to, že Rusko a Británia prvýkrát od marca na vzájomnom základe vydali určitý počet víz budúcim zamestnancom diplomatických misií oboch strán. Týmto spôsobom skutočne dôjde k čiastočnému doplneniu početného stavu ... po vyhostení 23 ruských diplomatov a potom 23 britských diplomatov," povedal hovorca.

Vzťahy oboch krajín sa prudko zhoršili po incidente s otravou Skripaľa a jeho dcéry Julie 4. marca v meste Salisbury. Londýn už čoskoro dal najavo presvedčenie, že dvojica bola vystavená armádnej nervovo-paralytickej látke novičok a že za týmto útokom stojí Rusko. Moskva dodnes obvinenia vehementne popiera.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!