Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.12.2018 16:10 | Správy | Domáce správy

Rozpor medzi lekármi a VšZP naďalej trvá, ovplyvní aj pacientov? Poisťovňa reaguje

Zmluvný spor medzi časťou ambulantných poskytovateľov a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) naďalej trvá.

Posun neprinieslo ani štvrtkové trojstranné stretnutie ministerky zdravotníctva SR Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD), vedenia poisťovne a Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP), poukazujúceho na približne 1000 lekárov, ktorí nemajú podpísané zmluvy s VšZP.

Predstavitelia ZAP po stretnutí vyjadrili sklamanie z toho, že ministerka ako zástupca jediného akcionára VšZP neurobila kroky voči „protizákonnému konaniu“ poisťovne. "Zaň pokladáme to, že VšZP jednostranne odmietla rokovať o obsahu zmlúv v období od 25. júna do 1. decembra 2018, kedy sa naši poskytovatelia dostali do nezmluvného vzťahu, ale aj spôsob decembrových rokovaní, ktoré boli zo strany VšZP diktátom zmluvných podmienok, končiace sa oznámením o skončení rokovania,“ uviedla zástupkyňa ZAP Soňa Ostrovská. Poskytovateľom vznikla v tomto období podľa jej slov finančná ujma, ktorú ZAP v mene poskytovateľov žiada doplatiť. Práve tieto chýbajúce doplatky sú dôvodom nepodpísania zmluvy na ďalšie obdobie.

Generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková pred novinármi upozornila, že na takúto podmienku poisťovňa nemôže pristúpiť, je totiž v rozpore so zásadami hospodárenia s verejnými zdrojmi. "Spätný doplatok by bol v rozpore so zákonom, ako štatutár niečo také nemôžem podpísať,“ zdôraznila.

 

V prípade, že do konca roka 2018 medzi nezazmluvnenými poskytovateľmi a poisťovňou nepríde k dohode, hrozí podľa predstaviteľov ZAP, že pacient – poistenec VšZP u takéhoto lekára dostane síce odborné ošetrenie, no bez komfortu, na ktorý má nárok. "Pacient si bude musieť za ošetrenie zaplatiť a o refundáciu týchto nákladov na základe dokladu od lekára požiadať u samotnej poisťovne,“ ozrejmili.

Hlinková reagovala uistením, že pacientom bude uhradená celková starostlivosť. "Poskytovateľ by im nemal dávať bločky, ak sa to však stane, preplatíme to do 15 dní,“ zdôraznila generálna riaditeľka VšZP. Pre detailné informácie odporučila navštíviť web štátnej zdravotnej poisťovne.

VšZP ubezpečuje, že o všetkých jej pacientov bude aj v budúcom roku postarané. Tvrdí, že od januára 2019 nebudú za vyšetrenie či vypísanie receptu platiť ani pacienti, ktorí navštívia lekára bez zmluvy s VšZP. Podľa poisťovne ide totiž o neodkladnú zdravotnú starostlivosť v prípade ochorenia alebo pri náhlej zmene zdravotného stavu pacienta. "VšZP neodkladnú zdravotnú starostlivosť v zmysle zákona uhradí v plnom rozsahu, a to všetkým všeobecným lekárom, lekárom špecialistom, lekárňam aj pracoviskám, ktoré vykonávajú laboratórne a zobrazovacie vyšetrenia," zdôrazňuje poisťovňa. Jej poistenec tak nebude platiť ani pri výdaji lieku v lekárni či za laboratórne a iné vyšetrenia, ktoré predpíše nezmluvný všeobecný lekár. Platí to aj v prípade vyšetrenia u lekára špecialistu, na ktoré ho poslal nezmluvný všeobecný lekár.

Šéfka rezortu zdravotníctva po stretnutí zopakovala svoje slová zo štvrtka (20.12.), že nemôže a nebude vstupovať do rokovania o zmluvných podmienkach medzi poisťovňou a poskytovateľmi. Argumentáciu VšZP o nemožnosti spätného doplatku Kalavská akceptuje. Zároveň odsudzuje snahy zneužívať situáciu. "Aj podľa dnešných rokovaní sú zmluvy, ich dodatky akceptovateľné, sú dobré, sú vyhovujúce, preto prosím všetkých ambulantných poskytovateľov, ktorí ich doteraz nepodpísali, aby tak urobili a nenechali sa zneužívať na pozičné boje niektorých indivíduí,“ zdôraznila Kalavská.

O počte poskytovateľov, ktorí s VšZP nemajú dohodu, informuje poisťovňa i ZAP odlišne. Kým poisťovňa tvrdí, že aj v týchto dňoch podpisujú zmluvy ďalší lekári, ZAP naopak hovorí o tom, že stúpa počet tých, ktorí chcú už podpísanú zmluvu vypovedať ako dohodu urobenú pod nátlakom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekárka zažívala v posledných mesiacoch hotové peklo.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska