Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Takto sa piekli oblátky v 18. storočí: Tradičný postup dodržiavajú aj dnes

Obľúbenú pochúťku pečú historicky! V Starej Ľubovni vyrábajú oblátky pár dní v roku pred Vianocami pomocou nástroja, ktorý je presnou replikou formy z roku 1721. Tradičná technika zabezpečuje, že oblátky sú chrumkavejšie ako tie, ktoré sa dnes dajú kúpiť v obchodoch.

V slovenských dedinách bolo pritom pečenie oblátok výsadou učiteľov. „Rozdával ich všetkým obyvateľom dediny a na revanš dostal vajíčka, mlieko alebo iné potraviny," vysvetlil Dušan Janický zo staroľubovnianskeho skanzenu. Ako sa teda robili? V slovenských dedinách bolo pečenie oblátok výsadou učiteľov.

Otvoriť galériu

„Učiteľ v obci bol osobnosť, preto mal aj právo na pečenie oblátok. Rozdával ich všetkým obyvateľom dediny a na revanš dostal vajíčka, mlieko alebo iné potraviny," vysvetlil Dušan Janický zo staroľubovnianskeho skanzenu. Podľa neho je recept veľmi jednoduchý. „Cesto tvorí len múka a voda. Nepridáva sa doň ani soľ. Dve ingrediencie postačujú," prízvukuje Janický, ktorý oblátky pečie v nástroji pripomínajúcom kliešte a na ich čeľustiach sú vyobrazené náboženské výjavy.

„Cesto sa do nich naleje, a keď sa k sebe priklopia čeľuste, cesto sa samo roztečie, nie je ho treba rozotierať. Kliešte sa potom vložia do pece na priamy oheň. Tam ich necháme približne 15 sekúnd. To postačuje na to, aby sa oblátka upiekla. Keby to bolo menej, tak by bola ešte tekutá. Pri dlhšom čase v ohni by zase bola príliš spečená. Táto technika spôsobuje, že oblátky sú chrumkavé. Napokon ich stačí obstrihnúť a tradičná potravina môže ísť na sviatočný stôl," dodal.

 

Postup výroby

1. Cesto z múky a vody sa naleje do nástroja, ktorý pripomína kliešte.

2. Kliešte sa vložia do pece na priamy oheň na 15 sekúnd.

3. Napokon ich stačí obstrihnúť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, nov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?
Foto
O Slafkovského je v NHL obrovský záujem: Bude mať Juraj nových spoluhráčov?
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Návrh na odvolávanie Šimkovičovej: Národná rada rozhodla! V TENTO deň sa bude rokovať
Pornoherečka Stormy Daniels v utorok vypovedala ako svedok v prípade voči exprezidentovi Donaldovi Trumpovi.
Pornoherečka vypovedala voči Trumpovi: Čo na exprezidenta vytiahla? Kľúčový moment v procese
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN žiada zastaviť všetku eskaláciu: Odkaz Izraelu, veci sa podľa neho uberajú zlým smerom
(ilustračné foto)
Opozícia kritizuje vládu: Dôvodom je regulácia hazardu! Ministerstvo financií reaguje
Extáza (ilustračná fotografia).
Francúzskej polícii sa podaril obrovský úlovok: Z množstva extázy sa vám zatočí hlava
Ilustračné foto
TORNÁDO na juhu Českej republiky?! Obyvateľov vystrašil podivný jav: Zachytili ho na VIDEO
Legoland vo Windsore.
Čierny deň v Legolande: Zomrel tam chlapček († 5 mes.)! Detaily naháňajú hrôzu