Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2018 14:57 | Správy | Zahraničné správy

Orbán si v Prahe nebral servítku: Globálny pakt OSN o migrácii je chybným dokumentom

Globálny pakt OSN o migrácii je chybným dokumentom, pretože krajiny, ktoré ho podpíšu, vystavujú svojich vlastných občanov vážnym rizikám, povedal v piatok v Prahe maďarský premiér Viktor Orbán.

Predseda maďarskej vlády pricestoval na pozvanie českého premiéra Andreja Babiša na oficiálnu návštevu Českej republiky. Podľa agentúry MTI Orbán na spoločnej tlačovej konferencii s Babišom povedal, že pakt OSN je založený na princípoch, ktoré neznižujú, ale motivujú ilegálnu migráciu. "Na takýto dokument sa potom v neskorších konkrétnych prípadoch a právnych procesoch bude možné odvolávať sa," vytýkal maďarský premiér.

Orbán zdôraznil, že otázka migrácie je témou, na ktorú sa treba spýtať občanov. "V Európe ľudia buď nedokážu vyjadriť svoj názor, alebo ich názor politickí lídri neberú do úvahy. My v strednej Európe chceme zostať demokratmi," podčiarkol maďarský ministerský predseda s poznámkou, že migrácia testuje demokratický charakter politických systémov.

"Nie je možné, aby v Európe pokračovala ilegálna migrácia. Nie je možné, aby pašeráci určovali, kto bude v Európe pracovať a žiť," reagoval Babiš, ktorý podľa spravodajského servera iDNES.cz Orbána označil za svojho priateľa. Český premiér podotkol, že Česko i Maďarsko odmietajú možnosť prerozdeľovania migrantov. Do Prahy pricestovali s Orbánom viacerí ministri jeho kabinetu.

 

Český prezident Miloš Zeman ho prijme na zámku v Lánoch. Zeman avizoval, že sa Orbánovi chystá ospravedlniť za jedno z rozhodnutí sociálnodemokratického ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka. Šéf českej diplomacie totiž nedávno z kruhu českých ambasád, ktoré sú pre Česko kľúčové, vyradil napríklad Taliansko alebo Maďarsko, čo Zeman ostro kritizoval. Vyradenie Turecka a Ukrajiny je však podľa prezidenta v poriadku.

Babiš vyjadril prekvapenie z vyhlásenia ministra zahraničných vecí svojho kabinetu a Orbána uistil, že postoj Česka sa k Maďarsku nezmenil. "Nechcem sa miešať do vnútorných záležitostí Česka. Viem, ako komplikovane funguje koaličné vládnutie. Chceme zostať blízkymi priateľmi a spojencami Českej republiky," povedal maďarský premiér.

Hovorca vlády reagoval na odmietnutie paktu OSN slovenským parlamentom

 

Na vznik stredoeurópskej identity upozornil v piatok v Budapešti hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács v súvislosti so štvrtkovým odmietnutím paktu OSN o migrácii parlamentom Slovenskej republiky.
Podľa agentúry MTI Kovács povedal, že v strednej Európe vždy boli spoločenské, hospodárske a inštitucionálne hľadiská, ktoré sa líšili od západoeurópskych.

Ako dodal, najlepším príkladom toho je spolupráca Vyšehradskej štvorky. "Tento región disponuje dedičstvom - akým je aj 50 rokov komunizmu -, vďaka čomu krajiny strednej Európy vidia veci inak," zdôraznil hovorca.
K nájdeniu spoločného tónu podľa jeho slov veľmi pomohla migračná kríza v roku 2015, avšak čoraz viac spoločenských, hospodárskych a inštitucionálnych záležitostí umožňuje, aby Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko vystupovali spoločne, pričom sa usilujú o to, aby ich vnímali ako rovnocenných partnerov.

"Vznik stredoeurópskej identity potvrdzujú viaceré prieskumy," uzavrel Kovács, ktorý podčiarkol, že globálny pakt OSN o migrácii by "inštitucionalizoval ilegálnu migráciu".

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Matúš Kolárovský, Veronika Nízlová.
Foto
Emotívne VYZNANIE Kolárovského Nízlovej: Mladík venoval speváčke nečakane silné slová
Foto
Marek Hamšík prišiel o zápas s Kazachstanom: Svoje prvé MS sledoval v aute!
Foto
Zápasy MS pre Nový Čas tipujú zvieratá zo zoo: K akej miske zamierila Agama bradatá?
Misska Šebestová má za sebou vážnu nehodu.
FotoVáš Tip
Vážna nehoda Magdalény Šebestovej: Prvé slová bývalej missky po tom, čo ušla hrobárovi z lopaty!
Horí plavidlo s názvom Pink Whale prerobené na obľúbený podnik.
AktualizovanéFoto
V Bratislave zhorel obľúbený podnik! Hrôzostrašné FOTO
Ilustračné foto
Dopravné peklo v Bratislave! Reťazová nehoda aj dlhé kolóny: Tu si postojíte
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Pozor, výstraha! V tejto lokalite videli medveďa: Buďte opatrní
Rudolf Huliak ulovil medvedicu, ktorá mala  byť problémová.
Foto
SNS chváli Huliaka fotkami zastrelenej medvedice: Ochrana ľudí alebo papalášizmus? Politológ v tom má jasno
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár na návšteve Južnej Kórey: Čo sa chystá? Padli aj slová o Ukrajine
Fiľakovský hrad je národnou kultúrnou pamiatkou.
Váš Tip
Noc múzeí vo Fiľakove bude patriť Egyptu: Na hrade a v galérii otvoria TIETO tri výstavy!
Foto
Vinco Lukáč verí, že sa draftová jednotka otrasie: Juraj je pod tlakom, preto je nervózny!
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Amerika sa pustila do Izraela! Ostrá kritika: Prichádza zmena?