Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2018 12:00 | Tip od Vás
FotoVáš Tip

Krásne dievčatko (1,5) trpí zriedkavou chorobou: Klárku môžu udusiť vlastné sliny!

Krásna malá slečna sa borí s veľkými zdravotnými problémami. Klárka (1,5) z Bardejova trpí zriedkavou neurologickou poruchou, bulbárnym syndrómom. Nedokáže prehĺtať, takže jej slinky zatekajú do pľúc a mohli by ju udusiť.

Rodičia zlatovlásky sa zo všetkých síl snažia dať jej okrem lásky aj čo najlepšiu starostlivosť. Veľmi jej pomohli rehabilitácie, ktoré sú však finančne veľmi náročné. Počas Denisinho (25) tehotenstva nič nenasvedčovalo tomu, že by mali nastať nejaké problémy. „V ôsmom mesiaci však lekári zistili, že Klárka prakticky nedostáva žiaden kyslík. Okamžite som musela ísť na sekciu,“ spomína mladá mamička, ktorá v tom čase prežívala najhoršie chvíle života.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Napäté čakanie na výsledok neprinieslo úľavu. Lekári po pár dňoch stanovili krutú diagnózu – bulbárny syndróm. „Potom mi radili, aby som dala svoje dievčatko do ústavu, lebo nebude životaschopné,“ pokračuje so slzami v očiach Denisa. Ako milujúca matka sa však ani na okamih nevzdávala.

Trpela s dcérkou

 

„Štyri mesiace sme boli v nemocnici. Moja Klárka trpela a ja s ňou. Chvíľami sa zdalo, že je na tom naozaj veľmi zle. Museli jej urobiť aj tracheotómiu. Odvtedy sa jej uľavilo,“ spomína mamička, ktorej dcérka absolvovala niekoľko náročných operácií, lebo dostala aj obojstranný zápal pľúc, ktorý jej telíčko tak oslabil, že prestala dýchať. V jeden večer ju museli rozdýchavať až štyrikrát! Chúďa malé, nepriberalo ani napriek tomu, že jej lekári zaviedli sondu cez nos do žalúdka. Pomohlo až to, ked jej urobili dierku do bruška, cez ktorú vedie hadička do žalúdka. Obetavá mamina s ňou cvičila veľmi bolestivé cviky Vojtovej metódy, pri ktorej si aj poplakala, ale drahej dcérke to veľmi pomohlo.

Otvoriť galériu

Náročné rehabilitácie

Klárka sa málo hýbala, a preto zaostáva vo vývoji oproti ostatným deťom, čo však na prvý pohľad nevidieť. Jej milý pohľad oka­mžite dojme každého, kto s ňou príde do kontaktu. Rodičia jej zabezpečili aj rehabilitačný pobyt v Piešťanoch. „Veľmi jej pomohol, rozpohybovala sa a jej telíčko zosilnelo. Radi by sme si to zopakovali, je to však finančne nákladné. Desaťdňový pobyt so všetkými poplatkami a ubytovaním vychádza na 2 800 €. Ale urobíme všetko pre to, aby sme sa tam znova dostali,“ uzavrela mamička Denisa, ktorá by pre svoje milované dievčatko urobila všetko na svete.

Otvoriť galériu

Bulbárny syndróm

Obsahuje celý súbor príznakov, ktoré sa objavia vo funkcii narušeného 9. - 12. hlavného nervu. Jeho symptómy súvisia s narušenou funkciou uvedených nervov. Tieto nervy majú celý rad funkcií, pričom najviditeľnejší je ich význam pri prehĺtaní a ovládaní priečne pruhovaných svalov nosohltana, ktorý sa podieľa na tvorbe reči. Osoba s rozvinutým bulbárnym syndrómom má nosovú a huhňavú reč a tiež problémy so správnou artikuláciou. Okrem toho vznikajú ťažkosti s prehĺtaním a existuje zvýšené riziko vdýchnutia potravy alebo tekutiny. Mnoho ľudí s bulbárnym syndrómom môže zažiť nedobrovoľné zášklby jazyka.

(Zdroj: vyliec.sk)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!