Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2018 09:15 | Správy | Domáce správy

Lubyová po Dankovej rigorózke mení pravidlá: Od budúceho roka začnú odoberať tituly

Konečne sa pohnú ľady. Predseda parlamentu Andrej Danko (44) tento týždeň zvládol pokusy o odvolanie v parlamente. Poslanci sa mu pokúsili vyjadriť nedôveru pre jeho rigoróznu prácu z roku 2000, ktorú sám označuje za kompilát a odborníci za plagiát.

Z politickej arény sa téma presunula na akademickú pôdu a otvorila na Slovensku dlhodobo tabuizovanú tému - odoberanie podvodom nadobudnutých titulov. Naša legislatíva to teraz neumožňuje - no všetko by mala zmeniť novela vysokoškolského zákona. Po novom by tak podvodníci, ktorí získali vysokoškolské tituly neoprávnene, mohli o ne prísť. Inšpiráciu hľadala ministerka Martina Lubyová v susednom Česku.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Doba dozrela k tomu, aby sme procesy odnímania akademických titulov jednak umožnili, ale stanovili aj všeobecne záväzné právne pravidlá, a tým poskytli aj právnu istotu všetkým držiteľom titulov v SR,“ priblížila Lubyová. Cieľom je stanoviť pravidlá v oblasti, na ktorú doteraz nemysleli. Zároveň však zostane rozhodovanie stále na vysokých školách. Majú vytvoriť špeciálne komisie, ktoré budú rozhodovať o odoberaní titulov.

„Do budúcnosti sa tým môže zabrániť škandalizácii titulov. Novelizáciou zákona bude možné zneplatniť časť vzdelania, prípadne celé vzdelanie. Dôvodmi na odobranie titulu by mohlo byť, ak študenta právoplatne odsúdili za trestný čin korupcie, zneužitie nosiča informácií alebo napríklad za porušenie autorských práv,“ vyhlásila a dodala, že tituly sa budú preverovať aj spätne, ale maximálne desať rokov. V tomto prípade bude mať konečné slovo súd.

 

V prípade, ak napísal prácu niekto iný a bolo preukázané falšovanie, tak súd rozhodovať nemusí a odobrať titul môže škola. Podľa odborníka na školstvo Juraja Hipša z Komenského inštitútu na novelu treba pozerať chladnou hlavou. „To, že môžeme odobrať titul, je dobré, ale nejasal by som z toho. Zákon reálne bude už len ex post riešiť problém, ktorý je niekde inde,“ vysvetľuje Hipš.

„Základná filozofia má byť, že taký človek titul ani nemá dostať. Problém je, že to odráža stav vysokého školstva. Ak vysoká škola udelí titul človeku, ktorý to robí ako kompilát a plagiátor, znamená to, že oponenti - profesionáli, akademici, ktorí to majú posudzovať - totálne zlyhali,“ doplnil.

Ako to funguje teraz

Človek, ktorý získal neoprávnene titul, môže byť za porušenie autorského zákona poslaný až na dva roky do basy, no titul mu napriek tomu zostáva aj naďalej.

Ako sa to má zmeniť

Ak univerzita zistí, že niektorý z jej absolventov získal titul podvodom alebo mu niekto prácu napísal, môže odobrať titul. V prípade porušenia autorského zákona musí naďalej rozhodovať súd.

Otvoriť galériu

Odoberanie titulov by pomohlo

Karola Mičieta, rektor Univerzity Komenského v Bratislave

Univerzita Komenského v Bratislave sa dlhodobo usiluje o to, aby novela vysokoškolského zákona umožnila univerzitám odobranie diplomu v prípade plagiátorstva a akýchkoľvek závažných pochybení.

Som presvedčený, že ak napriek štandardnému postupu v rámci systému kvality dôjde k jednoznačnému preukázaniu plagiátorstva, odobranie titulu by bolo účinným prostriedkom na zamedzenie porušenia právnych a etických zásad vážnym a zásadným spôsobom.

Rozhodnúť môže iba súd

Marek Benedik, právnik

V prípade autorského zákona je vždy nevyhnutné, aby odobranie titulu podliehalo súdnej kontrole. Nie je možné, aby niekto stratil titul bez toho, že by súd skontroloval, či boli na to splnené podmienky. Ak by sa nové pravidlá vzťahovali aj na tituly udelené v minulosti, išlo by o tzv. nepravú retroaktivitu.

Zákon by zaviedol pravidlo o tom, že je možné spätne preskúmať, či niekto získal titul s dodržaním podmienok alebo vďaka ich porušeniu. Samozrejme, je tu v hre právna istota osôb, ktoré získali titul na jednej strane, ale aj verejný záujem na čistote udeľovania titulov na strane druhej.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Noga sa pohráva s myšlienkou výraznej zmeny.
Foto
Herec Miro Noga avizuje ZMENU nosa! Ktorý by ste mu vybrali vy?
Chloe má doma vlastné barly a odliatky si robí sama
Foto
Sexi blondínka si falošnou sadrou zarobí 6000 eur: Neverili by ste, aký biznis si vymyslela
Lietadlo začalo bez varovania prudko klesať.
Smrť cestou na dovolenku: Spoveď muža z lietadla, v ktorom počas turbulencií zomrel človek († 73)
Prezident Číny Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne obvinenia! Desivé, akú dohodu má mať Čína a Rusko: Británia tvrdí, že má DÔKAZY
(ilustračné foto)
Európska vesmírna agentúra vybrala dve firmy: Dostanú obrovský balík a ťažkú úlohu
Old steel door that open to the outside. black and white image.
Ukrajina má málo vojakov: Začali prepúšťať väzňov, kto sa dostane von z basy?
Hrôzostrašné zábery z finálového duelu českého pohára.
Šokujúce zábery z Česka: Bitka fanúšikov priamo na ihrisku
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Netanjahu má ťažké srdce na európske krajiny: Uznanie palestínskeho štátu je odmena za teror, tvrdí
18 years old guy defends himself with his palm isolated
Ohavné ZVERSTVO! Bratia znásilnili dievčinu († 14) a potom... Ľudia žiadajú trest smrti
(ilustračné foto)
Zavedie Poľsko povinnú vojenskú službu? Minister na plné ústa, takéto sú plány
Businessman giving bribe money in the  envelope to partner in a corruption scam with black and white tone
Škandál na Ukrajine: Ex-námestníka šéfa prezidentskej kancelárie obvinili z korupcie, čo má za ušami?
Históriou otriaslo niekoľko atentátov na premiérov.
Atentát na Fica vyvolal na Slovensku hrôzu: Históriou otriaslo niekoľko podobne šokujúcich útokov