Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.12.2018 02:00 | Správy | Zahraničné správy

Prečo máme strach z čísla 13: Môže za to Kristus alebo templárska kliatba?

Bojíme sa ho ako čert kríža, ale máme na to dôvod? Číslo 13 podľa povier prináša nešťastie, smolu a smútok. Niektorí ľudia sa piatka 13. desia, mnohé budovy nemajú 13. poschodie a vo väčšine lietadiel nenájdete ani rad sedadiel s týmto číslom.

Je nešťastná trinástka iba mýtus, alebo sa jej treba naozaj vyhýbať? Ak v kalendári pripadne 13. deň na piatok, ľudia okamžite spozornejú. Niektorí nechávajú autá v tento deň doma, berú si dovolenku či dokonca nevychádzajú von z domu. Nie je to len piatok 13. Trinástka je v Európskej kultúre všeobecne spätá s nešťastím a vníma sa ako negatívne magické číslo. Nie je však všetok ten humbug prehnaný? A kde sa vlastne povera o nešťastnej trinástke vzala?

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Kristus či templári

Názory, ako sa z 13 zrodil symbol smoly, sa rozchádzajú. „Je niekoľko teórií, ako vlastne vzniklo negovanie trinástky a jej prepojenie na piatok. Jedna hovorí o biblických koreňoch, naviazaných na Poslednú večeru Krista, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok za prítomnosti 12 apoštolov, čo dohromady predstavuje 13 osôb,“ prezrádza numerologička Zana. Za trinásteho muža bol z tejto skupiny označovaný Judáš, ktorý Krista zradil.

Otvoriť galériu

 

„Na druhý deň po poslednej večeri - v piatok Kristus zomrel. Traduje sa, že aj z tohto dôvodu je vnímaný piatok 13. ako veľmi negatívny, nešťastný deň, avšak tento pohľad vytvorili ľudia, a nie staré kultúry či Biblia ako taká,“ hovorí Zana. „V klasickom kresťanstve predstavuje číslo 13 Božie číslo a znamená požehnanie.“

Iná teória hľadá pôvod nešťastného piatka 13. v stredoveku. Francúzsky kráľ Filip IV. začal v noci na piatok 13. októbra 1307 s masovým zatýkaním templárov. Neskôr ich dal mučiť, aby sa priznali ku kacírstvu, a mnohých dal rovno upáliť. Povera v nešťastný piatok 13. preto podľa mnohých pochádza z tejto etapy dejín.

Povodne

Nie každá kultúra však vníma trinástku ako hrozbu. „Napríklad stredoamerické predkolumbovské kultúry považovali trinástku za posvätnú. V starej Číne sa čísla nesčítavajú dokopy, ale priamo čítajú a 13-ka po prečítaní ‚shisan‘ predstavuje pozitívny začiatok a zmenu,“ vysvetľuje Zana. Piatok 13. bol napríklad podľa starej severskej tradície šťastným dňom a pozitívne vníma 13- tku aj židovské náboženstvo.

Otvoriť galériu

Na Slovensku to s trinástkou nie je tiež veľmi ružové. Určite poznáte staré známe úslovie „Trinásť, pánboh pri nás!“ Podľa historikov to pramení z faktu, že v roku 1713 a tiež 1813 postihli severné Uhorsko strašné povodne. Prostý ľud za týmito udalosťami videl nadprirodzené sily a odvtedy má vraj číslo 13 na Slovensku zlovestný význam. Mimochodom, určite si pamätáte veľkú povodeň na Dunaji, ktorá udrela v roku 2013...

Konšpirácie

Ľudia, ktorých povery nechávajú chladnými, majú pre negatívnu 13-ku jednoduché vysvetlenie. Dopláca vraj na svoje miesto za obľúbeným tuctom. Dvanástka je vnímaná ako perfektné číslo, ktoré dopĺňa celok. Poznáme predsa 12 apoštolov či 12 znamení zverokruhu. Podľa numerológie to však s 13- tkou nevyzerá až tak zle.

Otvoriť galériu

„Z pohľadu numerológie číslo 13 vyjadruje rebelovanie, nespokojnosť, málo odvahy, sebeckosť a bezvládie. Ale v prepojení na vibrácie iných čísiel predstavuje 13-ka možnosť obnovy života, pozitívne zmeny nastoľujúce rovnováhu a ochranu Vesmíru,“ prezrádza numerologička.

Otvoriť galériu

Číslo 13 sa stalo obľúbeným zdrojom mnohých konšpirácií. Môže podľa nich napríklad za nešťastný osud vesmírnej lode Appollo 13, ktorá mierila na Mesiac, no a zaujímavá je aj povera, že ten, kto má svoje meno zložené z 13 písmen, je prekliaty. Mnoho masových vrahov, ako sú Charles Manson či Theodore Bundy, spĺňa túto definíciu.

Trinásť písmen mal v mene aj diktátor Saddam Hussain, terorista Usáma bin Ládin a hádajte, aké meno dostal Hitler pri krste? Adolfus. Rovnaký počet písmen majú však v mene aj mierotvorci, ako Máhatmá Gándhí či Nelson Mandela, čo z tejto konšpirácie robí iba zhodu náhod.

Otvoriť galériu

Vynechaná 13-ka

To, ako sa na trinástku a piatok 13. pozeráte vy, záleží najmä od toho, čomu veríte. Možno máte len prirodzený rešpekt, no vedzte, že medzi nami existujú ľudia, ktorí majú z tohto dňa chorobný strach. Lekári túto fóbiu nazvali paraskavedekatriafóbia. Iní majú zasa hrôzu z čísla 13 ako takého, čo sa volá triskaidekafóbia.

Takí ľudia nestúpajú na trinásty schod, vyhýbajú sa pozeraniu trinásteho kanála v TV, alebo nikdy nenechávajú knihu rozčítanú na strane 13. Triskaidekafóbiou trpí napríklad známy autor hororv Stephen King. „Je to neuróza, samozrejme. Ale je to tiež... bezpečnejšie,“ vyznal sa zo svojej fóbie v rozhovore z roku 1984.

Otvoriť galériu

Nech už sú legendy o tomto čísle pravdivé, alebo nie, paradoxne si môžeme prílišnou ostražitosťou, úzkosťou či dokonca panikou to povestné nešťastie privodiť sami. Na druhej strane, ak nám niečo nevyjde a veci sa pokazia, najjednoduchšie riešenie je nájsť niekoho alebo niečo, čo za to môže. Takí sme my ľudia.“

Historické udalosti spojené s piatkom 13. :

  • V tarote je trinástka kartou smrti „La mort“. Výklad sa spája s koncom vo všeobecnosti, ako aj s fyzickou smrťou.
  • Piatok 13. je drahý deň pre biznis. Jedna analýza dokázala, že burzy prídu približne o miliardu eur ročne, pretože niektorí biznismeni v tento deň jednoducho neobchodujú.
  • Napoleon Bonaparte mal tiež strach z čísla 13.
  • Ženy majú približne 13 menštruačných cyklov ročne.
  • V 19. storočí si hostia na spoločenských udalostiach, ktorých bolo dohromady 13, mohli vo Francúzsku objednať „Quatorzième“ - profesionálneho 14. hosťa.
  • Piatok 13. 1. 2012 sa tiež potopila zaoceánska loď Costa Concordia.
  • Slávny Buckinghamský palác bol zbombardovaný presne v piatok 13. septembra 1940.
  • V piatok 13. októbra 1972 sa stali hneď dve veľké letecké nešťastia. Zrútilo sa lietadlo letiace z Uruguaja do Čile a tiež letu číslo 217 z Paríža do Moskvy.
  • Americký prezident Franklin D. Roosevelt nikdy necestoval 13. deň v mesiaci ani nehostil pri jedle 13 hostí.
  • Piatok 13. 9. iatok 13. 9. 1996 skonala rapperská legenda Tupac.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tragická dopravná nehoda na Záhorí: O život prišla len 36-ročná žena
(ilustračné foto).
Hasiči zasahujú pri vážnej nehode neďaleko Starej Ľubovne: Hlásia viacero zranených vrátane detí
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na poriadne chlady: V týchto lokalitách bude mrznúť!
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka poďakovala všetkým mamám: Jej slová vás chytia za srdce
(ilustračné foto)
KVÍZ: 10 faktov zo zvieracej ríše, ktoré zvládnu len tí najlepší! Trúfate si?
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti
Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov