Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2018 12:00 | Správy | Domáce správy

Polemika okolo novely zákona o konflikte záujmov: Zakážu si naši politici podnikať?

Nový bič na politikov? Skupina koaličných poslancov prichádza do parlamentu s návrhom novely legislatívy, ktorá sa zvykne označovať ako zákon o konflikte záujmov a ktorá má už poriadne dlhú bradu.

Parlament sa ňou zaoberal naposledy v roku 2005. Po novom by mali politici podávať detailnejšie majetkové priznania a nie je vylúčené, že obmedzí aj ich podnikateľské aktivity. Ústavný zákon však bude musieť podporiť 90 poslancov. Ako reagujú politici na fakt, že by sa mali vzdať podielov vo firmách?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Už nielen ministri, poslanci, ale aj starostovia, primátori a ďalší funkcionári by mali po novom uvádzať viac vo svojom daňovom priznaní. Počíta s tým novela zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone verejných funkcií, ktorá má upraviť aj majetkové priznania politických funkcionárov vrátane otázky darov či majetkových prírastkov.

„Uvažuje sa aj o plošnom zákaze podnikania pre ľudí, ktorí pôsobia vo verejnom priestore,“ povedal jeden z predkladateľov novely zákona Miroslav Číž. Nové pravidlá sa budú týkať aj starostov a primátorov, ktorí by podľa Číža mali odovzdávať majetkové priznanie príslušnému výboru parlamentu, nie zastupiteľstvu, ako doteraz.

 

Len kozmetické úpravy

Absolútny zákaz podnikania, teda fakt, že by sa naši verejní zástupcovia mali vzdať aj podielov vo firmách, však príliš nevonia ďalšiemu predkladateľovi tejto novely Martinovi Glváčovi. „Naďalej môžu mať obchodné podiely. Rozširujeme okruh osôb, ktoré majú podávať majetkové priznanie,“ povedal v podstate ku kozmetickej úprave 23 rokov starého zákona Glváč.

Na margo trestania poslancov, ktorí neuviedli v daňovom priznaní celý svoj majetok, by podpredseda parlamentu nebol taký prísny. „Myslím si, že poslanec by nemal stratiť mandát za technickú či aj úmyselnú chybu. Aj to rieši tento zákon,“ dodal Glváč. Keďže na schválenie ústavného návrhu je potrebný súhlas 90 poslancov, zhodu bude musieť hľadať koalícia aj s opozíciou.

V parlamente budú riešiť dve novely

So svojou novelou prichádza okrem koalície aj nezaradený poslanec a zakladateľ strany Spolu Miroslav Beblavý, ktorý pri príprave pripomienkoval aj nový zákon koalície. Navrhuje zmenu týkajúcu sa podnikateľských aktivít verejných funkcionárov.

„Budú môcť vykonávať tieto činnosti, ale bez poberania finančnej odmeny,“ vysvetlil poslanec s tým, že verejní funkcionári by mali uvádzať dary už od 4 000 eur a uvádzať hnuteľný a nehnuteľný majetok od 10 eur a neriadiť sa násobkami minimálnej mzdy.

Najdôležitejší podľa neho nie je absolútny zákaz podnikania, ale aby sa dalo potrestať evidentné porušenie zákona. Dnes podľa neho stačí, aby parlamentná väčšina ochránila svojich ľudí. „Videli sme to pri Kaliňákovi, v sporných prípadoch by mal rozhodovať Ústavný súd,“ dodal.

Čo prinesie zákon v praxi?

● opísať dar a dátum, keď ho prijal, ak hodnota presiahne desaťnásobok minimálnej mzdy (od budúceho roka dar nad hodnotu 5 200 eur)

● priznávať nehnuteľnosti - ich druh, katastrálne územie, číslo listu vlastníctva

● uvádzať hnuteľný majetok - druh, vlastnícky podiel, v prípade motorového vozidla aj továrenskú značku a rok výroby, v hodnote nad 35-násobok minimálnej mzdy, od budúceho roka 18 200 eur

● priznávať majetkové právo - druh a vlastnícky podiel alebo inú majetkovú hodnotu, ak hodnota je nad 35-násobok minimálnej mzdy

● zapísať aj existenciu záväzku, ak jeho predmetom je peňažné plnenie vo zvyčajnej hodnote nad 35-násobok minimálnej mzdy

● uvádzať užívanie hnuteľnej a nehnuteľnej veci vo vlastníctve inej fyzickej alebo právnickej osoby, ak hodnota užívania presahuje 35-násobok minimálnej mzdy a ak ju užíva viac ako jeden kalendárny mesiac

● novela rieši aj majetkové prírastky, rozdiel medzi jednotlivými údajmi v roku, v ktorom sa posudzuje pôvod majetkového prírastku, s údajmi za predchádzajúci

● strata verejnej funkcie by mala hroziť za opakované porušenie povinností v jednom funkčnom období

● možnosť podávať majetkové priznanie elektronicky

● priznania budú môcť po novom podávať až do 31. apríla, v súčasnosti je to 31. marec

Nedoriešená otázka - Absolútny zákaz podnikania slovenských politikov

Kto bude musieť po novom predkladať majetkové priznanie

  • zástupcovia firiem s majoritnou účasťou štátu vrátane ich dcérskych spoločností
  • starostovia a primátori
  • vedúci kancelárií najvyšších ústavných činiteľov
  • orgány, ktorých predstavitelia nakladajú s veľkými finančnými hodnotami štátu

Čo by ste robili so svojimi podielmi vo firmách?

Boris Kollár (53)

Sme rodina

- Podnikania by som sa nevzdal, ani by som neodišiel z politickej scény. Taký zákon by som napadol na Ústavnom súde. Predstavte si, že podnikáte 30 rokov a chcete svoje vedomosti a skúsenosti ponúknuť verejnej službe a vy by ste to kvôli tomu museli predať, nájsť niekoho, kto to kúpi, alebo sa to snažiť všemožne obísť cez rodinných príslušníkov. S tým by som nesúhlasil.

Otvoriť galériu

SaS

- Ja si myslím, že by to neprešlo a ani by to nebolo správne. Chápem to, že politik nemôže pracovať vo firme, pretože sa má naplno venovať politike, ale keď vybudujete niečo, v mojom prípade to trvalo 10 rokov, čo človeka robí nezávislým a slobodným od akýchkoľvek iných vplyvov, tak by nebolo fér mu to vziať. Vďaka tomu môžem presadzovať veci, ktoré sú správne, ale možno nie až také atraktívne.Keby ma nezvolia tak mám firmu, do ktorej sa môžem vrátiť.

Otvoriť galériu

OĽaNO

- Keďže naša firma nemá žiadny zisk, ani nič nerobí, tak by som nemala problém sa vzdať podielu v nej, avšak za oveľa väčší problém považujem lobistov a záujmové skupiny. Nemyslím si, že by zákaz podnikania niečo vyriešil, pretože takto sa aspoň vie, kto tie firmy vlastní. Keby taký zákon prešiel, tak by sa to zrejme snažili politici obísť cez biele kone alebo rodinných príslušníkov.

Otvoriť galériu
László Solymos
Zdroj: tasr, anc

Most - Híd

- Nevykonávam podnikateľskú činnosť, mám však obchodný podiel v spoločnosti, ktorá sa venuje predaju športového oblečenia. No spoločnosť neobchoduje a nikdy v minulosti ani neobchodovala so štátom.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov