Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2018 15:34 | Správy | Komunálne voľby 2018

Kuriózna situácia na Luníku IX: Členovia volebnej komisie len pozerali, čo pred nich mladík položil

Priebeh volieb na košickom rómskom sídlisku narušil dopoludňajší incident.

Mladý volič prišiel do volebnej miestnosti s lístkom, na ktorom bolo vytlačené meno jedného z kandidátov na starostu a mestského poslanca. "Prišiel k členom volebnej komisie, položil im lístok na stôl, že on ide voliť toho," uviedla pre TASR predsedníčka miestnej volebnej komisie Jozefína Šaňová. Lístok mal dostať mladík vonku.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

"Členovia komisie ma zavolali, tým pádom som volal policajtov. Hlásila som to na okresný úrad, tam povedali, že nemusíme zastavovať voľby s tým, že to riešia policajti," konštatovala Šaňová. Mladíka polícia odviedla, zatiaľ podľa predsedníčky miestnej komisie hlasovať neprišiel.

Políciu k voľbám na Luníku IX volali ešte raz. Prípad sa týkal negramotnej matky, ktorú sprevádzala dcéra. "Jedna členka komisie povedala, že dcéra navádzala matku, koho má voliť. Podľa mňa to nebolo navádzanie, ale predseda okrskovej komisie zavolal policajtov a tí to takisto riešili," konštatovala Šaňová.

 

Inak je podľa nej priebeh volieb pokojný a voliči prichádzajú priebežne. Vyskytujú sa aj prípady, keď niektorí potrebujú sprievod z dôvodu, že nevedia čítať a písať. Prichádzajú väčšinou s rodinnými príslušníkmi, ktorí im pomáhajú odvoliť.

O kupčení s hlasmi Šaňová informácie nemá. Doterajšiu účasť na najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku hodnotí ako celkom dobrú, najmä z rána. Podobná je komunálnym voľbám spred štyroch rokov.
V dvoch okrskoch je zapísaných približne 2370 oprávnených voličov. Luník IX je známy rekordne nízkymi volebnými účasťami, najvyššie sú práve pri voľbách do orgánov samospráv.

Pollák: V rómskych osadách sa objavili podozrenia z volebnej korupcie

V minimálne dvoch prípadoch na východe Slovenska sa objavili podozrenia z kupovania voličských hlasov. Pre TASR to uviedol člen Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Peter Pollák, ktorý pozoruje priebeh volieb najmä v rómskych osadách. Ako dodal, voliči dostali lístočky s menami kandidátov.

Pollák už navštívil obec Boťany v okrese Trebišov a Luník IX v Košiciach. V oboch prípadoch zaznamenal podozrenia z volebnej korupcie. "V rukách rómskych voličov sa vyskytli nejaké ťaháčiky, lístočky, na ktorých boli napísaní kandidáti. A zrejme je naozaj pravdou to, že v mnohých komunitách niekto ovplyvňuje rómskych voličov nekalým spôsobom," priblížil. V oboch prípadoch privolali policajnú hliadku, ktorá mala ľudí predviesť a ďalej prípady vyšetrovať.

Pollák tvrdí, že voliči mu potvrdili, že lístky si nepísali sami. "Rómovia z mnohých osád chodia k voľbám s lístočkami, s akousi nápovedou a s veľkou pravdepodobnosťou im niekto tieto lístočky dal. Keď sme sa rozprávali v Boťanoch, tak nám Róm povedal, že mu to niekto do ruky dal. Tú istú odpoveď sme dostali aj na Luníku IX. Takže oni si to sami nenapísali," dodal Pollák.

Podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru Denisy Baloghovej je priebeh volieb zatiaľ pokojný. "Nezaznamenali sme narušenie, policajti sú od skorého rána v teréne a ostanú, samozrejme, až do konca volieb. Sú pripravení zasiahnuť v prípade, ak si to situácia vyžiada," informovala.
Nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov si v sobotu volia obyvatelia v takmer 3000 mestách a obciach. Voliť môže viac ako 4,4 milióna obyvateľov, a to plnoletí občania SR aj cudzinci. Hlasy možno odovzdať iba v mieste trvalého bydliska.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo