Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2018 12:00 | Správy | Komunálne voľby 2018
FotoOnline

Komunálne voľby 2018: Vaľová priznala porážku v Humennom, Nesrovnal ako primátor Bratislavy končí!

Približne 4,45 milióna obyvateľov Slovenska si v sobotu 10. novembra môže zvoliť na najbližšie štyri roky predstaviteľov 2 926 obcí a miest, a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí.

Fotogaléria
50
fotiek v galérii

Vo voľbách do orgánov samosprávy obcí sa bude hlasovať od 07:00 do 22:00 v 6 021 volebných miestnostiach. Už vopred však bolo známe, že pre nezáujem o volené funkcie budú v 35 obciach potrebné nové obecné voľby. 

Otvoriť galériu
Zdroj: infografika NČ

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských a v prípade Bratislavy a Košíc aj miestnych zastupiteľstiev môžu v obecných voľbách na najbližšie štyri roky voliť všetci, ktorí v mestách a obciach majú trvalý pobyt, občania SR aj cudzinci, ak majú aspoň 18 rokov.

Voličské právo si v obecných voľbách môže po prvý raz v živote uplatniť približne 55 500 prvovoličov, čo je 1,25 percenta z celkového počtu 4,45 milióna oprávnených voličov. 

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Komunálne voľby 2018
04:28

Vážení čitatelia, ďakujeme za pozornosť, online prenos ku Komunálnym voľbám 2018 končí.

04:28

Po spracovaní takmer 95 percent zápisníc miestnych volebných komisií je účasť v komunálnych voľbách 49,86 percenta. Najviac starostov resp. primátorov, 41,77 percenta, zatiaľ získali nezávislí kandidáti. Na druhom mieste nasledujú kandidáti Smeru-SD so ziskom 21,05 percenta. Tretia SNS zatiaľ získala 5,77 percenta starostov a primátorov.

03:49

Primátorkou mesta Prešov podľa výsledkov podpísaných mestskou volebnou komisiou ostáva aj v najbližších štyroch rokoch Andrea Turčanová. V sobotňajších komunálnych voľbách zvíťazila s náskokom takmer 5300 hlasov pred druhým v poradí, bývalým dvojnásobným primátorom Pavlom Hagyarim.

03:36

Vo volebnom štábe 31-ročného nezávislého kandidáta Mareka Hattasa sa už naplno rozbehli oslavy po tom, ako sa stal primátorom Nitry. K víťazstvu mu už zablahoželal aj dosluhujúci primátor Jozef Dvonč.

03:34

Úradujúci primátor Trenčína Richard Rybníček povedie mesto aj v najbližších štyroch rokoch. „Je to výnimočný deň vo výnimočnom meste, chcem poďakovať všetkým Trenčanom. Ten záväzok, ktorý od nich mám je obrovský a verím, že dokončíme veci, ktoré som sľúbil a ktoré máme rozbehnuté a priblížime Trenčín k moderným mestám," povedal Rybníček.

03:32

Priebežné neoficiálne výsledky po sčítaní 54,61 okrskových zápisníc potvrdzujú, že primátorom Bratislavy sa stane Matúš Vallo. Pred druhým Václavom Mikom má náskok vyše 12 percent.

03:12

Vallo svoje víťazstvo označil za prejav dôvery voličov "slušných a čestných odborníkov, ktorí majú radi Bratislavu a jediným ich motívom sa vydať na túto cestu je úprimná snaha zmeniť mesto k lepšiemu". Vyjadril presvedčenie, že výsledok volieb nie je iba želaním zmeniť politikov. "Je to aj želanie zmeniť prístup k mestu a ja som rád, že môžem byť súčasťou tejto zmeny," uviedol.

03:09

Kandidát na primátora mesta Bratislava Ján Mrva priznal porážku v komunálnych voľbách. Uviedol, že neskrýva sklamanie a zablahoželal Matúšovi Vallovi, ktorý bude podľa predbežných výsledkov novým primátorom Bratislavy.

02:28

Súčasný primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý chcel tento post obhájiť aj v sobotných (10.11.) komunálnych voľbách, priznal prehru a zagratuloval svojmu protikandidátovi Matúšovi Vallovi k víťazstvu vo voľbách. Nesrovnal to vyhlásil na brífingu vo svojom volebnom štábe.

02:18

Richard Rybníček poďakoval voličom, priateľom, pracovníkom MsU, poslancom a svojej rodine. Oslavoval s tortou, ktorú mu urobila jeho manželka. V spoločnosti vypukol spontánny potlesk.

01:57

Post ružomberského primátora podľa neoficiálnych výsledkov obhájil Igor Čombor. Na čele mesta stojí od roku 2014. V kresle primátora Nového Mesta nad Váhom bude aj v nasledujúcom štvorročnom volebnom období Jozef Trstenský (Smer-SD).

01:50

Martin Petruško priznal porážku v Košiciach! Urobil tak po tom, čo boli známe výsledky hlasovania jedenej tretiny voličov. Podľa predbežných výsledkov Jaroslav Poláček mal 10 400 hlasov a Petruško len 5 900. „Prijímam porážku a odchádzam so cťou."

01:45

Novým starostom bratislavskej mestskej časti Jarovce by mal byť Jozef Uhler. Uhler to uviedol na sociálnej sieti. "Jarovčania, dali ste mi vaše hlasy, ja vám dám maximum mojej snahy. Ďakujem veľmi pekne za prejavenú dôveru," napísal Uhler.

01:42

Aj po sčítaní 12,46 percenta okrskových zápisníc vedie v súboji o post primátora Bratislavy Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu) so ziskom 34,65 percenta hlasov. S odstupom vyše desiatich percent (vyše 1500 hlasov) za ním nasleduje Václav Mika (nezávislý), ktorý má zatiaľ 24,52 percenta hlasov. Tretí je Ivo Nesrovnal (nezávislý) s 19,26 percenta, štvrtý Ján Mrva (OĽaNO, SaS, Sme rodina - Boris Kollár, KDH, OKS, Nova, Zmena zdola, DÚ) s 17,07 percenta.

01:40

Podľa priebežných výsledkov po spracovaní hlasovania z 59 volebných okrskov z celkového počtu 77, vedie v Banskej Bystrici súčasný primátor Ján Nosko. Ako uviedol primátor vo volebnom štábe, podľa jeho informácií vedie vo všetkých spracovaných okrskoch.

01:17

Podľa predbežných výsledkov sa stal novým primátorom Nitry najmladší z desiatich kandidátov – 31-ročný občiansky aktivista Hattas.

01:14

Partizánske aj nasledujúce volebné obdobie povedie Jozef Božik (nezávislý). Úradujúci primátor porazil v sobotňajších (10.11.) voľbách do orgánov samosprávy obcí svojho jediného protikandidáta.

V Turčianskych Tepliciach zostáva aj ďalšie štyri roky primátorom Igor Hus. Volebnú porážku priznal na sociálnej sieti jeho protikandidát i predchodca vo funkcii Michal Sygút.

01:05

Úradujúci primátor Trenčína Richard Rybníček (nezávislý) povedie mesto aj v najbližších štyroch rokoch. Svoju výhru v komunálnych voľbách potvrdil po zrátaní 74 percent hlasov, z ktorých získal 72 percent hlasov Trenčanov.

00:55

V boji o kreslo primátora v Košiciach stále vedie Jaroslav Polaček. Volebná účasť v Košiciach zatiaľ dosiahla 30,08 percenta. Polaček  získal predbežne 2633 hlasov. Za ním nasleduje Martin Petruško, ktorý bol doteraz poverený riadením. Podarilo sa mu predbežne získať 1528 hlasov. Na treťom mieste je Alena Bašistová, ktorá má podľa priebežných výsledkov 987 hlasov.

00:44

Primátorom Žiliny by sa podľa priebežných neoficiálnych výsledkov mal stať Peter Fiabáne. Informoval o tom na základe neoficiálnych výsledkov z 50 percent okrskových komisií.

00:33

V Bratislavskom kraji vedie podľa priebežných prieskumov Matúš Vallo so 40 percentami! Kandidáta podporuje okrem ostatných hercov aj Alexander Bárta, ktorý sa objavil v jeho centrále.

Na druhom mieste za Vallom nasleduje Václav Mika (nezávislý), ktorý má zatiaľ 23,89 percenta hlasov. Tretí je zatiaľ Ján Mrva (OĽaNO, SaS, SME RODINA - Boris Kollár, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola, DÚ) s 18,41 percentami, štvrtý Ivo Nesrovnal (nezávislý) s 14,54 percentami.

00:32

Po zrátaní 50 percent odovzdaných hlasovacích lístkov v Trenčíne vedie v súboji dvojice kandidátov na primátora mesta úradujúci primátora Richard Rybníček (nezávislý), ktorému zatiaľ odovzdalo hlas 70,54 percent voličov.

00:31

Podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb v Trnave predbežne vedie súčasný primátor Peter Bročka. Podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča je spracovaná približne polovica okrskových zápisníc.

00:27

Podiel spracovaných zápisních sa v Bratislavskom kraji šplhá na 12,50 percent, kým v Košickom na 18 percent. Najrýchlejší je Prešovský kraj s 37,97 percentami!

00:20

V boji o post primátora vedie v Nitre Marek Hattas, kým v Košiciach s viac ako 37 percentami Jaroslav Poláček.

00:17

Starostom obce Veľké Raškovce v okrese Michalovce zostáva aj naďalej poslanec NR SR za stranu Most- Híd Elemér Jakab. Jakab je starostom obce od roku 1998. 

00:11

Svojho favorita Matúša Valla prišla podporiť Zuzana Fialová so synom. Nechýbali ani Richard Stanke a Henrieta Mičkovicová.

00:07

Jana Vaľová priznala porážku v Humennom!

00:05

Po spracovaní takmer desiatich percent zápisníc miestnych volebných komisií je volebná účasť v komunálnych voľbách 48,51 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad SR.

00:04

Primátorom mesta Fiľakovo zostáva Attila Agócs. Ten je zároveň poslancom Banskobystrického samosprávneho kraja. 

23:52

Primátor Trnavy Peter Bročka už oslavuje. 

23:49

V súboji o post primátora Košíc vedie po sčítaní prvého percenta okrskových zápisníc Jaroslav Polaček.

23:45

Svoju novú starostku už má aj obec Nižný Hrabovec.

23:44

Veronika Remišová dorazila do reštaurácie Moree, kde čaká na výsledky komunálnych volieb kandidát na primátora Ján Mrva. Remišová popriala Mrvovi veľa šťastia počas volebnej noci. Nálada v štábe zostáva naďalej pokojná. O hostí a novinárov je výborne postarané, pripravené sú teplé misy aj jednohubky.

23:41

Kandidát na primátora Košíc Martin Petruško (vpravo) čaká na výsledky volieb. 

23:35

Prvé neoficiálne výsledky v Trenčíne! Zrátaných je 14 % volebných miestností, vedie Richard Rybníček.

23:31

Matúša Valla prišla podporiť aj skupina Para.

23:29

Ivo Nesrovnal si zatial netrúfa hodnotiť, kto bude víťazom komunálnych volieb v hlavnom meste. "Verím, že sa Bratislavčania rozhodovali podľa reálnych výsledkov," povedal.

23:26

Svojich starostov poznajú už dve obce Trnavského kraja - Píla a Macov.

23:25

Nálada vo volebnom štábe Jána Mrvu je zatiaľ pokojná a komorná. Podporiť ho prišla najmä rodina, priatelia a členovia volebného tímu. Prevahu však majú novinári, ktorých je najviac. Netrpezlivo sa čaká kedy bude spočítaných viacej hlasov. Zakrátko sa očakáva, že Mrvu príde podporiť Veronika Remišová z OĽANO. Jej stranícky šéf Igor Matovič, nakoniec do volebného štábu nedorazí.

23:23

Poslanec NR SR za stranu Smer-SD Ľubomír Petrák bol dnes po ôsmykrát po sebe zvolený za starostu obce Hurbanova ves v okrese Senec. Petrák nemal vo voľbách žiadneho protikandidáta. Starostom obce je od roku 1993.

23:22

Primátorom Krásna nad Kysucou v okrese Čadca sa podľa informácií agentúry SITA po štvrtýkrát stal Jozef Grapa. Ten stojí na čele mesta od roku 2009 a podľa informácií zo šiestich okrskových komisií si ho voliči vybrali po štvrtýkrát spomedzi piatich kandidátov.

23:15

Svojich nových starostov spoznali tri obce v Trenčianskom kraji - Libichava, Omastiná a Pravotice!

23:03

Kandidát na post primátora mesta Košice Jaroslav Polaček odpovedá na otázky novinárov vo svojej volebnej centrále.

22:59

Kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva sa chystá byť úspešný. Uviedol v priestoroch bratislavskej reštaurácie Moree, kde čaká na výsledky komunálnych volieb so svojim tímom a podporovateľmi.
Mrva očakáva výsledky s optimizmom. 

22:52

Vo volebnom štábe prvého muža Nitry Jozefa Dvonča panuje síce dobrá, ale zdržanlivá nálada. Smerácky primátor, ktorý kandiduje už štvrtý raz, to má podľa prieskumov isté. Prekvapenie síce nikto nečaká, všetci sú však vo vyjadreniach opatrní. Po štábe koluje "Dvončovica", ktorú ešte nikto neotvoril. Všetci čakajú na výsledky.

22:45

Členovia volebnej komisie sčítavajú hlasy vo volebnej miestnosti v Komárne.

22:34

Kandidát na primátora mesta Bratislava Matúš Vallo vo svojej volebnej centrále po skončení volieb do orgánov samosprávy. Podporiť ho prišli členovia skupiny Para či Tásler.

22:19

Po 22-hej hodine začali do volebného štábu Jána Mrva prichádzať novinári. Už skôr sa tu na chvíľu zastavil predseda liberálov z SaS Richard Sulík, ktorý priniesol Mrvovi aj volebný darček - flašu červeného vína. Medzi pritomnými hosťami je aj Bratislavský župan Juraj Droba z SaS. Očakáva sa aj príchod ďalších opozičných politikov, medzi inými napríklad aj lídra OĽANO Igora Matoviča. Ján Mrva si verí v súboji o primátorské kreslo a očakáva súboj s Matúšom Valom.

22:16

Výsledky očakáva aj kandidát Václav Mika.

22:13

S miernym napätím, no predovšetkým pokorou očakáva výsledky sobotňajších primátorských volieb v Bratislave Matúš Vallo, ktorého podporovali mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko a Spolu-Občianska demokracia. Uviedol to pred novinármi v bratislavskej Novej Cvernovke, kde spolu so svojím tímom a podporovateľmi očakáva vyhlásenie výsledkov.

22:09

Kandidát na primátora Bratislavy a súčasný primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal prichádza so synom do svojej centrály po skončení volieb do orgánov samospráv obcí.

22:03

Volebné miestnosti sa zatvorili, komisie začínajú sčítavať hlasy. Počas volebného dňa bolo otvorených viac ako 6000 volebných miestností.

21:55

Obec Jesenské v okrese Levice je najmenšou obcou Nitrianskeho kraja. Svojich zástupcov si tam mohlo voliť 41 oprávnených voličov!

21:50

V okresoch Nitrianskeho kraja je aj niekoľko minút pred zatvorením volebných miestností pokojný priebeh volieb. Volebná komisia v Zlatých Moravciach v priebehu dňa nezaznamenala žiadne podania ani incidenty. Rovnako tomu bolo v mestách Topoľčany a Nové Zámky.

21:28

Gabčíkovo získalo štatút mesta v roku 2016 a sobotňajšie komunálne voľby v ňom prebiehajú bez problémov. V Gabčíkove je jeden volebný obvod, avšak z dôvodu počtu obyvateľov je rozdelený na štyri okrsky. 

21:27

Vo všetkých okresoch Oravy aj Liptova idú komunálne voľby hladko a bez narušenia. Pre TASR to v sobotu večer potvrdili všetci predsedovia či zapisovatelia dotknutých okresných volebných komisií.

21:13

Zmena po 28 rokoch! Vysokú účasť oprávnených voličov zaznamenali komisie v niektorých volebných okrskoch v meste Tisovec na severe Rimavskosobotského okresu, kde dôjde po 28 rokoch k zmene na poste primátora, keďže súčasný už po siedmich funkčných obdobiach ďalej nekandidoval.

20:57

Kuriózna situácia je v troch obciach, kde vládnu už desaťročia ženy starostky! Viac čítajte TU.

20:58

V košickej mestskej časti (MsČ) Staré Mesto zatiaľ prebiehajú sobotňajšie komunálne voľby bezproblémovo. Pre TASR to potvrdili predsedovia okrskových volebných komisií. Staromešťania odovzdávajú svoj hlas spolu v 19 volebných miestnostiach.

Ako uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie okrsku číslo 14 Karolína Morvayová, zapísaných je tu 860 voličov. "Najväčší nával bol tesne pred obedom, kým boli otvorené obchody, potom to trošku utíchlo," povedala s tým, že vo večerných hodinách evidujú nižšiu účasť.

20:54

Aj dvaja ľudia bez trvalého bydliska spomedzi približne 800 bezdomovcov, zapísaných vo Zvolene na listine voličov, si prišli v komunálnych voľbách zvoliť svojich zástupcov. Zaznamenali ich v najväčšom zvolenskom okrsku, ktorý sídli v budove tamojšieho mestského úradu.

Ako uviedli členovia tamojšej komisie, popri zozname ľudí bez domova je v tomto okrsku zapísaných ešte ďalších približne 1000 voličov - obyvateľov centrálnej mestskej časti.

20:34

Niekoľkominútové prerušenie volieb na Luníku IX by nemalo podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Báránya oddialiť sčítavanie hlasov a zverejňovanie predbežných výsledkov. Volebné miestnosti sa majú v mestách a obciach zatvoriť o 22. hodine.

"Na moratórium to prerušenie určite nebude mať vplyv. O desiatej podľa všetkého budete môcť začať zverejňovať neobmedzene informácie týkajúce sa volieb. Prípadné predĺženie doby hlasovania o krátku dobu nemôže oddialiť zverejňovanie výsledkov," vysvetlil Bárány.

Bárány pripomenul, že výsledky volieb vyhlasuje miestna volebná komisia. "V týchto voľbách definitívne výsledky vyhlasuje vždy miestna volebná komisia, spôsobom v danom meste či obci obvyklým," spresnil. Celoštátne výsledky, ktoré budú skôr štatistickými informáciami, sa podľa neho očakávajú v nedeľu (11. 11.) v poobedňajších hodinách.

Bárány zopakoval, že sa zaoberajú podnetmi, ktoré štátnej komisii v súvislosti s priebehom komunálnych volieb prišli. "Nazval by som to zabezpečovanie dôkazov," priblížil.

Priebeh volieb na košickom rómskom sídlisku narušil dopoludňajší incident. Mladý volič prišiel do volebnej miestnosti s lístkom, na ktorom bolo vytlačené meno jedného z kandidátov na starostu a mestského poslanca. Viac čítajte TU.
20:25

V Terchovej volili aj viacerí občania nad 90 rokov. Ich slová o voľbách vás chytia za srdce, čítajte TU.

20:08

Polícia počas volebného dňa dostala viacero podnetov od občanov, potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. "Ku dňu konania volieb to bolo viac ako dvesto podnetov, z nich bola približne polovica trestných oznámení, asi štyridsiatka priestupkov a evidujeme aj 60 iných podnetov," informovala Baloghová.

V priebehu volebného dňa prijali policajti ďalšie podnety, ktoré je potrebné preveriť. "Týkali sa najmä možného narušenia prípravy volieb, podozrenia z porušenia moratória a volebnej korupcie," dodala.

19:47

Voličky v obci Iža prišli v krojoch. Ako si ich od pása dole originálne upravili, si pozrite TU.

19:45

Okrsková volebná komisia v nitrianskej mestskej časti Dražovce zaznamenala vysoký záujem tunajšej rómskej komunity o voľby. Situácia v Dražovciach bola pred voľbami dlhodobo napätá. Ľudia hovorili, že sa boja vychádzať na ulicu, či cestovať autobusom, sťažovali sa na slovné i fyzické útoky zo strany neprispôsobivých občanov i na rabovanie v záhradách.

Iba prednedávnom Dražovčania doručili na nitriansku radnicu petíciu, v ktorej magistrát žiadali o okamžité riešenie kritickej situácie. Podľa predsedu tunajšej okrskovej volebnej komisie Samuela Bojkovského sa napätie pred voľbami nepretavilo do vyššej účasti majoritného obyvateľstva.

Oveľa viac sa však vo voľbách aktivizovali Rómovia. ,,Účasť rómskej menšiny bola určite vyššia, ale nakoniec tu väčšina z nich voliť nemohla, pretože nemajú v Dražovciach trvalý pobyt. Ten majú vedený na mesto ako bezdomovci, takže voliť tu nemohli. Ale záujem z ich strany bol veľký, len sme im museli podľa adries na občianskych preukazoch vysvetliť, kde majú ísť voliť. Dali si veci vysvetliť, pochopili, že keď nemajú v Dražovciach adresu trvalého pobytu, tak tu voliť nemôžu. Jediný menší problém bol, že s nimi chodí veľa detí, ktoré bolo treba utíšiť, ale nebolo to nič vážne, iba boli trošku živšie, tak ako deti,“ uviedol Bojkovský.

Podľa neho viac voličov chodí, keď zájde slnko, pretože ľudia robia v záhradách, sú jesenné práce, dodal Bojkovský.

19:28

V Turci je priebeh sobotňajších volieb do orgánov samosprávy obcí pokojný a bez závažných problémov. Pre TASR to uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Martine Viera Toporová.

19:27

V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava majú komunálne voľby doteraz bezproblémový priebeh. TASR to potvrdili členovia okresných volebných komisií.

19:20

Voľby do orgánov samosprávy obcí nevynechali v sobotu v Lazanoch v okrese Prievidza ani folkloristky zo Sielnice. K volebnej urne na obecnom úrade pristúpili po tom, čo pripravili všetko na popoludňajšiu vegetariánsku zabíjačku v blízkom Zvonárike dome.

"Dobrá gazdiná si najskôr musí v kuchyni porobiť, krupicu a kukuričnej kaše som navarila, zakúrila som v peci, keď prídu hostia, aby bolo v dome teplo. Potom som išla voliť," povedala pre TASR vedúca folklórneho súboru Sielnica Adela Bolfíková.

19:12

Volebná účasť v mestách Lučenec a Fiľakovo v Lučeneckom okrese je zatiaľ dosť nízka. Väčší záujem o prebiehajúce komunálne voľby je v dedinách tohto okresu, hlavne tam, kde je viac kandidátov na starostu. TASR o tom informoval zapisovateľ okresnej volebnej komisie Jaroslav Morháč.

18:41

V sobotňajších komunálnych voľbách odovzdali hlasy aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Podľa hovorcu pluku Mária Pažického pokryli 24-hodinové služby personálom s trvalým pobytom v Žiline. "Tento personál má prístup k prenosným volebným urnám. Koľkí z nich toto právo využili, nebudeme zverejňovať," uviedol Pažický.

"Vojaci, nasadení v operáciách medzinárodného krízového manažmentu, ktorí sú v čase komunálnych volieb mimo územia Slovenskej republiky, nemajú možnosť v komunálnych voľbách využiť svoj voličský hlas," vysvetlil hovorca 5. pluku špeciálneho určenia.

18:32

Voľby vo zvolenskom okrese okorenil škandál, niekto nasprejoval na obecný úrad v obci Brezníky odkaz voličom. Fotku nám poslal čitateľ, pozrite si ju TU.

18:17
18:16

Rodina Zbranekova, ktorej všetci členovia sú nevidiaci alebo slabozrakí, využíva pri hlasovaní osobného asistenta počas volieb do orgánov samosprávy 2018 v Nitre.

18:13

V meste Pezinok prebiehajú komunálne voľby zatiaľ bezproblémovo. Pre TASR to povedal Peter Vlasák z Mestského úradu v Pezinku.Účasť voličov zatiaľ odhaduje vyššiu ako v predchádzajúcich voľbách.

Vo volebnej miestnosti na pezinskom mestskom úrade volil aj prvovolič Lukáš. Svoje prvé voľby hodnotí ako veľký stres a chaos. "Mal som problém zorientovať sa spomedzi tých všetkých kandidátov, koho voliť, kto je ten správny. Niečo som si naštudoval na internete, ale nechal som si poradiť najmä od rodičov. Tiež som nevedel, ako správne voliť, ale všetko mi vysvetlili. Mám však dobrý pocit, že som sa na voľbách zúčastnil," popísal pre TASR.

Pezinčania volia v sobotu v piatich volebných obvodoch, v ktorých je celkovo 18 volebných okrskov. Vyberajú si primátora na ďalšie volebné obdobie spomedzi štyroch kandidátov a do 25-členného mestského zastupiteľstva volia mestských poslancov z celkovo 73 uchádzačov.

17:58

Voľby v obci Veľká Mača v okrese Galanta, kde začiatkom roka zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku, sú pokojné a poznamenané zatiaľ nižším záujmom voličov. Podľa zapisovateľky volebnej komisie Rozálie Lancz to mohla ovplyvniť skutočnosť, že na post starostu evidujú iba jedného uchádzača - súčasného starostu.

S tragickou udalosťou menší záujem obyvateľov o veci verejné Lancz nespája. "Na vraždu novinára v obci nezabúdame. Pred jeho domom je pietne miesto, sú tam stále sviečky a kvety, okrem miestnych chodia ľudia zo všetkých kútov Slovenska aj zo zahraničia," povedala Lancz. Do volebnej miestnosti si v obci cestu nachádzajú skôr starší voliči ako mladá generácia.

17:49

Podozrenia z kupovania hlasov, porušovanie moratória či nespokojnosť s činnosťou okrskových volebných komisií. To sú podnety, ktoré počas volebného dňa rieši Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Na čo konkrétne sa občania sťažujú, čítajte TU.

17:39

Členovia folklórneho súboru v obci Martovce Bernadett Vargová a Zoltán Erdelyi v krojoch vhadzujú hlasovacie lístky do volebnej schránky.

17:32

Obec Detrík, ktorá je jednou z najmenších vo Vranovskom okrese, má 55 obyvateľov, z toho je 43 voličov. Niektorí z nich už svoje volebné právo využili. Viacerí sú však odcestovaní za prácou. Pre TASR to povedala predsedníčka miestnej volebnej komisie Michaela Kľučárová.

"Volených máme piatich poslancov, piati aj kandidujú," spomenula. O starostovskú stoličku má záujem len jedna kandidátka, a to súčasná hlava obce, ktorá túto pozíciu zastáva 20 rokov. Problémy počas volebného dňa nepredpokladajú.

Viac o voľbách v malých obciach vranovského okresu si prečítajte TU.

17:27

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko vo volebnej miestnosti počas voľby do orgánov samosprávy obcí 2018 v obci Miloslavov - Alžbetin Dvor. On sám pôsobil v komunálnej politike, čo o tom povedal, si prečítajte TU.

17:19

Členky okrskovej komisie s prenosnou volebnou schránkou počas čakania v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach na voliacich pacientov.

17:17

V Brezne nastala počas týchto komunálnych volieb situácia, akú si história mesta nepamätá. Viac čítajte TU.

17:05

Polícia zverejnila na sociálnej sieti varovanie. ,,Od kolegov z terénu máme hlásenie, že davy ľudí po odvolení chodia hlavne po dedinách po ceste bez reflexných prvkov. Ak chcú, aby to boli ich posledné voľby, tak majú pokračovať naďalej. Už nevieme, ako inak na túto tému upozorňovať," znie odkaz mužov zákona.

17:02

Bratislavská mestská časť Podunajské Biskupice si v sobotu v komunálnych voľbách volí nového starostu. Doterajšia starostka sa na tento post rozhodla už nekandidovať.

 

Na voľbách sa zúčastnil aj 35-ročný Tomáš. Rozhodol sa tak preto, že táto bratislavská mestská časť potrebuje podľa neho viacej pozornosti a rozvoja. "Donedávna som sa o fungovanie mestskej časti a mesta nezaujímal. Narodilo sa mi však dieťa a vtedy som pochopil, aké dôležité je mať pekné a bezpečné verejné priestranstvá, dostatok miest v materských či základných školách, ale aj dostupnú verejnú dopravu. Pochopil som, že o fungovanie samosprávy by sme sa mali viac zaujímať, preto som prišiel aj voliť," vysvetlil.

 

Viac o voľbách v Podunajských Biskupiciach sa dočítate TU.

16:52

Volebná účasť v meste Tornaľa na juhu Revúckeho okresu je po polovici volebného dňa vyššia ako počas predchádzajúcich volieb do vyšších územných celkov (VÚC).

Ako pre TASR uviedol 46-ročný volič Róbert z Tornale, voliť chodí stále, pretože to považuje za svoju občiansku povinnosť. Zmeniť v meste by sa podľa neho malo veľmi veľa vecí. ,,Na ľuďoch v tomto meste vidno, že strácajú životný entuziazmus. Vidíte na nich, že nie sú priateľskí, ako boli niekedy, ako si to pamätám z detstva. Myslím si, že týmto treba začať, prestať riešiť, kto je Slovák, Maďar, Róm alebo Číňan a sústrediť sa na to, že sme obyvatelia jedného mesta, a ťahať za jeden povraz," zdôraznil.

16:49

Vo volebnom okrsku číslo osem v piatom volebnom obvode v Púchove nebol doteraz voliť ani jeden cudzinec. Nenapĺňajú sa tak predvolebné obavy niektorých kandidátov, že cudzinci môžu ovplyvniť voľby.
Podľa členky okrskovej volebnej komisie Kataríny Roháčovej právo voliť má v ich okrsku asi 1000 voličov. Na zoznamoch je v okrsku zapísaných aj 615 ľudí bez trvalého pobytu a 126 cudzincov.

Komisia sa pripravila aj na prípadnú voľbu cudzincov. Jedna z jej členiek ovláda ruský, ukrajinský, anglický i francúzsky jazyk, v prípade potreby sa vedia dohovoriť aj so Srbmi, ktorých v Púchove pracuje niekoľko desiatok. Zatiaľ však jazykové znalosti potrebné neboli.

16:43

Členka folklórneho súboru Slovenskí rebeli Júlia Černeková hlasovala vo voľbách do orgánov samosprávy obcí 2018 vo volebnom obvode č.3 v Komárne odetá v kroji. Ako vyzerali zvyšné členky súboru, si pozrite TU.

16:41

Priebeh komunálnych volieb v šiestich okresoch na Spiši je zatiaľ pokojný, v niektorých obciach i mestách sa črtá vyššia voličská účasť. ,,V každom okrsku stojí aj desať až 20 ľudí v rade na registráciu, niekde aj viac. To je zaujímavé, lebo po iné roky to tak nebolo. Prišli odvolili a išli preč, teraz musia aj 20 minút čakať, kým prídu na rad," priblížil zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Poprade Ladislav Maličký pre TASR. Viac o voľbách na Spiši sa dočítate TU.

16:29

Obec Chvojnica v okrese Myjava má zapísaných 304 voličov a podľa slov predsedníčky volebnej komisie Janky Plešovej je tohtoročná účasť na voľbách podobná, aká bola v predchádzajúcich voľbách.

Obec sa nachádza v kopaničiarskom regióne a niektorí voliči požiadali o to, aby volebná komisia prišla s urnou k nim. "Všetkým sme doteraz vyhoveli. Zatiaľ ďalšie požiadavky o osobnú návštevu nemáme. Ale ak sa telefonicky nahlásia ďalší, určite im vyhovieme aj v neskorších hodinách, keďže do 22.00 h môžu takúto možnosť využiť," uviedla predsedníčka volebnej komisie Janka Plešová.

16:10

S kočíkmi sa vo volebný deň nechali vidieť horúci kandidáti v Bratislave aj v Žiline. Volebná účasť je miestami veľmi sľubná. Pred volebnou urnou sme stretli dokonca aj deväťdesiatnikov.

16:03

Komunálne voľby prebiehajú v pokoji, policajti zatiaľ nezaznamenali narušenie a sú pripravení zasiahnuť. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Okrem motorizovaných jednotiek dohliadajú na verejný poriadok i pešie hliadky, v teréne sú aj príslušníci kriminálnej polície.

16:01

Pred dvomi voľbami stála v sobotu ráno Martina Červeňová z liptovskej obce Ľubeľa. Najskôr prišla odovzdať svoj hlas v komunálnych voľbách, potom sa aj s budúcim manželom Patrikom Oleňákom odobrala do kostola, kde si zvolili spoločnú cestu životom.

"Myslím si, že každý občan by si mal nájsť čas na takú dôležitú záležitosť, akou sú voľby. Nech mu do toho príde čokoľvek. Preto som dnes prišla voliť aj ja, povedala pre TASR.

Jej nastávajúci manžel ju po celý čas sprevádzal, čakal, kým odvolí, a stál pri nej aj tesne po tom, ako vhodila svoj hlasovací lístok do schránky. Dátum svadby si vybrali spontánne. Nemalo to žiadny vyšší zámer, ako by sa mohlo zdať. Svoje spoločné áno si povedali o 14.30 h vo farskom kostole v neďalekých Liptovských Kľačanoch. Na svadbe sa zúčastní asi 70 hostí, prezradila šťastná nevesta.

15:50

Volič vhadzuje obálku s hlasovacími lístkami do volebnej schránky v obci Koválovec. V najmenšej obci okresu Skalica je jeden kandidát na starostu a šiesti kandidáti na členov obecného zastupiteľstva. Zvolení budú piati.

15:43

V Holíči obyvatelia mesta spojili návštevu volebných miestností s Martinským jarmokom. Niektorí odvolili ešte pred jeho návštevou, niektorí zvolili opačný postup.

"Voliť som bola pred jarmokom, keďže to považujem za svoju občiansku povinnosť. Chcela som vyjadriť svoj názor na doterajšie dianie v meste. Potom som s dcérou a vnučkami išli pozrieť jarmok, keďže nám vyšlo počasie," uviedla 61-ročná volička.

15:36

Člen Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Peter Pollák pozoruje priebeh volieb najmä v rómskych osadách."V rukách rómskych voličov sa vyskytli nejaké ťaháčiky, lístočky, na ktorých boli napísaní kandidáti. A zrejme je naozaj pravdou to, že v mnohých komunitách niekto ovplyvňuje rómskych voličov nekalým spôsobom," priblížil podozrenia z volebnej korupcie. Kurióznu situáciu riešila komisia na košickom Luníku IX, viac sa dočítate TU.

15:24
15:22

Ako trávia bratislavskí kandidáti čas po odvolení? Ján Mrva si bol zabehať, Matúš Vallo vyvenčiť psíka.

15:20

Rastislav Mráz, kandidát na primátora v Trnave, celý volebný deň strávi v záhrade. "Budem makať na záhrade, aby deň rýchlo ušiel a večer sa už budem sústrediť na voľby," povedal s úsmevom.

15:16

Obyvatelia rómskej osady pri obci Rakúsy v Kežmarskom okrese, majú ako jedni z mála na Slovensku možnosť voliť si svojich zástupcov vo volebnej miestnosti len pár metrov od svojho domu. Väčšina osád je totiž situovaná na periférii obcí a do príslušných okrskov tak voliči dochádzajú niekedy aj pár kilometrov. "Je to určite veľké pozitívum, že títo ľudia majú možnosť voliť v mieste svojho bydliska, majú tak bližšie k voľbám," uviedol pozorovateľ miestnej volebnej komisie Gustáv Pišta.

Ladislav Pišta prišiel v sprievode svojej manželky a potvrdil, že na voľbách sa zúčastňujú pravidelne. Podľa neho je dôležité, aby ľudia odovzdali svoj hlas. "Pretože môžeme tak rozhodnúť o tom, či sa nám bude žiť lepšie. Ja dúfam, že áno," konštatoval Rakúsan, ktorý to mal z domu do volebnej miestnosti približne 100 metrov.

Priestor, v ktorom môžu voliči odovzdať svoj hlas, funguje priamo v osade pri Rakúsoch už približne 16 rokov. Nachádza sa v miestnom centre voľného času, ktoré nesie názov Cigánsky raj. Ešte jedna volebná miestnosť je aj v obci. Táto podtatranská obec má momentálne viac ako 3000 obyvateľov, z toho približne dve tretiny tvorí rómska komunita, ktorá žije takmer dva kilometre o centra dediny.

15:11

Matúš Vallo, ktorý chce byť primátorom Bratislavy, odvolil doobeda na Základnej škole na Mudroňovej ulici. Pre veľký záujem voličov musel predtým aj on stáť v rade.

15:08

Sedem hodín po otvorení 77 volebných miestností na území mesta Banská Bystrica majú voľby do orgánov samospráv pokojný priebeh až na nepríjemnosť, keď niektorým občanom museli predsedovia okrskových volebných komisií oznámiť, že nemôžu prísť za nimi s prenosnými volebnými schránkami.

Ako TASR informoval predseda mestskej volebnej komisie Juraj Olejček, niektorí ľudia hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici sa dožadovali prenosných urien, vyhovieť im však nemohli. Zákon totiž hovorí jasne. Členovia okrskových volebných komisií nemôžu ísť s prenosnou volebnou schránkou za "svojimi" voličmi do iného okrsku.

Niektorí to však vnímajú ako porušenie ich volebného práva."Je dosť nepríjemné, keď občanovi musíte povedať, že nemôže voliť. Toto bolo jediné najzávažnejšie, čo sme doteraz museli riešiť. S iným závažným problémom sme sa zatiaľ nestretli," konštatoval Olejček.

14:55
14:51

V spoločnosti blízkych odvolil aj Mikov protikandidát, Ján Mrva, ktorý je už 12 rokov starostom mestskej časti Vajnory. Nechýbal ani najmenší člen rodiny, vnuk Janko.

14:49

Václav Mika, kandidát na primátora hlavného mesta, po odvolení zamieril na bibliotéku. Spoločnosť mu robila partnerka Kristína a malá dcérka.

14:48

Na hornej Nitre je priebeh sobotňajších volieb do orgánov samosprávy obcí zatiaľ pokojný a bez problémov. Rovnako pokojný priebeh komunálnych volieb je aj v okrese Bánovce nad Bebravou. "Zatiaľ to vyzerá na peknú volebnú účasť, vplyv na to má možno počasie," uviedla zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Bánovciach nad Bebravou Emília Kšiňanová.

14:46

Koncentráciu záujemcov o hlasovanie v bratislavskej mestskej časti Lamač umocňuje aj fakt, že volebné miestnosti všetkých šiestich volebných okrskov sa nachádzajú na jednom mieste, na prízemní Základnej školy na Malokarpatskom námestí. "Voliči prichádzajú priebežne od rána, veľmi často sa stáva, že musia čakať pred volebnou miestnosťou," informovala TASR Andrea Húšková z lamačského miestneho úradu, poverená prípravou volieb. "Žiadna mimoriadna udalosť, žiadny incident do priebehu nezasiahol," dodala.

12:51

Bývalý šéf RTVS odovzdal svoj hlas v spoločnosti partnerky Kristíny.

14:34

Súčasný primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, ktorý kandiduje znova, sa chystá voliť lokolo 14.30 v Základnej umeleckej škole J. Cikkera. Dovtedy trávi voľný čas so svojou rodinou. Volebné výsledky bude sledovať večer v reštaurácii na Námestí SNP.

12:19

Bročka je známy tým, že chodí na bicykli.

14:15
14:13

Kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal si užíva volebnú sobotu v centre mesta. Náš fotograf ho zachytil na prechádzke s kočíkom.

13:50

Primátor Trenčína Richard Rybníček prišiel voliť pešo s manželkou a so synom. Po odvolení sa všetci prešli do obchodu, kde malému synovi kúpili gumené cukríky, ktoré zbožňuje.

14:06

Podobnú situáciu hlási aj Ružinov. "Mnohé komisie uvádzajú, že voliť chodí veľké množstvo ľudí. Počet je vraj vyšší, ako si pamätajú z minulých rokov či minuloročných volieb do vyšších územných celkov," poznamenala ružinovská hovorkyňa Jana Pôbišová.

14:05

Záujem o komunálne voľby je v niektorých okrskoch v najväčších bratislavských mestských častiach enormný.Príkladom je volebný okrsok v Základnej škole na Dudovej ulici č. 2. "Ľudia chodia vo vlnách už od rána, od siedmej hodiny, kedy sme otvorili volebné miestnosti. Niektorí čakajú pred volebnou miestnosťou aj 15 či 20 minút. Záujem je naozaj enormný," povedalpredseda okrskovej volebnej komisie Martin Petráš.

14:01

V Čabraďskom Vrbovku v okrese Krupina si svojich zástupcov do miestnej samosprávy vyberá v komunálnych voľbách 185 zapísaných voličov. "Voľby sú doteraz bezproblémové. O post starostu sa u nás uchádza jediný kandidát, ktorým je doterajší starosta obce a na päť miest poslancov kandiduje osem záujemcov o tento post," povedala predsedníčka okrskovej komisie Denisa Gužiová. Počíta, že v nadchádzajúcich rokoch sa staronový starosta a zvolení poslanci pričinia najmä o obnovu kultúrneho domu.

13:50

Hlas prišiel odovzdať aj bývalý premiér Robert Fico. "Ako každý občan som si nenechal ujsť možnosť voliť v komunálnych voľbách a vybrať si svojich zástupcov vo vedení samospráv na najbližšie 4 roky. Dúfam, že účasť prekoná tú spred štyroch rokov. Nájdite si, prosím, čas a choďte dnes voliť," napísal na Facebook

13:32

Kandidát na primátora Trenčína Miloš Mičega prišiel voliť so svojou manželkou. Spravili si krátku prechádzku, bývajú blízko pri volebnej miestnosti. Tú si museli zopakovať, pretože pani manželka si zabudla občiansky preukaz. Následne odvolili.

13:26

Nitra Najväčší rival súčasného primátora Nitry Marek Hattas(31) prišiel odvoliť o desiatej hodine spolu s rodinou na bicykli. Sprevádzala ho manželka Monika (33) a deti Maximilián (4) a Alica (1,5). Kandidát, ktorého podporujú najmä mladí ľudia verí, že nastal čas na zmenu."Verím, že Nitrania si uvedomili, že zmena v meste je potrebná a ukážu to nielen svojou voľbou, ale aj účasťou," povedal, čím narážal na veľmi nízku volebnú účasť spred štyroch rokoch, kedy v Nitre volilo len 26% oprávnených voličov.

12:20

Svoju povinnosť si prišiel spolu s celou rodinou splniť aj Rastislav Mráz (40), ktorý prišiel aj v spoločnosti svojej manželky Zuzany (40). ,,Ráno sme si dali raňajky a dnes budeme celý deň v záhradke rýlovať. Ja som optimista a verím, že naše stretnutia s ľuďmi boli pozitívne tak sa necháme prekvapiť," skonštatoval Mráz.

12:40

Odvoliť prišiel aj kandidát na primátora Peter Ondrejka(53) - nezávislý kandidát. " Som trošku nervóznejší, ale som v pohode, deň strávim v spoločnosti rodiny, " usmial sa Ondrejka.

12:18

O ôsmej hodine ráno odvolil ešte stále úradujúci primátor Trnavy Peter Bročka (36) - nezávislý kandidát - "Už od rána 4:45 hod. som bol na mestskom úrade, pretože každá volebná miestnosť dostáva všetky materiály, kde treba môj podpis. Dnes budem odpočívať, aj keď si myslím, že to bude hektický deň, ale pôjdem na bicykel a večer verím, že budeme oslavovať," povedal s úsmevom na tvári Bročka.

12:07

Svoju volebnú účasť si v Nitre medzi prvými o 8.30 splnil súčasný primátor Jozef Dvonč(SMER-SD, SNS).  "Som rád, že sa to už dnes končí, kampaň je vždy náročná na čas, som už aj unavený," priznal s úsmevom prvý muž mesta. Kampaň označil za štandardnú, aj keď priznal, že nie vždy bola príjemná. "Nevyhol som sa ani útokom na svoju osobu, ale verím, že sme urobili maximum a ako sa ľudia rozhodnú je už na nich. Je to ich voľba a ja, tak ako všetci ostatní, to musíme rešpektovať," dodal Dvonč. 

13:05

Voľby nevynecháva ani 75-ročný Jozef, ktorý v sobotu volil medzi prvými. "Určite je dôležité chodiť na voľby, lebo buď počas volieb niečo potvrdím, čo bolo doteraz a bolo dobré, ale niekedy treba aj zmeny," povedal. Priznáva, že sledovanie práce aj komunálnych politikov je jeho koníčkom. Za najväčšiu chybu, ktorú človek môže urobiť, je podľa neho to, keď nejde voliť.

13:01

Právo voliť využila aj takmer 92-ročná Anna, jedna z obyvateliek Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke."Myslím, že je dôležité chodiť voliť, lebo chceme, aby sme sa mali dobre. Keď nejdú ľudia voliť, je to ich chyba. Potom nech sa nesťažujú, že nie je dobre," uviedla  Voličom zároveň odkazuje, aby volili s rozumom. "Rozumných ľudí, múdrych ľudí a dobrých ľudí."

12:58

Pomerne veľký záujem voličov o komunálne voľby je v trebišovskej rómskej osade. V dvoch volebných okrskoch je tam zapísaných zhruba 1860 voličov. Volebné miestnosti sú na Základnej škole (ZŠ) Ivana Krasku, pred nimi sa vytvárajú aj rady a voliči potom musia čakať, aby mohli odvoliť. Voľby v rómskej osade sú špecifické, okrem iného aj prípadmi, že niektorí voliči potrebujú sprievod z dôvodu, že nevedia čítať a písať.

12:52

Na dve desiatky miest pôjdu členovia volebných komisií v Nitre počas soboty s urnami, do ktorých môžu svoj hlas vhodiť voliči, ktorým ich zdravotný stav neumožňuje prísť priamo do volebnej miestnosti. Počet výjazdov sa môže v priebehu volieb ešte zvýšiť.Najviac výjazdov budú mať členovia okrskových komisií do zariadení sociálnych služieb pre seniorov.

12:50

Voliť prišiel aj kandidát na primátora Bratislavy Václav Mika.

12:00

Igor Kašper kandidát na primátora Banskej Bystrice prišiel voliť so svojou manželkou na Medenej ulici o 09:30 Kandidát má na poobedie dôležitý plán. O 12:30 sa chystá na basketbalový zápas svojho syna. Volebnú noc bude prežívať v blízkej reštaurácii svojho domu.

12:37

Súčasný primátor Ivo Nesrovnal odvolil dopoludnia so svojou rodinou. „Dnes sa rozhoduje, či mesto bude pokračovať v zmenách a či pôjde ďalej aj dynamika alebo naopak budeme odovzdávať priestor politickým stranám alebo neskúseným začiatočník. O výsledku rozhodnú Bratislavčania,“ povedal Nesrovnal.

12:32

Svoj hlas odovzdal aj bývalý prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou. "Ja si myslím, keďže trochu mám záujem o niečo, čo by malo byť v štáte dobre, že si to robíme my sami ľudia. Musíme nájsť takých, ktorým dôverujeme, aby tomu pomohli. Aj dnes som išiel a hľadal som tých, o ktorých si myslím, že by mohli spraviť niečo pozitívne pre našich občanov,“ povedal Gašparovič. „Ja si vyberám kandidátov podľa veku a vzdelania a to určite vyjde,“ dodala jeho manželka.

12:29

Polícia prijala osem podnetov týkajúcich sa podozrení z volebnej korupcie, v štyroch z nich sa už začalo konať. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.
Štátna volebná komisia sa zaoberala doteraz podnetmi od komisií nižších volebným stupňov či občanov. "Sústreďujeme sa na tie podania, ktoré sa týkajú aktuálneho diania tam, kde je možné ešte usmerniť," uviedol Bárány. Podnetmi týkajúcimi sa financovania volebnej kampane sa bude komisia zaoberať na niektorom z ďalších zasadnutí.

12:25

S podnetmi či otázkami k sobotňajším komunálnym voľbám sa môžu voliči obrátiť na viacero liniek. Ministerstvo vnútra zriadilo informačnú linku a k dispozícii je aj linka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán, kde môžu hlásiť najmä podnety. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Voliči môžu volať na čísla 02/4859 2020 alebo 02/4859 2021.

12:24

Voliči by si pred hlasovaním mali dobre pozrieť hlasovací lístok, najmä pokiaľ ide o voľbu komunálnych poslancov. Ak totiž zakrúžkujú viac kandidátov, ako sa v danom volebnom obvode volí, hlasovací lístok bude neplatný. Upozornila na to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

"Kandidátov na starostov a primátorov krúžkujeme. Pokiaľ ide o poslancov, pozorne čítame hlasovací lístok, pretože na ňom je uvedený počet kandidátov, ktorý sa volí v danom volebnom obvode a to je maximálny počet. V prípade, že volič zakrúžkuje viac kandidátov ako je uvedené na hlasovacom lístku, lístok sa stáva neplatný. V prípade, že zakrúžkuje menej, všetky hlasy sú platné," opísala Chmelová.

12:15

Po odvolení si odbehol Pellegrini na miestnu hlavnú poštu, kde pri vychádzaní obdaroval predajkyňu Nota Bene a neskôr si so záujmom obzrel "inteligentnú lavičku" na Námestí Štefana Moyzesa.

12:11

"Je dôležité, aby ľudia využili svoje právo a išli voliť. Všetky dane, ktoré odvádzajú pracujúci, neplynú do štátnej pokladnice, ale 70 percent ide mestám a obciam, 30 percent vyšším územným celkom. Ani jedno euro z výplaty človeka na Slovensku nejde do štátnej pokladnice. Preto je nesmierne dôležité, aby prišli dnes voliť, aby si vybrali ľudí, ktorí povedú naše mestá a obce nasledujúce štyri roky," zdôraznil premiér.

12:11

Je dôležité, aby občania Slovenska nepodcenili komunálne voľby. Možno nie vždy si uvedomujú, že starosta či primátor má často väčší vplyv na kvalitu ich života a spokojnosť než vláda. Konštatoval to v sobotu po hlasovaní predseda vlády SR Peter Pellegrini . Voliť bol krátko pred 10.30 h v Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici. Ako dodal, na voľby sa pripravil a už dopredu mal svojich favoritov.

12:03

V spoločnosti svojej manželky v sobotu v dopoludňajších hodinách odovzdal svoj hlas v komunálnych voľbách aj prezident SR Andrej Kiska. Ako sám priznal, pri študovaní zoznamu kandidátov mu bolo veľa mien neznámych a prvýkrát zažil aj „rodinný lobing“.

„V piatok sme veľmi poctivo s manželkou študovali zoznam kandidátov, v Poprade ich je myslím 64 na poslancov a dosť sme sa trápili s tým, koho voliť. Napriek tomu, že tieto voľby sú najosobnejšie, tak mnohých ľudí človek jednoducho nepozná. My osobne sme poznali možno 15 - 20 percent kandidátov,“ uviedol prezident na krátkom brífingu. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: SITA, Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!