Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2018 02:00 | Správy | Servis

Toto treba dodržať, aby ste jazdili bezpečne: 8 najdôležitejších rád o zimných gumách

Nenechajte sa napáliť. Medzi motoristami ohľadom zimných pneumatík koluje množstvo „osvedčených tipov“, ktoré však majú len veľmi málo spoločné s ich reálnymi schopnosťami na snehu a ľade.

Nový Čas a motoristický magazín AUTO BILD vám poradia, ako by ste zimné plášte mali správne používať.

1. Obujte skôr než napadne sneh

Na zimné podmienky musí byť auto pripravené vopred. Podľa zákona musíte mať zimné gumy, ak je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu alebo ľadu. Objednávať sa v servise na prezutie v momente, keď napadne sneh, je teda príliš neskoro. AUTO BILD odporúča prezuť gumy už teraz, v  jesenných mesiacoch.

 

2. Oteplenie vám plášte nezničí

Zimné pneumatiky sú síce vyrobené z mäkších zmesí a najlepšie vlastnosti majú pri teplotách nižších ako 7 °C, neznamená to však, že by vás ohrozili pri krátkodobom oteplení. Výrazný rozdiel v brzdnej dráhe či opotrebení gúm by ste zaznamenali pri dlhodobom používaní vo vysokých, až letných teplotách.

3. Majte dezén aspoň 4 milimetre

Na Slovensku platí, že zimné pneumatiky majú mať dezén hlboký minimálne 3 mm. Záťažové testy však ukazujú, že to nie vždy stačí. Aby sa zimná guma dostatočne kvalitne vysporiadala so snehovou nádielkou, mala by mať dezén hlboký aspoň 4 mm. Myslite na to najmä vtedy, ak ste v  oblasti, kde často sneží.

4. Zimné gumy na všetky kolesá

Niektorí motoristi v snahe ušetriť, dávajú zimné plášte len na hnanú nápravu, čo je u nás najčastejšie predná. To síce zaručí na snehu prijateľnú trakciu, ale fatálne zníži stabilitu auta. V zákrute vám potom nepomôže ani stabilizačný systém, ak sa začne nekontrolovane šmýkať zadná časť vozidla.

5. Staré pneumatiky nepoužívajte

Staré zimné gumy nie sú bezpečné. Z testov rakúskeho auto-moto klubu ÖAMTC vyplynulo, že už 6- až 7-ročné plášte, hoci málo jazdené a vizuálne pôsobiace dobre, nemusia byť bezpečné. Pozrite si pri kúpe plášťov detailne štvormiestne číslo DOT, ktoré napríklad pri čísle 2716 hovorí o tom, že guma bola vyrobená v  27. týždni roku 2016.

6. Pri kúpe porovnávajte cenu

V súčasnej dobe je ponuka zimných plášťov bohatá, odporúčame preto porovnávať ceny u viacerých predajcov. Na jednom plášti môžete ušetriť aj desiatky eur. V každej lepšej predajni je navyše možný aj ich nákup na splátky. Najvýhodnejšie ponuky nájdete s  najväčšou pravdepodobnosťou na internete. Tu vyberajte u overených predajcov.

7. Uskladnite letné gumy správne

Plášte, ktoré nie sú na diskoch, položte nastojato a približne raz mesačne ich jemne pootočte. Ak máte zimné gumy na  diskoch, zaveste ich na háky, druhou možnosťou je, položiť ich na seba naležato. Letné pneumatiky označte, aby ste ich po zime mohli namontovať na to isté koleso, na ktorom boli jazdené.

8. Pravidelne kontrolujte tlak

Najdôležitejšia rada na záver – najlepšie pneumatiky ochráni správny tlak. Jeho dlhodobejší pokles totiž extrémne zaťažuje bočnice a môže viesť až k zničeniu plášťa. Nízka hodnota sa tiež prejaví dlhšou brzdnou dráhou a vyššou spotrebou paliva. Tlak by sa preto mal kontrolovať pravidelne a vždy pred dlhšou cestou. Údaje nájdete na vnútri viečka nádrže či na dverách.

Viac v novom AutoBilde

Ďalšie zaujímavé témy, ako napríklad exkluzívne odhalenie všetkých informácií o  novom bestselleri Volkswagen T-Cross prináša najnovšie vydanie magazínu AUTO BILD. V časopise nájdete tiež detailný prehľad 11 dostupných SUV, ktoré sa ozaj oplatia kúpiť, aj s  tipmi na reálne najlepšie motory a  výbavy. Okrem toho si v  najnovšom AUTO BILDE môžete prečítať najväčší test až 51 zimných pneumatík, v ktorom prekvapivo zabodovali lacné matadorky, ale až polovica iných gúm zlyhala v  brzdnej dráhe. Lacné, ale svižné v zákrutách? Len v  novembrovom vydaní vášho motoristického časopisu prinášame porovnanie troch lacných, ale športovo jazdiacich modelov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ľuboš Kamenistý, AutoBild

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?