Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2018 05:00 | Správy | Politika

Koalícia mala rokovať s fašistami za zatvorenými dverami: Tajná spolupráca s Kotlebom?!

Hrádza proti extémizmu sa pretrhla. Súčasný koaličný trojlístok si dal medzi svoje programové priority aj boj s fašizmom.

Po takmer troch rokoch spoločného vládnutia sa však v záujme pretlačenia zákona o voľbe ústavných sudcov dokázala podľa Mariána Kotlebu (41) spojiť s Ľudovou stranou Naše Slovensko. Tá bola doteraz na okraji politického záujmu aj v parlamente. Čo na to hovoria predstavitelia koalície?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

O zákulisí hlasovania okolo zákona o voľbe ústavných sudcov sa Kotleba rozhovoril v dezinformačnom Slobodnom vysielači. Upozornil na to Denník N. Koalícia potrebovala na pretlačenie zákona, v ktorom by mohli obísť pri voľbe sudcov prezidenta Andreja Kisku, 90 hlasov. Pri prvom hlasovaní ich podporili aj kotlebovci spolu so Sme rodina Borisa Kollára. Keďže v zákone bola chyba, hlasovalo sa opäť. V druhom prípade už však nepristáli hlasy ĽSNS, ale len časti kollárovcov. Zákon tak neprešiel. Kotleba hovoril, že za nimi chodil Anton Hrnko z SNS, aby zistil, aké majú podmienky.

ĽSNS žiadala z rokovania stiahnutie uznesenia, ktoré vymedzuje pojem antisemitizmu - nepriateľstvo voči židovskému náboženstvu. „Hrnko za nejakých iks minút prišiel za nami, že sa rozprával s predsedom, a že je to dohodnuté: Andrej Danko stiahne tú protislovenskú definíciu antisemitizmu,“ povedal Kotleba s tým, že neskôr Danko zmenil názor a len presunul hlasovanie o tomto návrhu na ďalšiu schôdzu. Šéf parlamentu si potom Kotlebu zavolal k sebe do kancelárie. „Desať minút som počúval jeho monológ, prečo je dôležité z národnoštátneho záujmu toto uznesenie prijať,“ tvrdil Kotleba o Dankovi. Do kancelárie vraj zavítal aj poslanec Smeru Martin Glváč.

Prišiel Fico

Pre Nový Čas schôdzku u Danka potvrdil aj podpredseda ĽSNS Milan Uhrík. „Následne k Dankovi do kancelárie prišla za M. Kotlebom aj delegácia Smeru na čele s Ficom. A následne sa tam na chvíľu objavil aj Bugár. Kollár nás otravoval priebežne celý večer, že či to teda podporíme. Dali sme si podmienky - Danko mal stiahnuť uznesenie o antisemitizme a smeráci mali zo zákona vypustiť možnosť nominovania dvojíc kandidátov na sudcov obyčajnou vládnou väčšinou. Tým spôsobom by totiž na Ústavný súd dokázala vláda svojimi hlasmi pretlačiť napr. dvojicu Fico - Kaliňák,“ uviedol Uhrík s tým, že by bolo správne, aby do voľby nezasahoval Kiska.

 

Bugár sa bráni

Most povedal, že Bugár sa s Dankom rozprával len o procedurálnych veciach. „My sme si v strane pred dva a pol rokmi povedali, že s výnimkou zasadnutia poslaneckého grémia, s ĽSNS rokovať nebudeme. Ani pred kamerami, ani za zatvorenými dverami. Za žiadnych okolností. Rovnaký postoj ostatných parlamentných strán som považoval za absolútne prirodzený,“ povedal Bugár. SNS ani Smer oficiálne nereagovali. Smerák Glváč však tvrdí, že to bolo inak ako to opísal Kotleba. „Nie, stretli sme sa na poslaneckom grémiu a po ňom na chodbe rozprával s predsedom NR pánom Dankom, kde predseda NR odmietol stiahnuť definíciu antisemitizmu, čo ja ako predseda skupiny priateľstva so štátom Izrael oceňujem a deklaroval som, že takýto materiál nesmie byť predmetom žiadneho politického vyjednávania,“ dodal Glváč a na otázku, či bol zo strany vládnej koalície aktívny záujem získať hlasy ĽSNS, odpovedal: „Nie! Ak by bol, prešlo by to. Kotlebovci hlasovali za Kiskove právomoci.“

Podpredseda SNS Anton Hrnko tiež otočil rétoriku Kotlebu. „Kotlebovci prišli za nami, že ak stiahne Danko ten návrh, tak že oni zahlasujú, a Danko nestiahol. Mali by vysvetliť, prečo hlasovali v prospech pána prezidenta,“ tvrdil Novému Času. Jasne nepoprel, že by s ĽSNS rokovali o podpore. „To vám hovorím, čo hovorím,“ dodal Hrnko.

 

Chceli využiť na spoluprácu fašistov

Grigorij Mesežnikov,

politický analytik

- Z morálneho hľadiska je to škandál, pretože chceli využiť spoluprácu fašistov na to, aby zmenili jeden zo základných pilierov ústavnosti - procedúru vymenovania ústavných súdcov a chceli obísť prezidenta. Keď nemali istotu, že budú mať väčšinu, tak sa im zišli aj fašisti. Nastavuje to zrkadlo ich predsavzatiu po vytvorení vládnej koalície. Jednou z priorít bude boj s pravicovým extrémizmom, čo je aj v programovom vyhlásení vlády na viacerých miestach. Ukazuje sa, že iba potiaľ, pokiaľ sú naplnené ich mocenské ambície.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!