Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Zo Štefana sa stal hrdina: Nevidiaci tatko odrodil dcérku v kúpeľni

Nezľakol sa ani na okamih. Zrakovo postihnutý Štefan Belík (51) z Lučenca zvládol pôrod manželky Andrejky (39) priamo doma v kúpeľni.

Jeho žena totiž začala veľmi rýchlo rodiť a malá Paulínka prišla na svet skôr, ako do­šla záchranka. Otecko sa radil len s operátorkou tiesňovej linky, ktorá vôbec netušila, že Štefan je nevidiaci. Masér Štefan (51) kvôli chorobe prišiel o zrak ako 30-ročný. S Andreou sú manželmi 4 roky a z predchádzajúcich vzťahov, keď ovdoveli, vychovávajú 4 deti.

Pred dvomi rokmi sa im narodila ich spoločná dcérka Dorotka a v septembri Paulínka. Tú odrodil jej nevidiaci otecko. „Manželka doteraz všetky deti prenášala, tak sme si mysleli, že to bude tak aj teraz,“ vraví Štefan. Andrejka mala termín 15. septembra a v ten deň robila všetko pre to, aby dcérku aj skutočne porodila.

Otvoriť galériu

Poupratovala, varila obed a napokon sa rozhodla umyť okno. „Prišli na mňa kontrakcie, no nečakala som, že to príde rýchlo, a tak som sa pred odchodom do nemocnice chcela ešte osprchovať. Vošla som do sprchy, no už som začala rodiť,“ hovorí mamička.

 

Pôrod cez telefón

Manžel počul len krik, a tak utekal do kúpeľne. Andrea kľačala na kolenách a držala sa umývadla. Okamžite jej volal záchranku. „Povedal som operátorke, že rodíme. Začala mi teda radiť, čo mám robiť. Cítil som, že už pomaly ide hlavička von,“ opisuje Belík s tým, že sa aj zľakol, aby sa dieťatko neudusilo.

Nepanikáril však a snažil sa manželke pomôcť. „Všetko bolo veľmi rýchle, zrazu som mal Paulínku v náručí. Bol to nádherný pocit, niečo neopísateľné,“ prezrádza Štefan. Operátorka sa pýtala, či dieťatko bledne, alebo je ružové. „Odvetil som, že ja nevidím. Ona na to, nech sa pozriem. Až neskôr pochopila, že som nevidiaci,“ smeje sa hrdý otecko.

Otvoriť galériu

Záchranári prišli, až keď už bolo po všetkom. Andreu s maličkou zobrali do nemocnice, kde jej doktor neveril, že si pôrod doma nenaplánovala. „Práveže by som si na to vôbec netrúfla. Až po pôrode mi napadlo, aké komplikácie mohli nastať. Našťastie sme nespanikárili,“ hovorí Andrea. Štefan je na svoje dievčatá pyšný.

„Bol som pri pôrode dcérky Dorotky, no teraz mi všetko prešlo rukami, bol som doslova v prvom rade. Odvtedy hovorím, že Paulínka je moja, lebo som ju prvý držal v náručí,“ dodáva. Manželia predtým chceli kvôli rozrastajúcej sa rodinke ich domček predať, no keď sa v ňom narodila Paulínka, rozhodli sa ponechať si ho.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Varovanie pred búrkami
Vážne varovanie meteorológov: Slováci, pripravte sa na NEBEZPEČNÝ jav! Tu si dávajte pozor
ilustračné foto
Dodáva KĽDR balistické strely Rusku?! Situácia je vážna, Ukrajina musí konať
Priebeh dychovej skúšky (ilustračná foto)
Opitý vodič skončil v cele: Sila, koľko promile nafúkal v ranných hodinách!
Ilustračné foto
Vandali vyčíňali na detskom ihrisku: Strašné, čo tam urobili! Mesto po nich pátra
Babišoví sú spolu od roku 1992.
Foto
Monika Babišová už za manželom nesmúti: Po rozchode sa pochválila NOVÝM JA!
The New York City Pride Parade celebrating all lifestyle choices. Flags at the parade. The parade route was lined with tens-of thousands of spectators supporting the event.
Veľká vec u našich susedov: Ústavný súd rozhodol! Týka sa to zmeny pohlavia
HC Slovan chce prebrať slovenský gigant: Začne nová éra belasých?
hacker in hoodie typing code in program using laptop in dark studio
Smrť za internetové príspevky! Súdy odsúdili muža: Strašné, čo sa v krajine deje
Aký prípravok na čistenie karosérie je najlepší?
Veľký test autošampónov: TENTO je najlepší, no aj lacnejší spraví divy
Ivan Korčok, Peter Pellegrini, Andrej Danko, Štefan Harabin.
Prezidentskí kandidáti zverejnili výdavky na kampaň: Kto minul najviac a kto naopak ani cent?!
Vznik ministerstva športu Keketi obhajuje.
Keketi zhodnotil fungovanie ministerstva športu: Tieto aktivity považuje za najdôležitejšie
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina a Rusko na seba ukazujú prstom: Kto používa vo vojne chemické zbrane?!