Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.10.2018 09:00 | Správy | Domáce správy

V čom všetkom má prsty Marián Kočner?! Luxusný život a kšefty kontroverzného podnikateľa

Jeho meno pozná celé Slovensko. Už roky sa spája s kontroverznými kauzami a podozrivými kšeftami. Médiá ho zvyknú označovať aj ako „podnikateľa z mafiánskych zoznamov“.

Teraz meno Marián Kočner (55) zaznieva v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27). Spoznajte Kočnerov príbeh cez jeho kauzy. Prvýkrát Slováci mohli zaregistrovať Kočnerovo meno už v polovici 90. rokov, keď republikou otriasal únos syna prezidenta Michala Kováča.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Tomu predchádzala tzv. kauza Technopol. Išlo o podvod za 2,3 milióna dolárov. Zapletený do prípadu bol aj Michal Kováč mladší (56) a... Marián Kočner! Na základe požiadavky nemeckých vyšetrovateľov Interpol na nich a ďalších podozrivých vydal medzinárodný zatykač.

Práve únos Kováča mladšieho 31. augusta 1995 mal poukázať na kauzu a poslúžiť na diskreditáciu prezidenta, ktorý bol v tom čase v otvorenom konflikte s premiérom Vladimírom Mečiarom.

 

Neskôr vyšetrovanie ukázalo, že únos zosnovala vtedajšia Slovenská informačná služba. V roku 1997 udelil prezident svojmu synovi, Kočnerovi a ďalším obvineným v kauze amnestiu. V roku 2000 nemecký súd voči Kováčovi stíhanie zastavil.

Znova Technopol

Otvoriť galériu

Dve desaťročia prešli ako voda a pri bratislavskej spoločnosti Technopol sa Kočnerovo meno objavilo opäť tento rok. Portál aktuality.sk, kde pracoval aj zavraždený novinár Ján Kuciak, priniesol informáciu, že majetok Technopolu za 20 miliónov eur skončil v rukách ľudí blízkych Kočnerovi. Týždenník TREND a denník Sme neskôr zistili, že Technopol vyplatil na osobný účet podnikateľa pol milióna eur. Čo je za tým, má ukázať policajné vyšetrovanie...

Boj o Markízu

Oveľa viac ako Technopol však v Kočnerovom životopise zavážil boj o televíziu Markíza. Písal sa rok 1998 a bolo mesiac pred rozhodujúcimi voľbami, v ktorých sa črtala porážka Mečiara. A súkromná televízia, vplyvná protiváha provládnych verejnoprávnych médií, bola zrazu v ohrození.

Otvoriť galériu
Kauza Markíza.
Zdroj: tasr

Ako sa to začalo? Ráno 18. augusta 1998 napochodoval Kočner spolu s ochrankou do sídla Markízy v Záhorskej Bystrici. Preukázal sa súdnym rozhodnutím, že jeho firma Gamatex je 51-percentným vlastníkom televízie a jeho ochrankári začali televíziu obsadzovať.

Proti sa postavili zamestnanci a vznikol z toho 48-hodinový „boj o Markízu“. Pred sídlo Markízy prišli stovky ľudí aj opoziční politici, aby chránili slobodu televízie. 

K ovládnutiu televízie dostala Kočnera pohľadávka za 80 miliónov korún, ktorú si voči vtedajšiemu majiteľovi Pavlovi Ruskovi (55) uplatňovali jeho bývalí obchodní partneri. Situácia sa neskôr upokojila a kauza sa skončila v roku 2000 tak, že prevádzkovateľ Markízy spoločnosť Gmatex kúpil...

Spolupútnik Rusko

Markíza bola prvá kauza, kde sa takto, pred očami verejnosti, stretli obchodné záujmy Kočnera a jeho bývalého spolužiaka z vysokej školy Pavla Ruska. Ten mu odvtedy nevedel prísť na meno a vyhýbal sa akciám, kde by mohli iba čírou náhodou na seba naraziť...

Lenže to Rusko ešte netušil, že Kočner je mu asi súdený a ich cesty sa stretnú ešte viackrát. Dokonca zakopali aj vojnovú sekeru a opäť začali riešiť spoločný biznis. Jedným z nich bola budova neziskovej organizácie Maják nádeje v Bratislave. Krízové centrum pre týrané ženy s deťmi založilo ešte v r. 2002 bratislavské Staré Mesto spolu s Nadáciou Markíza.

Otvoriť galériu

A v roku 2015 sa riaditeľom Majáka nádeje stal Pavol Rusko, ktorý chcel budovu v lukratívnej časti hlavného mesta predať. Navyše si neziskovky opakovane posielali platby na už neexistujúcu bratislavskú eseročku Maggie. Mestská časť preto podala na políciu trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Kočner vstúpil do hry, keď Maják nádeje zastúpený Pavlom Ruskom uznal svoj dlh vo výške 600 000 eur voči mesiac existujúcej firme Vigi Trade. Staré Mesto nakoniec Majkák nádeje zrušilo a budova sa následne dostala do exekúcie.

V roku 2014 Kočner v dražbe kúpil luxusnú vilu, ktorú si Rusko postavil v Záhorskej Bystrici. Ako však po odchode z Markízy aj politiky prišli na Ruska finančné suchoty, hypotéku na baráčisko s rozlohou 780 m2 nevládal splácať.

V dražbe sa ocitol za 2 250 000 eur, potom cena o milión klesla. Koľko zaplatil Kočner, nie je známe, ale tá finančná injekcia Ruskovi určite padla vhod.

Zmenky

Teraz sú obaja účastníkmi súdneho sporu s Markízou o zmenky v hodnote viac ako 69 miliónov eur! Kočner ich vlastní a tvrdí, že Rusko ich podpísal ešte v roku 2000, keď bol šéfom televízie. A Rusko pravosť zmeniek potvrdil. Markíza, ktorá by to mala teraz celé zaplatiť, ich však spochybňuje s tým, že Rusko sa v roku 2000 podpisoval inak.

Otvoriť galériu

Polícia obidvoch aktérov vyšetruje pre podozrenie z podvodu a Kočnera dokonca posadila v júni do väzby, kde je doteraz. Medzitým však jeho meno začalo figurovať v oveľa závažnejšom prípade. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorých zastrelili 21. februára vo Veľkej Mači.

Kuciak

S Kuciakom mal kontroverzný podnikateľ otvorený konflikt, lebo novinár písal aj o jeho podozrivých kšeftoch. Bol to on, kto priniesol informácie, že majetok Technopolu skončil v rukách Kočnerových ľudí.

Začiatkom septembra roku 2017 Kuciak mailoval podnikateľovi s otázkami na podozrivé kšefty. Konkrétne išlo o predaj bytu v komplexe Bonaparte, kde býva aj expremiér Robert Fico, či prevod firmy na Inkasný servis.

Kočner ešte v ten deň novinárovi zavolal, a ten si miesto odpovede vypočul urážky a vyhrážky. „Viem, že je za tým aj niečo iné, len vám to neviem dokázať, ale keď vám to budem vedieť dokázať, pán Kuciak, tak vám garantujem, že skončíte písať, pretože vás budem pranierovať... Pretože vy to, čo robíte, tak robíte veľkú nadprácu a ja som presvedčený o tom, že si vás niekto najal, že vás za to niekto platí, neviem vám to teraz dokázať,” obviňoval Kočner novinára a pokračoval: „Začnem sa zaujímať, pán Kuciak o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať a budem aj o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem...“

Otvoriť galériu

Novinár po telefonáte podal na Kočnera trestné oznámenie pre vyhrážanie. Policajnej ochrany ani ničoho podobného sa nedočkal, pretože podľa polície sa podnikateľ ničoho nedopustil a podozrivého ani nevypočula. Po šokujúcej smrti Kuciaka generálny prokurátor Jaromír Čižnár nariadil prípad znovu otvoriť a Kočnera vypočuť.

NAKA ale aj teraz trestné oznámenie odmietla. „Nie je dôvod na začatie trestného stíhania,” napísal vyšetrovateľ z protizločineckej jednotky Juraj Bago. Podľa vyšetrovateľa Kočnerove vyjadrenia nemožno považovať za vyhrážku smrťou alebo ťažkou ujmou či ujmou na cti. Kočnera polícia ohľadom vyhrážania sa vyšetrovala už pred Kuciakom.

Trestné oznámenie podal pred piatimi rokmi advokát Roman Kvasnica. Svedkovia mu dosvedčili, že mu Kočner adresoval hrozivé vyhrážky smrťou. Doslova mal povedať : „Kvasnica je arogantný hajzel... nechám mu prejsť guľku hlavou.“ No a v tomto smere nezaháľal ani po smrti Jána Kuciaka, keď mal zastrašovať redaktora denníka SME Adama Valčeka.

Obvinený zaspieval

Minulý týždeň polícia pri rozsiahlej razii na juhu Slovenska zatkla štyroch podozrivých, ktorých neskôr špeciálna prokurátora obvinila z Kuciakovej vraždy.

Bývalý policajný vyšetrovateľ Tomáš Szabó mal strieľať, niekdajší profesionálny vojak Miroslav Marček mal byť šofér a podnikateľ Zoltán Andruskó mal byť sprostredkovateľ. Objednávku mal dostať od Aleny Zsuzsovej, ktorá kedysi mala Kočnerovi robiť tlmočníčku z taliančiny... Za krvavú prácu mali zinkasovať 70 000 eur!

Otvoriť galériu

Andruskó ako jediný od začiatku spolupracuje s políciou. Podľa zverejnených informácií mal vyšetrovateľom prezradiť, že likvidáciu novinára Kuciaka si objednal práve Kočner. Prezradiť mu to mala obvinená prekladateľka Zsuzsová , ktorá ho s krvavou zákazkou oslovila.

Polícia ani prokuratúra zatiaľ informáciu, že by si vraždu Jána Kuciaka a jeho priateľky objednal podnikateľ, nepotvrdila. Vyšetrovanie napreduje a nové informácie pribúdajú každý deň. Či obvinení zlomia Kočnerovi väz, by sa malo ukázať čoskoro...

Mafiánske zmenky

V roku 2011 sa dostal na verejnosť zoznam údajných slovenských mafiánov. Medzi troma stovkami mien figuroval aj Marián Kočner. Novému Času vtedy povedal: „Viem o tých zoznamoch. Predtým som bol na takom zozname zaradený medzi sýkorovcami a teraz medzi piťovcami. Bojím sa o život, pretože jedna skupina môže odo mňa chcieť ,výučné‘ a druhá ,prískočné‘. Preto chodím na opancierovanom aute a s ochrankou. Ak by však niekto robil zoznam bielych golierov a zlodejov počas všetkých doterajších vlád na Slovensku, môžem zopár mien dodať.“

Kamarát mocných

Napriek mnohým podozreniam má známosti medzi politickou a spoločenskou elitou. S expremiérom Robertom Ficom boli v Bonaparte susedia, s lídrom Mosta-Híd Bélom Bugárom sa „len tak“ stretli na dovolenke na Maldivách.

Otvoriť galériu

Dobré vzťahy mal aj s exministrom financií Jánom Počiatkom a známe sú aj jeho tajné stretnutia s predsedom SaS Richardom Sulíkom, z ktorých existuje videonahrávka, ako preberajú voľbu generálneho prokurátora.

Kočner sa pozná aj s lídrom Obyčajných ľudí Igorom Matovičom, europoslankyňou Monikou Beňovou, exministrom obrany Martinom Glváčom... Teraz od neho dávajú všetci starí známi ruky preč.

Život v luxuse

V jeho vozovom parku nechýbali luxusné autá ako Ferarri 599 GTB Fiorano, ktorého cena sa pohybuje od 193 000 eur nahor či Aston Martin v hodnote vyše 150 000 eur. S drahými športiakmi často arogantne parkoval na miestach pre invalidov.

Kočner mal podiely v mnohých firmách a okrem toho tomuto milovníkovi jachtingu a golfu patrili, či patria aj hotely a vila na Donovaloch, prepychová rezidencia na bratislavskej Kolibe, či dom v Bernolákove. Podľa katastra vlastní pozemky napríklad v Čunove či Vinohradoch.

Otvoriť galériu

Jeho statky v auguste tohto roku Špeciálna prokuratúra zablokovala pre kauzu špekulatívnych podvodov hotelov na Donovaloch, ktoré niekoľkokrát zmenili majiteľa, no podľa vyšetrovateľov za nimi stále boli Kočnerove firmy. Ten si nechal vyplatiť od štátu vratky DPH vo výške 8 miliónov eur, akoby ich predal, hoci v skutočnosti ich naďalej ovládal.

Čistý deň

Pri Kočnerovej šikovnosti a všestranosti neprekvapuje, že jeho meno sa objavilo aj v kauze Čistý deň. V reedukačnom zariadení pre mladistvých malo dochádzať k sexuálnemu zneužívaniu. Pred tlačovkou v marci 2017, na ktorej spoluzakladateľka zariadenia Zuzana Tománková Miková obvinila poslanca Borisa Kollára zo sexuálnych oplzlostí voči 15-ročnej chovankyni, stretla sa v bratislavskom hoteli spolu s Kočnerom a s bývalým príslušníkom SIS Petrom Tóthom.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: ost, Nový Čas Nedeľa, KŠ, aď

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument