Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2018 11:05 | Správy | Domáce správy

Podľa odborníka máme len málo času na zastavenie katastrofy: Nedočkáme sa len jedného nepríjemného prekvapenia

Žijeme na kontinentoch, kde populácia neustále narastá, a pritom využívame krajinu tak veľmi, ako sa dá.

Pri budovaní a rozvíjaní sídelných aglomerácií sme ale vodu intuitívne začali kanalizovať. Preto sa napríklad v Bratislave z každého metra štvorcového odkanalizuje zhruba 500 litrov vody. Tak dochádza k prehrievaniu životného prostredia, v ktorom žijeme, pretože vodu, ktorá termoreguluje krajinu, sme poslali preč. V relácii SVET Tu a teraz na TABLET.TV to uviedol environmentalista Michal Kravčík.

Kravčík je medzinárodne uznávaným odborníkom na vodu a zmeny klímy, o ktorých už prednášal na viacerých svetových univerzitách. Získal už mnoho ocenení, no "najväčším ocenením je, keď ľudia začínajú zadržiavať vodu v krajine. Voda je náš život, je to naša potravina, naša klíma," uviedol. Myslí si tiež, že ľudia problematike dnes rozumejú viac, než predtým, pretože kvôli teórii o zadržiavaní vody sa na neho ľudia pred dvadsiatimi rokmi podľa jeho slov pozerali 'ako na blázna'.

Aj napriek tomu sa aj dnes nestretáva všade s pochopením. "Najväčším kritikom teórie sú Slováci, ale aj v susednej Českej republike. Pritom svet je dnes orientovaný tak, že keď človek niečomu veľmi dobre rozumie, je vypočutý, jeho názor nezostane bez povšimnutia. Na Slovensku je to inak a aj u nás je situácia vážna. Kým sa naše myslenie zmení, potrvá ešte niekoľko rokov, no čas je na zastavenie zmien pred globálnou katastrofou príliš krátky. Myslím si, že v našom živote sa dočkáme nie jedného nepríjemného prekvapenia," varoval Kravčík.

 

Opačným príkladom toho, kde sa zmeny nepodceňujú, ale naopak, implementujú sa v praxi, je podľa jeho mienky Južná Kórea. "Tam je to presne naopak. Títo ľudia, experti, sú vypočutí a tam neexistuje, aby mu v niečom zabránil úradník, ktorý sa v problematike nevyzná," dodal, pričom objasnil, ako v súvislosti s vodou dochádza k atmosferickým zmenám a nerovnováhe. "Tým, že vodu kanalizujeme a nepúšťame ju naspäť do atmosféry v podobe vodnej pary, isté časti kontinentov, ktoré sú vysušené, sa prehrievajú ešte viac, a to teplo, ktoré sa produkuje z vysušených ekosystémov, dramaticky ovplyvňuje dynamické pohyby vzduchových hmôt v atmosfére. Tie spôsobujú, že na jednej strane planéty padne veľké množstvo vody v podobe zrážok, inde zas nespadne ani kvapka," spresnil.

Kravčík tiež upozorňuje, že vysušovanie Zeme prináša každým rokom čoraz viac extrémov. Táto skutočnosť je jedným z dôvodov, prečo sa spolu s Francúzmi aj Angličanmi aktívne podieľa na príprave vzdelávacích cyklov o implementácii novej vodnej paradigmy na zvýšenie kapacity. Kravčík dodal, že v súvislosti s blížiacimi sa voľbami v budúcom kalendárnom roku očakáva opätovné otvorenie diskusie o potravinovej, klimatickej a vodnej bezpečnosti. "Toto bude príležitosťou, aby sme občianskej spoločnosti objasnili, ako navrátiť prírodné bohatstvo, ktoré sme na niektorých miestach na zemi stratili," uzavrel Kravčík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vrtuľník Mi-8 sa vracia z bojovej operácie na fronte.
Napätie sa dá krájať! Ukrajina tvrdí, že zadržiava útok nepriateľa: Rusi majú svoju verziu
Tínedžerka si myslela, že má opicu: Správa od lekárov ju ale dostala na kolená
(ilustračné foto)
Škandál v Británii! Viac ako 30-tisíc ľudí sa nakazilo infikovanou krvou: Na povrch vyplávali hrozné detaily
Foto
Problémy Slovákov po zápase s Lotyšskom: TOTO ukázali vyšetrenia!
Ľudia si uctievajú pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího.
Foto
Minúta ticha v BR OSN: Členovia si uctili pamiatku iránskeho prezidenta Raísího
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
FotoVáš Tip
Šebestová má po desivej nehode opäť úsmev na perách: Niekto ju potešil veľkou kyticou! FOTKA hovorí za všetko
(ilustračné foto).
Rus si nafarbil vlasy modrou a žltou: Súd v tom vidí problém, prišiel TREST
Krúpy mali priemer až 2 centimetre. 
Foto
Českým mestom sa prehnala supercela: Rýchlo sa zotmelo a... Pozrite sa na tú spúšť
Orbán burcuje: Treba obsadiť Brusel! Zarážajúce, aké slová padli
Iránske úrady identifikovali všetky obete nedeľňajšej havárie vrtuľníka, pri ktorej zahynul aj iránsky prezident Ebráhím Raísí.
Foto
Pri páde vrtuľníka zomrel iránsky prezident († 63): Zvláštne, čo sa zistilo!
Foto
Žena pre boľavý zub obvolala viac ako 100 ambulancií: Hrozné, ako to skončilo! Uf, trúfli by ste si?
Záľuba: Celeste sa venuje 
študovaniu dejín.
Foto
FOTO Celeste Buckhingham sa splnil sen! Na jednom pódiu s legendárnym umelcom