Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2018 05:50 | Správy | Politika
FotoVideo

Opozícia rozbehla protesty, Matovič a Hlina spojili sily: Prečo musí arogantná ministerka Saková odísť!

Opäť sa snažia rozdúchať protesty. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič (45) a predseda konzervatívcov z KDH Alojz Hlina (47) sa po letných prázdninách rozhodli pre nátlakové akcie.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Na paškál si zobrali ministerku vnútra Denisu Sakovú (42), od ktorej požadujú demisiu. Túto požiadavku vyslovili spolu ďalšími protestujúcimi priamo pred oknami jej rezortu. Nový Čas sa však pozrel na predchádzajúce protestné akcie opozície, kde síce prejavili svoj názor tisícky ľudí, no veľa vody nenamútili.

V minulosti organizovali napríklad demonštrácie pred Bonaparte. Vtedy k zmenám neprišlo a Robert Fico dodnes býva u obvineného Ladislava Bašternáka a Kaliňák bol na svojom poste ďalšie dva roky. Na prelome februára a marca tohto roka zachvátili veľké občianske protesty celé Slovensko už bez podpory opozície. Medzi hlavnými požiadavkami organizátorov bolo aj odvolanie ministra vnútra Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara (56).

Otvoriť galériu
Obidvaja sa pod tlakom ulice napokon svojich postov museli vzdať. Súčasná ministerka Saková však po pár mesiacoch zamestnala na ministerstve exšéfa polície Gašpara aj bývalého riaditeľa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera. Podľa KDH a OĽaNO Denisu Sakovú takýto krok diskvalifikuje. „Chceme hlavne upozorniť na aroganciu ministerky vnútra, ktorá si bez hanby zobrala k sebe Gašpara a Krajmera, ktorí sú zodpovední za katastrofálnu nedôveru ľudí k polícii,“ vyhlásil Igor Matovič.

 

Saková nevidí dôvod

Opozícia Sakovej od nástupu vyčíta, že je predĺženou rukou exministra Kaliňáka. Podľa predsedu KDH Alojza Hlinu je to vidieť aj pri kauze únosu Vietnamca, kde sa ministerka tvári, že nemá o prípade žiadne informácie a kryje tým chrbát Kaliňákovi.

Saková sa bráni, že o  detailoch letu nevie, lebo v tom čase bola len tajomníčka rezortu a nemala kompetenciu povoľovať lety. „Vo veci únosu občana Vietnamu poskytuje rezort vyšetrovateľom pod mojím vedením maximálnu súčinnosť. Svedčia o tom aj fakty, a to okamžité zbavenie mlčanlivosti 44 osôb potrebných na výsluch a dodanie všetkých požadovaných dokumentov,“ povedala Saková.

Ako dopadli minulé demonštrácie

Protesty Za slušné Slovensko - marec 2018

Občianska reakcia na vraždu mladého páru. Ľudia žiadali jej vyšetrenie, odstúpenie Kaliňáka aj Gašpara. Pod tlakom ulice a koaličného partnera napokon padol aj predseda vlády Fico a nahradil ho Peter Pellegrini. Pozíciu si udržal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Protesty pred Bonaparte - od júna do septembra 2016

Opozícia požadovala vyvodenie zodpovednosti v kauze Bašternáka. Ten mal prepojenia na vtedajšieho ministra vnútra Kaliňáka aj Fica. Napokon však Kaliňák zostal ministrom a Fico býva v Bašternákovom byte dodnes.

 

Hlina: Ministerka vracia zlých ľudí

Otvoriť galériu
Hlina sa snaží dostať stranu pod kontrolu.
Zdroj: Michal Hanko, Nový Čas

Myslíte si, že niečo protestmi dosiahnete?

Protestovať je jeden zo základných politických nástrojov a národy, ktoré vedia protestovať, sú vyspelejšie a životná úroveň je vyššia a ekonomika lepšie funguje. Hrdé národy, ktoré majú v sebe tú kultúru a vedia sa domáhať svojich práv, sú na tom lepšie.

Aké sú vaše očakávania, aj v porovnaní s predchádzajúcimi demonštráciami, ktoré neboli až také úspešné?

Tie predchádzajúce protesty boli úspešné, čo robila opozícia. Vtedy tie naše požiadavky boli v zásade splnené skoro všetky. Bonaparte protesty boli tak na polovicu úspešné, ale išli do plusu. Celoobčianske protesty Za slušné Slovensko boli úspešné.

Prečo žiadať odstúpenie ministerky?

Ona sa ani nesnaží maskovať, že je tam dosadená. Ona nezvláda ani úlohu akoby tej peknej tváre. A duplikovali to tým, že sa tam vracajú ľudia, ktorí mali odísť, teda pán Gašpar aj pán Krajmer.

Čo vyčítate Denise Sakovej v prípade kauzy únosu Vietnamca?

Únos Vietnamca je na úrovni štátneho terorizmu. Slovensko by sa nemalo zaradiť medzi štáty, ktoré využívajú svoj potenciál a svoje štátom platené orgány na to, aby páchali trestnú činnosť a konali akty terorizmu.

Ako dlho chcete v demonštráciách vytrvať?

Treba otvorene povedať, že tá účasť bude určite nižšia, rádovo nižšia ako na tých veľkých protestoch. Toto sú psychologicky iné protesty, bude tam menej ľudí, ale aj tá účinnosť a prieraznosť môže byť dostačujúca. Visí tam potenciál, že to môže byť na konci úspešná séria.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Móda na fialovom koberci Let's Dance.
FotoVáš Tip
Móda na fialovom koberci Let's Dance: Kolárovský po odvykačke, vychudnutá Czoborová a aha, kto vytasil von prsia!
(ilustračné foto)
Veľký projekt neďaleko Košíc! Aha, čo tam má vyrásť: Je sa na čo tešiť
Čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Maďarska Viktor Orbán.
Čínsky prezident mieri do Maďarska: Stretne sa aj s Orbánom! Chcú rozširovať spoluprácu?
Ilustračné foto.
Kontroly colníkov dospeli k prekvapivým odhaleniam: Neuveriteľná prísada v zaistenom tovare!
Priebeh dychovej skúšky (ilustračná foto)
Policajti dali fúkať vodičovi v Bratislave: Neuveriteľné, mohlo to skončiť katastrofou
Here Gérard Depardieu.
Foto
Gérard Depardieu v tom opäť lieta: Väzba za sexuálne obťažovanie! Z detailov vám príde zle
Pri nešťastí sa zranili dve ženy.
Foto
Zmýlil si plyn s brzdou? Vodič na motorke v Bratislave vpálil do reštaurácie a narazil do ľudí!
Foto
Emotívny príbeh Jakuba Voráčka: Prehovoril o ťažkej chorobe blízkeho človeka z rodiny
Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf.
Pretras v škótskej politike: Premiér KONČÍ! Vzdal sa aj... Čo sa tam deje?
Vodička v obci Sap nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia.
Foto
Vážna nehoda v obci: Vodička mala spraviť veľkú chybu, motorkár si to poriadne odniesol
Regulované parkovanie so systémom PAAS v Bratislave
Bratislava zmení čas regulácie parkovania pre jednu zónu: Ako to bude fungovať po novom?
Policajti zaisťovali v byte i bytovke stopy
Desivý posun smrteľného incidentu v Rohožníku: Polícia obvinila matku zranených detí