Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2018 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Video

Annamária vyhrala bežecké preteky v balerínkach: Šiestačka dostala nové tenisky, no ešte viac vás dojme jedna vec!

Ďalšie trasy už zabehne v skutočnej športovej obuvi! Annamária (13) z Moldavy nad Bodvou, ktorú preslávil balerínkový príbeh, si štart nového školského roka skutočne vychutnala.

Čerstvá šiestačka dostala do daru nové tenisky a odteraz už môže svoj športový talent rozvíjať v normálnej bežeckej obuvi a zabudnúť na balerínky, v ktorých ako víťazka zdolala na trati 750 metrov svoje súperky o celé jedno kolo!

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

A to nie je všetko! Nadanej bežkyni ponúkol trénovanie synovec známeho futbalového trénera Karola Peczeho, ktorý by ju rád už koncom septembra zobral na šampionát.

Annamária však musí začať poctivo trénovať. V prvý školský deň žiarila šťastím. „Annamária sa nevedela dočkať rána, tak sa tešila do školy,“ povedala jej mama Izabela (35), ktorá včera sprevádzala do školy s vyučovacím jazykom maďarským až päť zo svojich siedmich detí. Spoločne žijú vo veľmi skromných podmienkach.

 

„Nemáme vlastné bývanie, tiesnime sa u brata a vyžiť musíme len z 230 eur mesačne,“ vysvetlila Izabela, ktorá je napriek tomu rozhodnutá dohliadať na to, aby jej dcéra rozvíjala svoje športové nadanie. Povzbudením majú pre ňu byť aj nové tenisky, ktoré si dnes šťastná Annamária odnášala domov, dokonca v nich absolvovala aj svoj prvý beh.

Čerstvá šiestačka si slávnostné otvorenie nového školského roka pred spolužiakmi veľmi užila. „Bolo to veľmi pekné, keď som dostala nové tenisky. Verím, že sa mi v nich bude dariť, lebo chcem behávať pravidelne a venovať sa atletike,“ povedala príjemne prekvapená žiačka, ktorá ešte 19. júna vyhrala Beh zdravia na 750 metrov a na nohách mala vtedy obuté obyčajné balerínky.

Šanca na úspech

Annamária dostala okrem nových tenisiek aj šancu začať svoju športovú kariéru. Potrebné však budú sebadisciplína a vytrvalý tréning. „Radi sme ju privítali a aj oslovili, aby začala behať, lebo má na to predpoklady. Hlavne na stredne dlhé trate. Verím, že keď bude chodiť na tréningy, ešte o nej budeme počuť,“ povedal Norbert Pecze, tréner Atletickeho legionárskeho klubu Moldava nad Bodvou, ktorý preteky spoluorganizoval s miestnym Centrom voľného času Cvrček.

Otvoriť galériu

„Keď bude trénovať, chcel by som ju koncom septembra zobrať na majstrovstvá východného Slovenska,“ prezradil plány s talentovaným dievčaťom N. Pecze, ktorý je synovcom známeho futbalového trénera Karola Peczeho.

Z úspechu Annamárie sa teší aj riaditeľka Centra voľného času Cvrček Mária Tóthová, ktorá fotku bežkyne v balerínkach na stupni víťazov zavesila na sociálnej sieti: „Má športové vlohy a som rada, že som jej mohla odovzdať jej prvé nové bežecké topánky, ktoré jej venoval môj syn Patrik. Spravila som jej pekný deň a v novej obuvi, dúfam, zabehne veľa víťazných kilometrov!“

Nová obuv - horší výsledok?

Atletický tréner behu na Stredné trate Marcel Lopuchovský(41)

„Správna obuv je základ. Ak k tomu pribudne aj kvalitné trénerské vedenie, môže sa jej talent naplno rozvinúť. Na Slovensku máme dosť takýchto talentov, len ich treba podchytiť a viesť, aby sa nestratili. Videl som dievčatá bežať naboso úžasné časy, ale potom vo výstroji sa stratili... VYŽADUJE To čas a trpezlivosť z oboch strán. Deti z týchto kruhov sú vďačné za každú pomoc a radu. Oveľa viac ako niektoré, ktoré majú všetko!“

Z ťažkých podmienok k športovému úspechu

Najväčší talent slovenskej chôdze

Otvoriť galériu

Ani sociálne slabá situácia mu nezabránila žiť svoj sen. Mladý Róm Daniel Kováč (17) zo Šale je dorasteneckým majstrom Slovenska, jedným z najväčších talentov slovenskej chôdze. Daniel mal tri roky, keď mu zomrel otec a na určitý čas sa ocitol aj v detskom domove.

Vyrastal v chudobných pomeroch v Šali s ďalšími dvanástimi súrodencami. K atletike sa dostal cez svojho kamaráta. Najprv trénoval v Šali, minulý rok si ho pod svoje krídla zobral tréner Peter Mečiar z Nitry, ktorý vychoval aj zlatého olympionika Mateja Tótha, ktorý mu venoval špeciálne tenisky a vzal ho so sebou na sústredenie.

Šampión z chatrče

Otvoriť galériu
Viliam Tankó (23).
Zdroj: kz, uka

Najväčší prienik z dna na výslnie športu v posledných rokoch zaznamenal Viliam Tankó (23). Pre otcove problémy prišla jeho rodina o útulný domček v strede rodného Matúškova a nasledovalo vysťahovanie do chatrče na samote hneď vedľa smetiska.

Ako chlapec tak prišiel o detstvo, pomáhal matke starať sa o mladších súrodencov. Pomohlo mu stretnutie s boxerom Tomášom Kidom Kovácsom. „Stal sa mojím trénerom a druhým otcom,“ spomína „šampión z chatrče“, ktorý sa prepracoval medzi slovenskú i európsku špičku. Doma má bronz z premiérových Európskych hier v Baku do 52 kg a teraz sníva olympijský sen o Tokiu 2020.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: uka, Novy Cas, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie
Anna Záborská
20. rokov v EÚ: Záborská bola pri rokovaniach, dnes má o budúcnosti jasnú predstavu: Je za zrušenie veta?
Vdova po zosnulom spevákovi († 81) mala pred pohrebom konflikt s Jakubcom.
Foto
Veľký KONFLIKT pred pohrebom Grúňa († 81): Prečo sa tam neobjavil jeho blízky priateľ? Toto je za tým
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by sa dalo krájať: Obe krajiny hlásia masívne útoky a vážne škody
Vykladanie riadu. Eva sa ako hodinová manželka stará aj o umývačku
Foto
Kysučanka Eva má originálnu prácu: Je z nej hodinová manželka! Čo všetko vám splní?
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
USA sa prehnalo 60 tornád: Extrémna sila, pozrite sa na tú katastrofu! Všetko zachytili na VIDEO
Laureáti národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2023
Foto
Odovzdávanie filmových cien Slnko v sieti: Nechýbala ani Čaputová! Jedna snímka hviezdila najviac
Patrik hovorí, že za svoj názor je šikanovaný.
FotoVáš Tip
Raperovi Rytmusovi klepli po prstoch policajti: Trest za pirátstvo na ceste!