Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2018 18:20 | Správy | Zahraničné správy

Obamov súper v prezidentských voľbách vzdal svoj boj s rakovinou mozgu: Smutné vyhlásenie rodiny

Americký republikánsky senátor John McCain sa rozhodol ukončiť svoju liečbu rakoviny mozgu. S odvolaním sa na politikovu rodinu o tom v piatok informoval denník The New York Times.

Veterán vojny vo Vietname tak podľa denníka chorobe pravdepodobne v dohľadnej dobe podľahne. S agresívnym ochorením McCain bojuje už viac ako rok.

"Prekonal vyhliadky na to, ako dlho bude žiť," uviedla rodina vo vyhlásení. Osemdesiatjedenročný senátor sa podľa nej rozhodol ukončiť liečbu agresívneho glioblastómu nielen kvôli postupujúcej chorobe, ale aj kvôli svojmu vysokému veku. Budúcu stredu by mal osláviť 82. narodeniny. "V súlade s jeho zvyčajnou silou vôle sa teraz rozhodol prestať sa liečiť," napísala rodina.

Otvoriť galériu
Vplyvný politik, ktorý zastupuje v americkom Senáte Arizonu a v roku 2008 zviedol s Barackom Obamom neúspešný boj o prezidentský úrad, oznámil vlani na konci júla, že mu lekári diagnostikovali zhubný nádor mozgu. Od tej doby sa liečil. Glioblastóm je označovaný za najagresívnejší typ mozgových nádorov. Pacienti s touto diagnózou umierajú v priemere do troch mesiacov a ak sú optimálne liečení, potom v priemere za jeden rok.

 

McCain je synom a vnukom námorných admirálov. Ako pilot sa zúčastnil vietnamskej vojny, v októbri 1967 bola ale zostrelený, zajatý a v zajatí strávil nasledujúcich päť a pol roka. Vo väzení bol aj mučený. Ponuky na prepustenie však odmietal, pretože ako syna vysokého dôstojníka ho chceli Vietnamci využiť na propagandu.

V Snemovni reprezentantov a Senáte pôsobí 35 rokov. Republikán McCain je dlhodobým kritikom prezidenta Donalda Trumpa, takisto republikána. Podľa zdroja blízkeho senátorovi, ktorý citovala agentúra AP, si McCain neželá, aby bol šéf Bieleho domu pozvaný na jeho pohreb. Trump pred časom okrem iného povedal, že McCain nie je žiadny vojnový hrdina a s odkazom na obdobie, ktoré senátor strávil v zajatí, uviedol, že má rád ľudí, ktorí sa do zajatia nedostali.

McCain sám usiloval o funkciu prezidenta. V roku 2000 republikánsku nomináciu získal ešte George Bush mladší, o osem rokov neskôr sa ale už demokratickému kandidátovi Barackovi Obamovi postavil McCain. Ľútosť nad informáciou o McCainovom zdravotnom stave na twitteri vyjadril okrem iného vodce republikánskej väčšiny v senáte Mitch McConnell. "Máme šťastie, že ho môžeme nazývať priateľom a kolegom. John, (jeho manželka) Cindy a celá rodina McCainovcov sú v tejto neuveriteľne ťažkej hodine v našich modlitbách," napísal. Guvernér štátu Arizona Doug Ducey McCaina na twitteri označil za "amerického hrdinu".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kto sa stal víťazom?
Veľkolepé FINÁLE Let's Dance: Poznáme KRÁĽA a KRÁĽOVNÚ tanečného parketu!
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Peter Batthyany.
Váš Tip
Herec Batthyany si zavaril: Vojna so známou kvôli peniazom!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!