Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2018 08:55 | Správy | Kultúra

Kotlebova strana chcela propagovať kontroverzný film: Z miesta a dátumu premiéry vás zamrazí

Fašisti z Kotlebovej ĽSNS si históriu našej krajiny vykladajú svojsky. Najnovšie junáci z ich strany a amatérski historici vytvorili dokument, ktorý velebí Jozefa Tisa a zavrhuje Slovenské národné povstanie, ktoré je aj podľa nedávneho prieskumu najsvetlejšou chvíľkou našich dejín.

Premiéru si naplánovali v Poprade, teda meste, odkiaľ začali za II. svet. vojny deportovať Židov a v dátume, ktorý pripomína diktátora Adolfa Hitlera.

Autormi dokumentu s názvom Zavrhnuté svedectvá sú predseda kežmarského ĽSNS Ján Pastuzsek a Dávid Pavlík. Ako prominentného hosťa si na premiéru, naplánovanú na 8. 8. v Kine Tatra, pozvali kamaráta a poslanca Milana Mazureka. Ako odbornú podporu akcie si zas vybrali vyhodeného historika Ústavu pamäti národa a ďalšieho obhajovateľa Tisa Martina Lacka. „Žilo sa na to, že bola vojna, ceľkom kľudne, zásluhou doktora Tisa, že to vedel tak riadiť,“ hovorí dôchodca v dokumente kotlebovcov.

Otvoriť galériu
 „Na povstanie nemáme dobré spomienky, nám to nebolo treba, aby sme proti sebe povstali. To nebolo ani slovenské, aní národné,“ pokračuje sa v upútavke dokumentu z dielne historikov ĽSNS. Ako vhodný dátum premiéry si fašisti vybrali 8. 8., čo v neonacistickej hantírke znamená pozdrav Heil Hitler. Premiéra sa mala udiať v popradskom kine Tatran

Mesto Poprad pôvodne kotlebovský pamflet povolilo, avšak keď zistilo, o čo ide, akciu hneď zrušilo. „Politická príslušnosť autorov a hostí, ako aj načasovanie dátumu 8. 8. robia toto podujatie nevhodným pre kultúrne priestory mesta, obzvlášť mesta Poprad vzhľadom na jeho históriu,“ odôvodnil zrušenie akcie primátor Popradu Jozef Švagerko. 

„Dostali sme žiadosť na prenájom priestorov sály na premietanie amatérskeho historického dokumentu. Keď sme sa dozvedeli, čo je predmetom premietania, okamžite sme to zrušili. Títo ľudia nás vedome a cielene oklamali,“ dodal pre Nový Čas Švagerko. Fašisti chceli odpremiérovať svoj pohľad na históriu o deň neskôr v jednej prešovskej reštaurácii. No tá sa vo vyjadrení na sociálnej sieti od akcie dištancovala. Podľa ich vyjadrenia im zatajili, že ide o stretnutie extrémistov. Hovorca kotlebovcov Milan Uhrík sa k veci do uzávierky nevyjadril.

Fašisti a história - ako hrach na stenu

Dušan Kováč, historik

Kotlebovci  sa nikdy netajili svojím obdivom k Slovenskému štátu. Ide len o to, do akej miery nenapĺňajú literu zákona, ktorá u nás zakazuje propagovať fašizmus . To, že niečo také natočia, nie je prekvapivé. Ich ozajstná história nezaujíma a nechcú ju poznať. Vytvorili si svoj obraz a ten budú donekonečna opakovať a akýkoľvek kritický argument sa od nich odráža ako hrach od steny.

 

Čo znamená 88

Fašisti si na premiéru svojho veľdiela vybrali dátum 8.8. V nacistickej symbolike toto číslo znamená pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom abecedy. Požívanie čísel neonacistov chráni pred trestným stíhaním, keďže je naoko neškodné, no zanietení uznávači čistej rasy vedia o čo ide. Podobnú symboliku si vybral aj vodca fašistov Marián Kotleba, keď rodinu obdaroval šekom v hodnote 1488 eur. 

Začalo to v Poprade

Prvý transport slovenských Židov do vyhladzovacieho tábora bol vypravený zo železničnej stanice v Poprade 25. marca 1942 o 20:20. Do vagónov, pôvodne určených na prepravu dobytka, muselo nastúpiť 1000 mladých žien a dievčat zo Šarišsko-zemplínskej župy. Na druhý deň v popoludňajších hodinách vystúpilo z vagónov 999 živých žien, ktoré boli následne podrobené selekcii na rampe v koncentračnom tábore Osvienčim. Podľa svedectiev pamätníkov prežilo väznenie z prvého transportu asi 20 mladých dievčat. Týmto sa začala prvá vlna transportov zo Slovenska. Ľudácky režim za každú osobu mal Nemcom zaplatiť tzv. osídľovací poplatok 500 ríšskych mariek. Celkovo v koncentračných táboroch v dôsledku transportovania z územia Slovenska zahynulo viac ako 70 000 židovských občanov.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!