Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2018 21:36 | Správy | Zahraničné správy

Správa o identifikovaní páchateľov útoku na Skripaľovcov zarezonovala: Jasný odkaz Rusov

Ruské veľvyslanectvo v Londýne vo štvrtok opäť vyzvalo britské úrady na transparentné vyšetrenie incidentu v anglickom meste Salisbury, pri ktorom boli bývalý dvojitý agent ruskej vojenskej rozviedky Sergej Skripaľ s dcérou Julijou vystavenú účinku jedovatej látky.

Veľvyslanectvo súčasne potvrdilo pripravenosť Moskvy na spoluprácu pri vyšetrovaní. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu ruského veľvyslanectva v Londýne.

V reakcii na správy, že londýnska polícia údajne identifikovala podozrivých z útoku na Skripaľovcov, diplomat uviedol, že ruská misia v Londýne sa oboznámila s obsahom správy agentúry Press Association. Ruský diplomat pripomenul, že toto údajné tvrdenie vyšetrovateľov podľa Press Association vychádza z analýzy záznamov bezpečnostných kamier a skúmania zoznamov ľudí, ktorí v stanovenom časovom období pricestovali do Británie, alebo z nej odcestovali.

Hovorca ruského veľvyslanectva v Londýne súčasne upozornil, že tieto "tvrdenia" agentúry Press Association ohodnotil vo štvrtok už aj námestník britského ministerstva vnútra Ben Wallace, keď ich zaradil "do kategórie (správ) vychádzajúcich z nehodnoverných a jasne špekulatívnych informácií" a označil ich za divokú špekuláciu.

 

Ruský diplomat poukázal aj na vyhlásenie londýnskej polície k otrave v Salisbury, ktoré sa objavilo 17. júla v denníku Daily Mail, keď uviedla, že vyšetrovanie incidentu pokračuje, preto sa polícia nebude vyjadrovať k rozličných verziám toho, čo sa stalo. Diplomat súčasne poznamenal, že členovia britskej vlády ani Scotland Yard by sa nemuseli vyjadrovať k neovereným medializovaným správam, keby sa v marci tohto roku, keď došlo k otrave Skripaľovcov, sami nepoponáhľali so zverejnením "ničím nepodložených obvinení na adresu Ruska" a radšej počkali na závery vyšetrovania.

Spravodajská stanica Sky News vo štvrtok s odvolaním sa na agentúru Press Association informovala, že britské úrady sú presvedčené o tom, že do pokusu o vraždu Skripaľovcov je zapletených niekoľko Rusov, a pátrajú po viac než jednom podozrivom. "Vyšetrovatelia sú presvedčení, že pomocou bezpečnostných kamier identifikovali podozrivých páchateľov útoku novičkom, a zároveň preverili záznamy ľudí, ktorí v danom čase prišli do krajiny," uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu. Vyšetrovatelia sú si "istí", že podozrivými sú Rusi.

Koncom júna boli v anglickom meste Amesbury ležiacom neďaleko Salisbury otrávení z rovnakého zdroja novičku ako Skripaľovci aj Dawn Sturgessová a jej partner Charlie Rowley. Sturgessová, ktorá sa dostala do kontaktu s dávkou tejto toxickej látky desaťnásobne vyššou ako Skripaľovci, medzitým otrave podľahla.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí