Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2018 18:40 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Škóti zosmiešnili Trumpa balónom rozčúleného dieťaťa: Výtvor, ktorý prezident len tak ľahko nepredýcha

Tisíce ľudí vyšli v sobotou do ulíc škótskej metropole Edinburgh na protest proti prebiehajúcej návšteve amerického prezidenta Donalda Trumpa v Spojenom kráľovstve.

Obdobné demonštrácie podľa agentúry AP prebiehajú aj vo viacerých ďalších škótskych mestách, tá Edinburghu bola však dosiaľ najväčšia. Podľa polície prilákala okolo 9000 ľudí, samotní organizátori tvrdia, že do ulíc škótskej metropoly vyšlo až okolo 60.000 demonštrantov, informovala stanica BBC.

Demonštranti pochodovali v Edinburghu od škótskeho parlamentu po miestny verejný park The Meadows. Na proteste nechýbal ani obrovský balón zobrazujúci Trumpa ako rozčúlené, panovačné dieťa s mobilným telefónom v ruke, aký sa už v piatok objavil na demonštrácii v Londýne. Vypustenie tohto balóna nepovolili pred škótskym parlamentom, v parku sa však objaviť mohol. Pochod prebiehal vo veselej karnevalovej nálade a sprevádzali ho aj hudobníci hrajúci na gajdách či tamburínach. Akcia pokračovala v parku prejavmi, čítaním poézie i hudobnými vstupmi.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Samotný Trump hral v čase demonštrácií golf vo svojom rezorte v Turnberry v západnom Škótsku, kde trávi momentálne aj s manželkou Melaniou víkend, a síce súkromnú časť svojej návštevy v Británii a podľa slov svojich poradcov sa pripravuje na nadchádzajúci summit vo fínskej metropole Helsinky, kde sa už v pondelok stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Aj neďaleko Trumpovho škótskeho letoviska sa v sobotu konala drobnejšia pokojná demonštrácia - protestný piknik na pláži. Demnoštranti pokrikovali heslá ako "Trump je rasista!" či "Trump je klamár!". Jedna žena sa tiež pokúsila vyliezť na múr obklopujúci samotný rezort, polícia ju však včas zastavila. Demonštrantov od Trumpovho rezortu oddeľuje celý rad zhromaždených policajtov vrátane príslušníkov jazdnej polície. Na rezort dohliadajú z výšky i ostreľovači.

Škótska polícia skôr v sobotu potvrdila, že pátra po paraglajdistovi, ktorý ešte v piatok večer preletel nad rezortom Turnberry s protestným transparentom organizácie Greenpeace. Muž podľa polície narušil bezletovú zónu nad hotelom v Turnberry v západnom Škótsku a spáchal tak trestný čin.

Medzinárodná nezisková organizácia na ochranu životného prostredia Greenpeace oznámila, že paraglajdista rozvinul transparent s nápisom "Trump: hlboko podpriemerný" na protest proti prezidentovej environmentálnej a migračnej politike. Greenpeace zároveň uviedla, že o chystanom husárskom kúsku informovala políciu asi desať minút pred tým, než k samotnému preletu došlo.

Donald Trump pricestoval vo štvrtok na svoju prvú oficiálnu návštevu Spojeného kráľovstva v úrade prezidenta. V Londýne proti jeho politike protestovalo v piatok popoludní podľa organizátorov okolo 100.000 ľudí. Z Turnberry odletí americký prezident do fínskeho hlavného mesta Helsinki na pondelkový summit s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia obvinila dvoch mužov zo sobotňajšej lúpeže v bratislavskom Vlčom hrdle
Tibor a Karol sa vydávali za policajtov: Vtom sa strhla surová lúpež! Vlčie hrdlo zažilo nevídanú akciu
Boris odfotil halo v Levoči.
Váš Tip
Každý deň si pre nás niečo pekné pripraví: Boris sa pozrel náhodne na oblohu, aha, akú nádheru zbadal!
Čo si myslí o Darinom zákroku odborník?
Foto
Na Darinu plastiku reaguje český Ken: Speváčke radí JEDINÉ! Takto okomentoval jej zákrok
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Viktor Orbán stojí pred vážnym rozhodnutím: Volal mu sám Zelenskyj
Millennial generation mother and her baby girl outdoors on sunny spring day, sharing moments and love together.
ZHROZENÉ mamičky v Trnave: Chlap si mal sadnúť na lavičku a... Veď to je odporné!
Rada Európy v Štrasburgu
Rada Európy má obavy pri návrhoch zákonov o mimovládkach a RTVS
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Takáč spolu s Huliakom podáva trestné oznámenie: Rozhodli sa na základe kritickej situácie
Polícia hľadá svedkov nehody v Sliači, vodič pri cúvaní zranil 88-ročného muža.
Nehoda v kúpeľnom mestečku: Vodič zranil 88-ročného starčeka! Takto sa oňho postaral, potom sa vyparil
(ilustračné foto)
Presúva sa vojna do Ruska? Aha, čo mal spôsobiť ukrajinský dronový útok
Podnik zachvátili plamene v pondelok ráno.
Foto
Obľúbený bar v Bratislave takmer zhorel! Môže za to dúhová vlajka? Fanúšikovia podávajú pomocnú ruku
Na Slovensku je akútny nedostatok zdravotníckeho personálu
Aktualizované
Takýto osud čaká detské pohotovosti: Ordinačné hodiny podstúpia zmeny
Výška rodičovského dôchodku nemá žiaden vplyv na dieťa.
Penzisti si onedlho prilepšia: Na aký rodičovský dôchodok máte nárok? TU nájdete odpovede na vaše otázky