Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2018 00:00 | PR články

Začínal chemickými pokusmi v pivnici, teraz dobýja svet: Spoznávate tohto chlapca?

Už v detstve to bol poriadny zanietenec! Reč je o nezávislom kandidátovi na prezidenta Robertovi Mistríkovi (51), ktorý sa netají svojou láskou k vedám a prírode. Tá u neho prepukla už v rannom veku, keď vyrastal v Banskej Bystrici a na Donovaloch, kde trávil víkendy so starými rodičmi. Dokonca si postavil svoje vlastné chemické laboratórium doma v pivnici! Kam až dotiahol svoje nadšenie pre vedu?

Robert Mistrík bol klasické dieťa 70-tych rokov. Všetok svoj voľný čas trávil na ulici s kamarátmi. „Niekedy som robil veci, o ktorých moji rodičia ani netušili. Napríklad som si založil u nás v dome v pivnici chemické laboratórium a tam som robil všelijaké pokusy,“ spomína s úsmevom. Keď jeho mama zistila, čo v pivnici skrýva, zhrozená mu jeho pokusy zrušila. „Ja som sa nenechal odradiť a  spravil som si druhé laboratórium na inom mieste,“ dodal Mistrík.

Záujem o prírodu a vedy neskrýval Mistrík ani na základnej škole. Mal rád prírodovedu a fyziku, ale keď prišla chémia, úplne ho pohltila. „Neviem, čím to bolo, lebo my sme v rodine žiadneho vedca nemali, no chémia ma vyslovene chytila za srdce a zaujímala ma najviac zo všetkých prírodných vied,“ priznáva vedec. S radosťou spomína aj na svoju pani učiteľku Macákovú, ktorá ho v ôsmom ročníku prihlásila na okresné kolo chemickej olympiády. „Keď som to aj naozaj vyhral, mal som pocit, ako by som získal Nobelovu cenu,“ hovorí Mistrík  s tým, že od toho momentu vie, že prvé úspechy sú dôležité a dobré školy sú tie, ktoré dokážu v deťoch rozpoznať a podporiť ich talent.

Otvoriť galériu

Úspechy v škole boli pre Mistríka obrovským impulzom a jedným zo zlomových bodov v živote. S nimi sa spojili aktivity na univerzite a počítače, ktoré mu otvorili nový svet. Odišiel na stáž do prestížneho výskumného ústavu v Amerike a v roku 1998 založil úspešnú technologickú firmu HighChem, ktorá pôsobí v oblasti hmotnostnej spektrometrie. „So svojím tímom sme vyvinuli technológie, ktoré využívajú firmy ako Apple, Nike, Coca Cola, či dokonca kriminalistické laboratóriá. Pomocou nich vieme nájsť nové účinné látky v liečivých rastlinách alebo kontrolovať, či pri výrobe rôznych produktov a vývoji liekov nevznikajú aj nežiaduce alebo nebezpečné molekuly,“ vysvetlil Mistrík. A to nie je všetko. Jeho vynález pomáha spoznávať zloženie potravín, skúmať čistotu životného prostredia alebo dokonca dolapiť zločincov.

Otvoriť galériu
Takto priamo či nepriamo pomáhame stovkám miliónom ľudí na celom svete a prispeli sme k záchrane mnohých životov. Týmto naším úspešným príbehom reprezentujeme vo svete tie najlepšie schopnosti Slovákov – odolnosť, vynaliezavosť či tvorivosť. Kandidujem na prezidenta Slovenskej republiky a verím, že aj vďaka tomuto úspešnému príbehu sa stane Slovensko slušnou a rešpektovanou krajinou,“ dodal Mistrík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie