Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.06.2018 10:31 | Správy | Domáce správy

Personálny kolaps slovenskej justície je na spadnutie, sudcovia sa búria: Vrcholná nezodpovednosť vlády!

V priebehu troch rokoch poslať na slovenské súdy minimálne 300 justičných čakateľov. Po takomto riešení, ktoré by odvrátilo personálny kolaps justície, volá Združenie sudcov Slovenska (ZSS).

Návrh reaguje na zlé výsledky najnovšieho júnového hromadného výberového konania na sudcov okresných súdov, v ktorom sa podarilo z 95 miest kandidátov obsadiť iba tretinu – 34.

Úspešnosť uchádzačov bola opäť rovnaká ako v prvom hromadnom výbere na jeseň 2017, a to na úrovni 19 percent (zo 181 zúčastnených uspelo 34). Prezident ZSS Juraj Sopoliga vidí za tým nízky stupeň úrovne odbornej pripravenosti výraznej väčšiny uchádzačov na výkon sudcovskej funkcie. "Je to zákonitým následkom vrcholne nezodpovedného rozhodnutia vlády z rokov 2010 až 2012, ktorá napriek zásadnému nesúhlasu Súdnej rady a sudcovskej samosprávy i ZSS zrušila inštitút justičného čakateľa," kritizoval Sopoliga opatrenie bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (vtedy SDKÚ-DS).

Exministerka sa opatrením snažila otvoriť justíciu a pretrhnúť početné rodinné väzby v nej. Namiesto justičných čakateľov posilnila súdy o vyšších súdnych úradníkov. Zásah čiastočne skorigoval nasledujúci minister Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), ktorý vrátil na súdy 16 čakateľských sudcovských miest. Podľa Sopoligu to nie je dostatočné. Upozornil, že justiční čakatelia sú len tzv. pomocníci sudcov.

 

Stavovská sudcovská organizácia poukázala, že inštitút justičných čakateľov sa osvedčil od vzniku Československa a zredukovaním ich počtu sa porušil o záväzný zámer zákonodarcu o príprave čakateľa v justícii, pričom sa nerešpektujú právne významné medzinárodné odporúčania. Sopoliga tiež pripomenul, že iné právnické profesie – prokurátori a advokáti si zachovali inštitút čakateľa.

"Je potrebné si uvedomiť, že bez zabezpečenia urýchleného a výrazného navýšenia počtu justičných čakateľov je úplnou ilúziou očakávať akékoľvek zlepšenie kritizovanej úrovne vymožiteľnosti práva i dôveryhodnosti občanov v justíciu, čo znamená nielen nesplnenie vládneho programu súčasnej vlády, ale aj porušenie základného práva občanov a podnikateľov na spravodlivé a včasné konanie pred nezávislým a nestranným súdom," skonštatoval Sopoliga.

Justícia je podľa prezidenta ZSS v stave po začatí personálneho kolapsu. Upozornil, že v priebehu štyroch rokoch dosiahne viac ako 300 sudcov vek 65 rokov. Zároveň chýba orientačne približne 100 sudcov, keďže u výraznej časti (viac ako 500 z takmer 1400 sudcov) si plnenie iných zákonných povinností vyžaduje zníženie rozsahu výkonu súdnictva. "Sme, obrazne povedané, v situácii o päť sekúnd dvanásť, takže jediným správnym a účinným riešením je okamžité vyhlásenie výberových konaní na justičných čakateľov etapovite na obdobie troch rokov s počtom minimálne 300 čakateľov," doplnil Sopoliga.

Z pohľadu ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) je nateraz problematická najmä nízka kvalita uchádzačov, ktorí sa prihlásili do ostatného hromadného výberového konania. Zvýšenie počtu justičných čakateľov však šéf rezortu nevidí ako riešenie situácie. V reakcii na výsledky hromadného výberu prisľúbil, že vypíše ďalšie. "Je veľká šanca, že v dohľadom čase takpovediac dozrejú ďalší kvalitní absolventi justičných skúšok, ktoré sú podmienkou na to, aby sa prihlásili do hromadných výberových konaní," reagoval.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku