Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2018 17:49 | Správy | Domáce správy

Financovanie Kiskovej predvolebnej kampane: Časť prezidentovho spisu posiela výbor NRSR na ministerstvo financií

Časť spisu prezidenta Andreja Kisku o financovaní jeho predvolebnej kampane posiela Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií na ministerstvo financií (MF).

Či bude táto inštitúcia nejako konať, nie je jasné. Podľa opozície totiž rezort nemôže robiť nič, keďže vec je premlčaná. Takýto postup si výbor odhlasoval v utorok na utajenom rokovaní.

Podľa predsedu výboru Vladimíra Slobodu (SaS) je požiadavka na preverenie financovania prezidentskej kampane Andreja Kisku zneužívaním parlamentného výboru. "Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií neprináleží hodnotiť financovanie akejkoľvek predvolebnej kampane. Výbor sa zaoberá majetkovými priznaniami verejných funkcionárov. Je predsa jasné, kto Andrejovi Kiskovi financoval prezidentskú kampaň a v akej výške. Predvolebná kampaň patrí do kompetencie ministerstva financií," uviedol Sloboda.

Zdôraznil, že výbor sa bude zaoberať len záležitosťami, ktoré pre neho vyplývajú z ústavného zákona. "Určite nebudem akceptovať, aby sa výbor stal prostriedkom vybavovania si osobných účtov medzi poslancom Robertom Ficom (Smer-SD) a prezidentom Kiskom," dodal Vladimír Sloboda.

 

Člen výboru Ondrej Dostál (SaS) zdôraznil, že časť spisu, ktorá smeruje na rezort financií, sa týka porušenia zákona vo vzťahu k vedeniu volebnej kampane. "Tam je 60-dňová lehota na uloženie sankcie, pričom toto je po štyroch rokoch. Je to teda absolútne formálne. Za toto uznesenie nehlasoval ani koaličný poslanec Peter Kresák (Most-Híd), lebo je to zbytočný krok. Ministerstvo s tým nemôže nič robiť. Výbor sa zaoberá vecami, ktoré nespadajú do jeho kompetencie. Je to politicky motivované konanie," povedal Dostál.

Otvorenou zostáva otázka, či Kiska prijal od spoločnosti KTAG finančný dar, alebo peniaze na jeho kampaň boli pôžičkou, ktorú má splatiť, pričom tieto náležitosti mali byť v jeho majetkovom priznaní. Na toto má dať odpoveď finančná správa, na ktorú si poslanci počkajú. Podpredseda výboru Róbert Puci (Smer-SD) však vyhlásil, že je zrejmé, že zo strany Kisku došlo k porušeniu zákona. Podľa prezidentovho hovorcu Romana Krpelana sa potvrdilo, že výbor konal nezákonne a na politickú objednávku strany Smer-SD. "Ministerstvo financií už v roku 2014 v zákonnej lehote volebnú kampaň Andreja Kisku kontrolovalo a nezistilo žiadne pochybenia," uviedol po rokovaní výboru.

Tlačový odbor rezortu financií uviedol, že ministerstvo sa bude podnetom výboru zaoberať. "Kandidáti na prezidenta mali povinnosť predložiť ministerstvu financií evidenciu príjmov a výdavkov na propagáciu v prezidentskej kampani. Ministerstvo financií nemalo podľa zákona povinnosť tieto údaje preverovať, ani kontrolovať," odkázal tlačový odbor. Konanie voči Kiskovi sa týka prípadu financovania jeho prezidentskej kampane. Prezident mal výboru povedať, či existuje pohľadávka medzi ním a firmou KTAG, a ak áno, prečo ju neuviedol v majetkovom priznaní. Ak taká pohľadávka existovala počas jeho výkonu funkcie prezidenta SR a on ju nepriznal, porušil tým ústavný zákon o konflikte záujmov.

Kiska obvinenia a podozrenia odmietol, poslancom vo svojom stanovisku napísal, že jeho oznámenie o majetkových pomeroch je úplné a obsahuje všetky náležitosti požadované a uložené citovaným ústavným zákonom. Vyjadrovala sa aj firma Kiska Travel Agency (KTAG). Výboru pred pár týždňami napísala, že nemá pohľadávky voči verejnému funkcionárovi Kiskovi. A keďže záväzok neexistuje, nemôže ani zaniknúť.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené