Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2018 21:04 | Správy | Zahraničné správy

Katastrofické správy z Antarktídy: Od roku 1992 sa roztopili tri bilióny ton ľadu, to však nie je to najhoršie!

V Antarktíde sa od roku 1992 roztopili tri bilióny ton ľadu, čo je množstvo schopné zdvihnúť hladiny oceánov o takmer osem milimetrov. V minulých piatich rokoch sa topenie ešte zrýchlilo. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v stredu v časopise Nature.

Osemdesiatštyri vedcov, ktorí na štúdii spolupracovali, vypočítalo, že do roku 2012 na kontinente rozkladajúcom sa okolo južného pólu ročne ubúdalo asi 84 miliárd ton ľadu. Od toho roku sa roztopilo ročne 241 miliárd ton ľadu, čo znamená, že sa v posledných piatich rokoch rýchlosť topenia takmer strojnásobila. Autori štúdie konštatujú, že tieto poznatky vylučujú ďalšie pochybnosti o rýchlosti topenia antarktického ľadu aj o tom, že to môže ohroziť stovky miliónov ľudí žijúcich v pobrežných oblastiach.

"Považujeme tieto výsledky za alarmujúce a za pokyn k tomu, aby sme konali a otepľovanie planéty spomalili," povedal Eric Rignot, ktorý sa zaoberá štúdiom ľadovcov a pólov 20 rokov a na štúdii sa podieľal. Antarktída je z 98 percent pokrytá ľadovým štítom a celý kontinent, obklopený oceánmi, predstavuje 90 percent pevninských ľadovcov planéty. Antarktída je tiež najväčším rezervoárom sladkej vody. Keby sa všetok tamojší ľad roztopil, zdvihla by sa hladina oceánov o takmer 60 metrov.

Vďaka satelitným snímkam majú odborníci teraz väčší prehľad o rozložení ľadu v Antarktíde. Vyše 90 percent jej ľadu je vo východnej časti, ktorá zostáva napriek globálnemu otepľovaniu stabilná. Západné oblasti sú ale citlivejšie. Z Antarktického polostrova, ktorý je na západe, sa už vyše 6 500 kilometrov štvorcových ľadu zosunulo do mora.

 

Štúdia sa vykonávala v časovom rozpätí 25 rokov a takmer všetko množstvo roztopeného ľadu pripadá na západnú časť Antarktídy. Ak bude tendencia topenia pokračovať terajším tempom, môže sa stať, že Antarktída bude hlavnou príčinou stúpania hladiny oceánov. Význam štúdie sa vidí v tom, že výsledky nie sú založené na jedinej metóde.

Meranie sa vykonávalo s použitím 15 satelitov, počítačovou simuláciou, meraním na zemskom povrchu i nad ním, povedal Andrew Shepherd, ktorý výskum viedol. Podľa neho by iba Antarktída samotná mohla do konca storočia zdvihnúť oceány o 16 centimetrov. Ľadovce sa ale topia aj inde na planéte. "Za prirodzených podmienok sa úbytok kontinentálneho ľadovca nepredpokladá," povedal Shepherd. Podľa neho je topenie treba pripísať na vrub klimatickej zmene. Shepherd ale upozornil, že štúdia nebola zameraná na dokázanie podielu ľudstva na zmenách klímy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková o jej odvolávaní: Nevidím žiadny relevantný dôvod
Zariadenie ciel v Leopoldove je veľmi strohé.
Viete, kto sedí v basách na Slovensku? Budete sa diviť, čo za ľudí sedí za mrežami