Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2018 05:55 | Správy | Politika

Smrť Filipínca Henryho († 36) začali riešiť aj politici: Drsná reakcia Borisa Kollára

Kde boli doteraz? S politikmi, ktorí odsúdili násilnú smrť Filipínca Henryho Johna Seraficu Acorda († 36), sa cez víkend roztrhlo vrece.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Prvé dni boli pritom ticho a dokopaniu cudzinca v srdci Bratislavy nevenovali pozornosť. Zmenilo sa to až po medializácii prípadu a smrti mladého človeka. Ako svoj postoj vysvetľujú?

Nočné ulice Bratislavy zažili množstvo útokov na ľudí iného výzoru a nemuselo ísť len o cudzinov inej farby pleti. Slovensko dodnes nepozná vraha Daniela Tupého, ktorého dobodali pravdepodobne len pre jeho alternatívny výzor. To, čo najskôr kompetentní vyhodnotili ako „bitku o dievča“, sa vyšetrovaním a dôkazmi ukázalo ako nechutný útok na zahraničného pracovníka. Až po jeho štvrtkovej smrti sa začali politici vyjadrovať k veci.

Kritizovali pôvodný postoj okresného prokurátora, ktorý obvineného Juraja Hossua (28) z Dunajskej Stredy najskôr navrhol vyšetrovať na slobode. Zasiahol až generálny prokurátor Jaromír Čižnár a útočník bol následne v pondelok vzatý do väzby. Čižnár si však kopol aj do politikov, ktorí si po takmer týždni útok všimli. „Je smutné, že ich reakcie prichádzajú po týždni a pripomínajú skôr ,preteky', kto skôr a viac túto tému zneužije, namiesto toho, aby vyzvali kompetentné orgány prijať náležité opatrenia na elimináciu násilia v centre hlavného mesta, o čom je všeobecne známe, že sa deje dlhodobo,“ vy­jadril sa Čižnár.

 

Jeho slová ešte viac podčiarkol status vládnej strany Smer na so­ciálnej sieti, ktorá sa opäť ohradila voči prijímaniu migrantov na Slovensko. Odvolávali sa pritom na bezpečnosť v uliciach. „Nebáť sa vyjsť večer na ulicu je pre Slovákov samozrejmosťou, no mnohé krajiny Západu nám tento luxus ticho závidia,“ napísala strana v deň, keď Filipínec Henry napokon podľahol ťažkým zraneniam hlavy.

 

Ako útok definuje zákon

Roman Tarabus, hovorca trenčianskych súdov

- Zákon rozlišuje medzi usmrtením, zabitím a vraždou. Rozhodujúci je úmysel páchateľa, ktorý musia páchateľovi preukázať. Úmysel pritom môže byť priamy alebo nepriamy. O nepriamy úmysel ide vtedy, keď páchateľ vedel, že svojím konaním môže spôsobiť smrť a pre prípad, že ju spôsobí, bol s tým uzrozumený.

Usmrtenie - páchateľ nemal v úmysle poškodenému ublížiť na zdraví a spôsobil mu smrť z nedbanlivosti. Najčastejšie sú takto kvalifikované dopravné nehody.

Zabitie - úmyslom páchateľa nebolo usmrtenie poškodeného. Páchateľ konal v úmysle ublížiť na zdraví, ale poškodený v dôsledku jeho konania zomrel.

Vražda - o trestný čin vraždy ide vtedy, keď páchateľ poškodeného úmyselne usmrtil. Pokiaľ tak urobil s vopred uváženou pohnútkou, ide o úkladnú vraždu.

Nevieme tomu zabrániť

Ivo Nesrovnal

- Počas môjho mandátu hlavné mesto podporuje a posilnuje mestskú políciu, či sú to mzdové prostriedyk, ktoré navyšujeme, alebo rôzne motivačné faktory finančného charakteru. Mestská polícia dostala nové autá a kamery. Staráme sa o mestskú políciu, aby ju bratislavčania viacej videli, aby bola situácia bezpečnosti v Bratislave lepšia a ona je. Naša práca prináša výsledky, žiaľ nevieme zabrániť takýmto ohavným činom.

Naša reakcia je rýchla

Denisa Saková

- Dnes máme tlačové vystúpenie s pánom primátorom. Ako pán Krajský riaditeľ povedal, už okresný riaditeľ Bratislava I. prijal 30. mája opatrenia na zvýšenie bezpečnosti. To, že dnes sa s pánom primátorom operatívne stretávame takto a dávame tlačovú besedu je myslím si veľmi rýchly krok aj z našej strany.

Niektorí politici sa priživujú

Andrej Hrnčiar, Most-Híd

- Je to niečo nepredstaviteľné, strašné. Hanbím sa za to, že sa takáto vec stala na Slovensku. Verím, že sa neznížime k tomu, aby sme to začali zneužívať. Solidaritu s rodinou som vyjadril tým, že som sa zapojil do finančnej zbierky pre rodinu. Dúfam, že obvinený dostane maximálny trest ako výstrahu. Ľudia začali reagovať až na základe toho, ako sa to chytilo v médiách a niektorí politici sa dokážu priživovať aj na takejto téme.

Reagoval som medzi prvými

Ľubomír Galko, SaS

- Je to hrozný a odsúdeniahodný čin, ktorý treba spravodlivo a čo najskôr vyšetriť a potrestať. Zarážajúci je postup prokurátora, ktorý podozrivého pustil na slobodu. Opäť bol tento človek zaistený až na základe tlaku verejnosti, médií a vyjadrení niektorých politikov. Neviem, prečo ostatní politici tak dlho mlčali, ja som reagoval medzi prvými.

Politici nečítajú čiernu kroniku

Jaroslav Paška, SNS

- Je to zbytočná smrť mladého človeka, ktorý prišiel na Slovensko pomôcť rodine a zastal sa dievčat, ktoré boli atakované a je to smutné. Je logické, že politici majú iné starosti a nevenujú sa čítaniu čiernej kroniky. Ale keď sa vyústili podrobnosti o tejto udalosti, tak to oslovilo každého z politikov. Tí, ktorí mali zareagovať, tak zareagovali. Minimálne z postu Generálnej prokuratúry.

Zdalo sa im to mediálne zaujímavé

Martin Glváč, Smer

- Odsúdiť treba každé násilie a zabitie zvlášť. Bez ohľadu na to, či ide o občana Slovenska, alebo o cudzinca. Podporil by som rázne kroky polície a prokuratúry. A že to politici riešia po týždni? Asi sa im to zdalo mediálne zaujímavé ako veľakrát v minulosti.

Bitiek je na Slovensku veľa

Boris Kollár, Sme rodina

- Vládne tu štátna mafia a ľudia, keď to vidia hore, tak si myslia, že všetko je dovolené. Je to hrozný čin, keď vidíme, že sa zastal dvoch žien a nejaký človek napichaný steroidmi, primitív, takýmto spôsobom pripraví človeka o život. To je neprípustné. Neviem, prečo všetci reagovali až tak neskoro. Bitiek je v rámci Slovenska strašne veľa. Človek si povedal, že ďalšia a neriešil to ďalej. Lenže ten človek zomrel, až potom sa zdvihla vlna odporu a nesúhlasu. Ak niekoho dobijú, že zomrie, samozrejme, to nahnevalo ľudí. Ľudia by sa mali cítiť bezpečne a nie, že vás niekto zbije, keď sa zastanete ženy.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: mač, rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?
Alice Munroová získala Nobelovu cenu za literatúru v roku 2013.
Foto
Zomrela nositeľka Nobelovej ceny Alice Munroová († 65): To, ako ju volali, hovorí za všetko
Ilustračná fotografia.
SMUTNÁ správa: Slovensko prišlo o oceňovaného riaditeľa (†89)
Dvojica na rozhodnutie súdu čakala viac než rok.
Foto
Veľká NOVINKA u Vinczeovcov: Súd rozhodol o adopcii Maxíka!
Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?