Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.06.2018 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Celebrity odhalili svoje tajomstvo: Zabudnite na drahé veci, ich vášňou je niečo celkom iné

V záhradách dozrieva prvé ovocie a gazdinky začínajú zapĺňať regály v špajzi.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Aj medzi šoubiznisovými celebritami je mnoho takých, ktorí namiesto kupovaných zaváranín či džemov uprednostnia tie vlastné. Pretože domáce je domáce...

 

Dalibor Janda (65)

Otvoriť galériu

Český spevák je veľký kulinár. „Pestujeme s manželkou veľa rajčín, takže každý rok zaváram čalamádu. Nakrájam rajčiny (zelené aj červené) na mesiačiky, k tomu nakrájanú cibuľu a zalejem horúcim sladkokyslým nálevom. Je to výborná príloha napríklad k pečenému králikovi,“ robí chúťky legendárny Hurikán.

 

RECEPT: KRÁLIK NA ČALAMÁDE 

Na oleji opečte kúsky králičieho mäsa, pridajte slaninu a čalamádu. Dajte zapiecť a z rúry vytiahnite, až keď je čalamáda rozvarená. Ako príloha sú skvelé knedličky.

 

Miriam Kalisová (32)

Otvoriť galériu

O moderátorke Miliam Kalisovej je známe, že je šikovná gazdinka. Prezentuje sa zdravými špecialitami, ktoré sama varí a tiež vypeká. A tak nečudo, že pred kupovanými zaváraninami uprednostňuje domáce. Najlepšie sú tie, ktoré si sama doma zavarí. „Už od detstva som u babky na prázdninách pomáhala so zaváraním, a preto mám k tomu veľmi blízko. Celé leto, ako dozrieva ovocie a zelenina, zavárame, robíme džemy a sirupy. Niet nad domáce produkty a som rada, že ma k tomu viedli už od malička mama aj babka.“ Tak ako do varenia a pečenia aj do zavárania vkladá Mirka svoje chute.

RECEPT: MARHULE V SIRUPE

Na 2 kg marhúľ si uvarte cukrový sirup z 1 litra vody, 450 g kryštálového cukru, 4 klinčekov a 1 cl mletej sušenej vanilky. Umyté, rozpolené a odkôstkované marhule naukladajte do pohárov a zalejte sirupom. Poháre zatvorte, vložte do hrnca, zalejte ich do polovice vodou a sterilizujte približne 15 minút od prvej bublinky v pohári.

 

Bibiana Ondrejková (46)

Otvoriť galériu

Herečka a moderátorka je gazdiná, ktorá svojim dvom dcéram vymýšľa všelijaké dobroty. V záhrade pestuje aj jahody, z ktorých robí najradšej zmrzlinu. „Varila by som aj džem, ale jahody zjeme väčšinou čerstvé. Ale to nič, pretože robím fantasticky zdravý džem z fíg. Figovník, ktorý mi rastie v záhrade, som si doviezla z chorvátskeho ostrova Krk. Kým figy dorastú, v dome nám rozvoniavajú sušené figové listy, z ktorých je aj chutný čaj. Z fíg zvyknem robiť aj zmrzlinu a verte, že je to skvelá pochúťka,“ prezradila Bibiana.

RECEPT: FIGOVÁ ZMRZLINA

Mandľové, prípadne kokosové mlieko či smotanu oslaďte datľovým alebo agávovým sirupom, môžete aj kokosovým cukrom. Pridajte pokrájané figy a rozmixujte. Kto chce, môže pridať nadrobno pokrájané kúsky fíg. Dajte zamraziť.

 

Marcella Molnárová (52)

Otvoriť galériu

V záhrade u Marcelly Molnárovej sa vyníma veľká čerešňa. Speváčka nemá problém sama vyliezť na strom a pooberať čerešne z najvrchnejších konárov. „Zaváram každý rok, džemy, ale aj kompóty. Tie sú však husté, bez zbytočnej šťavy. Čerešne odkôstkujem a natlačím do pohárov. A keď som unavená, dám ich tam aj s kôstkami. Keď potom otvorím pohár, viem, pri ktorom som bola lenivá.“

RECEPT: ČEREŠŇOVÝ KOMPÓT

Čerešne odkôstkujte a naložte do pohára. Zalejte horúcim nálevom z 1 l vody a 500 g cukru, pridajte trochu škorice. Ale len málo, aby kompót nezhorkol a sterilizujte.

 

Eva Pavlíková (57)

Otvoriť galériu

So zaváraním začala pred dvomi rokmi aj herečka Divadla Andreja Bagara v Nitre. „Je to pre mňa veľký relax. Najradšej robím ovocné džemy, môj muž si ich dáva na raňajky, ja ich veľmi nejem. Skôr ich rozdávam kamarátom a dcére,“ prezrádza Pavlíková a dodáva ešte jeden tajný grif. „Prázdne poháre sterilizujem v rúre a na viečka dávam farebné handričky. To som odpozerala od mamy, v špajzi stáli poháre s bodkovanými handričkami a štítkami s rokom výroby. Vyzerá to veľmi pekne.“

RECEPT: DŽEM S CHIA SEMIENKAMI

Džemy varím so želírovacím cukrom podľa návodu, ale chcem vyskúšať tento rok nahradiť cukor medom – mal by byť scukornatený - a do džemu pridám chia semienka. Po uzavretí poháre obrátim hore dnom a prikryjem asi tromi teplými dekami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ms, ost

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Obrovský požiar pri Bratislave.
Aktualizované
Pri Bratislave vypukol OBROVSKÝ požiar: Hustý dym je vidieť na kilometre!
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!
Richard sa dostal z nevyliečiteľnej rakoviny mozgu vďaka vlastne liečbe imunoterapiou.
Foto
Richardovi diagnostikovali smrteľnú rakovinu: Po roku je úplne fit! Vyliečil sa vlastnou metódou?