Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2018 08:59 | Správy | Politika

Ekvádorská veľvyslankyňa v kauze malej Izabely: Za rasistické reči žiadajú prísny trest

Nechcú to len tak strpieť! Malá Izabela (9), o ktorú bojuje matka Mariella Fajardo (32) z Ekvádora, je napriek rozhodnutiam súdov stále v starostlivosti otca.

Nedávno sa do prípadu zapojil ekvádorský parlament. To rozčúlilo advokáta otca Petra Gajdára (34) Andreja Garu, ktorý označil Ekvádor za rozvojový štát plný Indiánov. Jeho vyjadrenie nenechali diplomatické špičky bez ohlasu a Nový Čas sa dostal k listu ekvádorskej veľvyslankyne, ktorá sa sťažuje na rasistické vyjadrenia a žiada advokátsku komoru o sankcie.

O Izabele rozhodovali súdy na Slovensku, pričom všetky zverili jej opatrovníctvo do rúk matky. Toto rozhodnutie však nevedeli vymôcť, keďže otec Peter sa jej nechcel vzdať. Odvoláva sa na to, že súdy nepostupovali správne a sťažuje sa na Ústavnom súde, ktorý rozhoduje o zákonnosti doručenia rozsudku. Pri týchto patáliách sa do veci obul aj ekvádorský parlament. Ten poveril ministrov krajiny, aby pricestovali na Slovensko a dievčatko vrátili domov. „Je absolútny nonsens, aby rozvojový štát plný Indiánov si dovolil niečo takéto povedať. Je to nebezpečné a tendenčné konanie a forma dešpektu jedného štátu voči druhému,“ povedal vtedy právnik otca Andrej Gara. Práve toto vyhlásenie rozčúlilo ekvádorskú stranu do biela. Veľvyslankyňa Ekvádora Mariá del Carmen González Cabal uvádza, že tamojšia vláda je povinná brániť svojich občanov v zahraničí. „Musíme zdôrazniť, že Ekvádor a Slovensko majú medzi sebou excelentné vzťahy priateľstva a spolupráce, ktoré by nemali byť narušené rasistickými a manipulátorskými vyhláseniami právnika Garu usilujúceho sa brániť záujmy svojho klienta, slovenského občana, ktorý nedbá na legislatívu svojej krajiny, nedodržiava rozhodnutia bratislavských súdov a považuje sa za imúnneho proti aplikácii medzinárodných dohovorov, ktorých je jeho krajina zmluvným štátom,“ znie tvrdá reakcia veľvyslankyne. Diplomatka zároveň uvádza, že takéto vyjadrenia kazia dobrý obraz Slovákov a tvrdí, že „Slovenská advokátska komora by mala svojho člena sankcionovať, ak si dovolí poskytnúť takéto vyhlásenia“.

Nový Čas kontaktoval aj samotného Garu, ktorý hovorí, že jeho vyjadrenie bolo vytrhnuté z kontextu. Vysvetľuje, že cudzí štát nemôže zasahovať do vnútorných záležitostí krajiny. „Nechcel som znevažovať Ekvádor, znižovať dôstojnosť alebo sa hanebne vyjadrovať o ľuďoch. Je to štát, ktorý je na úplne opačnom konci sveta, štát, ktorý je stále rozvojový. Je tam 70 % zmiešaného bieleho obyvateľstva a 30 % Indiánov. Na také zdôraznenie toho, že kultúra v Európe je úplne iná ako v Ekvádore,“ zopakoval svoje argumenty Gara. Nový Čas sa rozhodol zverejniť jeho slová napriek tomu, že žiadal o autorizáciu, kde však úplne vypustil túto časť.

 

Advokátska komora tvrdí, že sa ním bude zaoberať. „Váš mail berieme ako podnet na konanie, postupujeme ho Revíznej komisii Slovenskej advokátskej komory,“ uviedla hovorkyňa Alexandra Donevová. Ministerstvo zahraničných vecí sa nechce vyjadrovať k vyjadreniam právnika, no s Ekvádorom sú v kontakte. Zároveň prijali tzv. verbálnu nótu, kde ich informovali o uznesení parlamentu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Varovanie pred búrkami
Pekné počasie skončilo, blíži sa niečo iné! Meteorológovia varujú: Bude to nebezpečné
Polícia obvinila muža z Veľkej Lomnice, šoféroval opitý a bez oprávnenia.
Foto
To ste ešte nevideli: Opitý vodič bez oprávnenia takto dopadol! FOTO hovorí za všetko
Matyáš tento rok tancoval po boku Petry Dubayovej.
Foto
Radikálna PREMENA Matyáša Adamca z Let's Dance: Ostrihaný na JEŽKA! Dlhé vlasy sú fuč
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Rusko má problém: Nemecko si povolalo ich veľvyslanca! Znepokojivý dôvod
(ilustračné foto).
Horor v Poprade: Konflikt dvoch mužov sa skončil bodnutím! Zamrazí vás, čo sa dialo
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Eurokomisia prehovorila o konaní voči Poľsku: Zásadný ZVRAT! Sledujte, čo chce urobiť
Pitt Bull in a rage .
Hrôza vo Veľkej Lomnici: Muža napadla pred domom svorka psov! Strašné detaily
Dnes (6. 5.) v skorých ranných hodinách pobehoval medveď ulicami Očovej.
VIDEO Strašidelné ráno v Očovej: Medveď pobehoval ulicami! Naháňalo ho auto
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Prvé FOTO Slafkovského po príchode: Aha, kto ho sprevádzal
Lomnické sedlo. Streda 1. 5. 2024. Anička s Miškou si v deň ukončenia sezóny stihli strihnúť jarnú lyžovačku
FotoVáš Tip
Turistky si začiatkom mája užili posledný výšľap a lyžovačku: Takto sme ukončili zimnú sezónu v Tatrách!
Ilustračné foto
Nočná mora rodičov: 5-ročná dcérka im odrazu zmizla v lese! Nasledoval boj o každú minútu
Pohroma na Ukrajine: Vyše 400-tisíc ľudí bolo bez elektriny! Strašné, čo sa tam stalo