Podľa lekára Petra Minárika ho nemusíte vypustiť z jedálneho lístka ani vtedy, keď sa snažíte zhodiť pár kilogramov. Je to totiž dôležitá zložka potravy, sacharidov. Nezabudnite však, že je dôležité rozhodnúť sa pre ten správny druh a najmä nepreháňať to so zjedeným množstvom.
Koľko energie majú jednotlivé druhy
- Veka - 1 190 kJ
- Bageta - 1 150 kJ
- Biely toastový - 1 092 kJ
- Biely rožok - 1 050 kJ
- Tmavý toastový - 1 010 kJ
- Pšeničný biely - 1 000 kJ
- Ražný - 930 kJ
- Grahamový - 830 kJ
Zdroj: Vademecum zdravej výživy, Peter Minárik
1. Prečo je zdravý?
- obsahuje veľa minerálnych látok a stopových prvkov, predovšetkým vitamíny skupiny B, tie sa nedajú získať z iných potravín
- vitamín B1 je nenahraditeľný pre funkčný nervový systém
2. Sú pridané látky škodlivé?
- emulgátorov a iných aditív sa ľudia nemusia báť
- všetky boli pred schválením na užívanie dlhodobo preverované
3. Ktorý vydrží najdlhšie?
- čím viac raže cesto obsahuje, tým dlhšie vydrží chlieb čerstvý
- ražný kváskový vydrží čerstvý 8 až 14 dní, bagetky a biely chlieb by sa mali zjesť ešte v deň nákupu
4. Treba ho pri chudnutí vynechať?
- nemusíte sa ho vzdať, no dajte si pozor na výber druhu a množstvo
- človek, ktorý chudne, má mať v jedálnom lístku zastúpené aj sacharidy, čo splní kvalitný celozrnný chlieb
- za deň si tak môžete pokojne dopriať aj tri hrianky grahamového chleba
5. Dá sa predĺžiť čerstvosť?
- najlepšie je skladovanie v keramickom alebo hlinenom chlebníku s dreveným vekom
- ražný chlieb uložte odkrojenou časťou na drevenú dosku
POZOR: v chladničke chlieb vyschne
6. Je dobré zmrazovanie?
- určite áno, dajte ho však do mrazničky po kúpe
- rozmrazte ho postupne, alebo vložte na pár minút do rúry na 200 až 230 °C, povrch môžete pokropiť vodou
Siahnite po grahamovom
Peter Minárik, internista a gastroenterológ
- Chlieb sám osebe je zdraviu veľmi prospešná potravina. Platí zásada, čím viac vlákniny, tým nižší glykemický index, tým dlhšie trvajúce zasýtenie a tým zdravší, vhodnejší druh chleba. Čím celozrnnejší, tým lepší. Typickým reprezentantom je grahamový chlieb upečený z grahamovej múky. Výborné sú aj tie, do ktorých boli pridané klíčky, vločky, pšeničné zrná, slnečnicové alebo ľanové semienka.