Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2018 00:05 | Správy | Servis | Zdravie

Skoncujte s nepríjemným potením: poradíme vám, ako na to

Leto je fajn, až na to potenie, však? Všetci to poznáme. Ak sa práve nenachádzate v klimatizovanej miestnosti alebo niekde na severe našej zemegule, poteniu sa nevyhnete.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Mokré fľaky v podpazuší, kropaje na čele, pot stekajúci po chrbte. Nič príjemné, zato však úplne normálne počas horúcich letných dní. Pochopiteľne, ak z vás neleje ako z krhly. Aj to sa však dá zvládnuť.

Potenie pomáha ochladzovať telo pri záťaži, zároveň pot odvádza škodliviny z tela. Nadmerné potenie – hyperhydróza – je však už chorobný stav a treba s tým niečo robiť. Okrem toho, že je nepríjemné chodiť s fľakmi v podpazuší, pri extrémnom potení môžeme byť neželanými spoločníkmi pre naše okolie. Sedieť v kancelárii s niekým, kto zapácha, nie je pre nikoho príjemné, rovnako tak je odpudzujúce dýchať vzduch v preplnenom dopravnom prostriedku. Čo robiť, aby sme potenie obmedzili?

Pot je vlastne výlučok potných žliaz, ktorý nezapácha ihneď. Nepríjemným sa stáva až vtedy, keď ho začnú rozkladať baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú na povrchu kože. Okrem vody totiž pot obsahuje aj škodlivé látky a minerály, ktoré pomáha zbaviť naše telo.

 

Či chceme, či ne­chceme, potíme sa všetci, a aby sme leto prežili komfortne, stačí sa riadiť niektorými obyčajnými zásadami. Pravidelná hygiena tento efekt eliminuje. Na trhu je dnes množstvo prípravkov, ktoré sú voľne dostupné. Ak nepomáha dôsledná hygiena a kozmetika, treba siahnuť po iných pomocníkoch.

Ako upraviť stravu

Petra Kopecká výživová špecialistka

Otvoriť galériu

Potenie zhoršuje:

  • alkohol
  • silno korené jedlá - predovšetkým pikantné, čili papričky
  • kofeín a kofeínové nápoje
  • príliš veľa soli

 

Nadmernému poteniu zabráni:

  • pite dostatok vody, nebojte sa väčšieho potenia, voda práve naopak ochladzuje a potiť sa budete menej. Množstvo vody v lete pre 60 kg ženu, ktorá sa viac potí, je približne 2,5 l a pre 80 kilového muža asi 3,3 l
  • jedzte radšej menšie porcie a preferujte chladnejšie jedlá, ako napríklad zeleninové šaláty s mäsom
  • zaraďte potraviny s vyšším obsahom vápnika, pretože vápnik zmierňuje potenie - mandle, kel, sezam, mak, jogurt či čierne fazule
  • nahraďte lacné oleje a najmä slnečnicový olej olivovým olejom
  • zaraďte potraviny s vitamínmi skupiny B - ryby, orechy, strukoviny, kvasnice, vajcia, listovú zeleninú, avokádo
  • zaraďte potraviny s vyšším obsahom horčíka - špenát, tuniak, mandle.

 

Aplikácia botulotoxínu

Lucia Drahovská, dermatológička

Otvoriť galériu

Botulotoxín je produkt baktérie, ktorý sa injekčne aplikuje do oblasti s nadmerným potením. Dochádza k zníženiu aktivity potných žliaz. Efekt trvá zvyčajne 1 rok. Aplikácia je rýchla, minimálne bolestivá a bez rizika. Botox nie je vhodný pre dojčiace ženy, ľudí trpiacich na svalové, autoimunitné ochorenia a pri akútnych infekciách a zápaloch pokožky.

Je vám trápne upozorniť kolegu?

Zlatica Bartíková, psychologička

Vo všeobecnosti, ak ide o človeka, ktorý je pre vás dôležitý, je vhodné mu povedať pravdu. Slušne mu vysvetlite, že vám na ňom záleží, potrebujete ho a chcete ho mať vo svojej blízkosti, ale prekáža vám neznesiteľný pach z jeho potenia. Je ťažké povedať pravdu a neponížiť človeka. Väčšinou ľudia, ak majú problém a akokoľvek im tú pravdu poviete, neprijmú ju. Aj spätnú väzbu berú ako kritiku. Vtedy by to mal riešiť nadriadený. Ak to totiž poviete ako kolega kolegovi, nemá to naňho taký vplyv. Môže vám dať najavo, že sa do toho nemáte starať. Iné je to, ak ide o priateľa, tam môžete byť k sebe úprimní.

Noste prírodné materiály

Sylvia Klein, stylistka

Otvoriť galériu

Muži a ženy sa nepotia rovnako, no ochrana je rovnaká. Na šport a denné nosenie si vyberajte napriek potrebe žehlenia, škrobenia a dlhšieho sušenia vzdušné materiály, akými sú bavlna, ľan a prírodný hodváb.

Čo pomáha

1. Dezodoranty a antiperspiranty

Dezodorant zabraňuje zápachu potu, pričom antiperspirant zabraňuje samotnému poteniu. Pokiaľ netrpíte nadmerným potením, na denné použitie postačuje dezodorant. Ak sa však potíte nadmerne, je vhodné siahnuť po antiperspirante.

2. Ionoforéza

Elektroliečba, ktorú je nutné aplikovať často a má krátku účinnosť. Pomocou prístroja sa aplikuje slabý elektrický prúd na postihnuté miesta (dlane, chodidlá). Postihnuté miesta sa ponoria do obyčajnej vody a pomocou elektród sa do vody zavedie veľmi slabý prúd s vhodnou frekvenciou.

3. Hrudná sympatektómia

Operácia v celkovej narkóze, počas ktorej vám chirurg preruší nerv v blízkosti chrbtice, ktorý je zodpovedný za prenos vzruchov spôsobujúcich potenie. Vzhľadom na veľké riziko porušenia funkcie pohlavného ústrojenstva sa táto operácia nevykonáva v spodnej časti tela.

4. Bylinkové kúpele

• Žihľava: 2 hrste čerstvej žihľavy zalejte 5 l vody, nechajte 12 hodín odstáť. Potom zahrejte po bod varu. Vodu neceďte. Nohy a ruky namočte do kúpeľa, ideálne takého horúceho, aký znesiete.

• Šalvia: ruky alebo nohy si máčajte asi 5 minút v šalviovom odvare s niekoľkými kvapkami octu, rovnako si môžete utierať miesto pod pazuchami

• Orech: približne 1/2 kg usušených orechových listov, ktoré nazbierate ešte pred dozretím orechov, nasypte do vane a doprajte si asi 15-minútový kúpeľ.

5. Chirurgické odstránenie potných žliaz

Tento zákrok vám lekár odporučí v prípade, ak je potenie naozaj extrémne silné. Počas zákroku v celkovej narkóze sa pacientovi odoperuje pokožka v podpazuší aj s potnými žľazami.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Štefan dcérku ľúbi a veľmi ju túži získať do starostlivosti.
Foto
Srdcervúci príbeh Štefana s dcérkou: Pol roka žili v stane na ulici! Aby sa mala Saška lepšie, musel sa jej vzdať
(ilustračné foto)
Agresívny mladík pri Kežmarku napadol policajta: Strašné, čo sa udialo v Ľubici
Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pri gréckom dovolenkovom ostrove sa potopil čln: Hlásia jednu obeť! Čo sa tam stalo?
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!
Abused little girl with her abuser gripping her shoulder
Odporný prípad v Poľsku: Politik mal zneužívať mladistvú osobu! Hrozivé slová obžaloby
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Požiar pred Studienkou: Mužovi plamene popálili tvár, ruku i hrudník
Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?