Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.05.2018 21:22 | Správy | Zahraničné správy

Austrálsky vedec (104), ktorý priletel do Švajčiarska zomrieť, prehovoril: Silné slová tesne pred smrťou!

Austrálčan David Goodall, ktorý má tento týždeň vo svojich 104 rokoch podstúpiť eutanáziu na švajčiarskej klinike, v pondelok pristál na letisku v Bazileji. Dostalo sa mu tam vrelého privítania, informovala agentúra AP.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ruedi Habegger, ktorý kliniku Eternal Spirit pri Bazileji spoluzaložil, však v rozhovore s agentúrou AFP označil za krutosť, že Austrália nepovolila svojmu nestaršiemu vedcovi zomrieť vo svojej vlasti.

Austrálsky vedec, ktorý je odborníkom na ekológiu, je stále pevne rozhodnutý nechať ukončiť svoj život a zároveň dúfa, že jeho naplánovaná smrť prinúti zákonodarcu v jeho vlasti k zmene zákonov do desiatich rokov. Potom, čo sa pomaznal so psom medzi vítajúcimi osobami na bazilejskom letisku, stretol sa Goodall s hŕstkou novinárov. "Chcel by som vyslať tento odkaz: Akonáhle človek presiahne päťdesiatku alebo šesťdesiatku, mal by sa sám slobodne rozhodnúť, či chce ďalej žiť, alebo nie," povedal Goodall.

Podľa AP do Bazileja priletel po návšteve príbuzných vo francúzskom Bordeaux. V utorok sa Goodall chystá zísť s príslušným lekárom, ktorý má posúdiť pevnosť jeho rozhodnutia, a na stredu ešte plánuje tlačovú konferenciu. Zomrieť potom má vo štvrtok po prehltnutí smrtiacej kombinácii látok. "Je to všetko krutosť. Tento starý muž by mal mať dovolené zomrieť doma, vo svojej posteli, ako to možno urobiť tu vo Švajčiarsku," vyhlásil Habegger z kliniky Eternal Spirit. Habegger uviedol, že na Eternal Spirit sa ročne obracia približne 80 väčšinou chorých a trpiacich ľudí s priemerným vekom 76 rokov. Cudzinci podľa neho tvoria 75 percent klientely.

 

Na Goodallovu cestu vybralo združenia Exit International cez 17.000 austrálskych dolárov (takmer 11-tisíc eur). O Goodallovi sa veľa hovorilo v čase, keď mal 102 rokov a jeho univerzita v Perthe sa ho pokúšala zbaviť. Ani teraz pritom netrpí žiadnou nevyliečiteľnou chorobou, ale kvalita jeho života sa zhoršila a on sám žiada o službu asistovanej samovraždy. "Hlboko ľutujem, že som dosiahol takýto vek. Nie som šťastný. Chcem umrieť. Nie je to nijako zvlášť smutné," povedal televízii ABC začiatkom apríla o svojich posledných narodeninách.

Švajčiarsko je jednou z najliberálnejších krajín, pokiaľ ide o možnosť ukončiť dobrovoľne za asistencie lekárov svoj život. Vo väčšine krajín sveta je eutanázia nezákonná. Bola zakázaná aj v celej Austrálii, kým ju vlani nepovolil jeden zo šiestich austrálskych štátov, a to Viktórie. Príslušný zákon však začne platiť až od júna budúceho roka a vzťahovať sa bude len na nevyliečiteľne chorých pacientov, ktorým zostáva menej ako šesť mesiacov života. V Európe umožňuje asistovanú samovraždu Nemecko, Švajčiarsko alebo Albánsko. Eutanázia, kedy na rozdiel od asistovanej samovraždy smie lekár pacienta na jeho žiadosť priamo usmrtiť, je povolená v Holandsku, Belgicku a Luxembursku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!