Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2018 13:33 | Správy | Domáce správy

Reakcia prezidenta Kisku na dianie v RTVS: S veľkým znepokojením sledujem, čo sa deje

Vyjadrenia redaktorov o cenzúre, prepúšťanie novinárov za to, že prejavili svoj názor, považuje za neprípustné.

Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že telerozhlas sa nesmie stať slúžkou politikov a jeho vedenie by malo pravidelne a jasne vysvetľovať koncesionárom svoje kroky.

"Očakávam, že zodpovedné inštitúcie - parlamentný výbor, ministerstvo kultúry aj televízna rada urobia potrebné kroky na ochranu práce novinárov v RTVS a kvality obsahu vysielania," napísal Kiska. Slovensko podľa jeho slov patrí medzi krajiny, kde média plnia úlohu strážcu demokracie a tam, kde zlyhávajú štátne orgány, odhaľujú korupciu, klientelizmus a upozorňujú na chyby inštitúcií.

Slobodné a nezávislé médiá sú podľa prezidenta dôležitou a nevyhnutnou podmienkou demokracie. "Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej je ranou, ktorá sa nikdy nezahojí a nikdy neprestane bolieť. Útoky na novinárov a znevažovanie ich práce sú na Slovensku už roky bežne prítomné," uviedol. Ako tvrdí, vo štvrtkový Svetový deň slobody tlače je možno viac ako kedykoľvek predtým dôležité hovoriť aj o ohrozovaní slobody médií na Slovensku. "Naša krajina sa v nedávno zverejnenom rebríčku slobody tlače medziročne prepadla o desať miest na 27. priečku spomedzi 180 krajín sveta," skonštatoval prezident.

 

Vedenie RTVS v stredajšom (2.5.) stanovisku vyhlásilo, že v telerozhlase nedochádza k žiadnym udalostiam, ktoré by mali vyvolávať znepokojenie verejnosti, novinárov ani zástupcov akademickej obce. Taktiež, že vždy považovalo slobodu slova a nezávislosť za kľúčové piliere fungovania verejnoprávneho média a že si váži princípy demokracie a pluralitu názorov. "Odchody a príchody zamestnancov, v minulosti v neporovnateľne masívnejšej podobe ako je tomu v súčasnosti v RTVS, sú prirodzeným dôsledkom nástupu každého nového manažmentu a v žiadnom prípade nie sú dôvodom na znepokojenie," uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. RTVS si podľa jej slov naďalej bude udržiavať svoju nezávislosť, verejnoprávnosť, bude zdrojom kvalitných, overených a dôveryhodných informácií.

Názor na dianie v RTVS rozdelil členov výboru pre kultúru a médiá

Na štvrtkovom rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá sa členovia výboru počas prerokovania Správy o činnosti Rady RTVS za druhý polrok 2017 venovali aj súčasnému stavu v RTVS a medializovaným informáciám týkajúcich sa konfrontácií medzi časťou redaktorov a manažmentom verejnoprávneho médiá. Kákoš poukázal na nie šťastne zvolenú formu komunikácie. "Ak je záujem riešiť problém, je potrebné sa obrátiť na tých, ktorí to môžu urobiť v rámci svojich kompetencií," zvýraznil a poukázal na to, že otvorený list nespokojných redaktorov nebol adresovaný ani vedeniu, ani Rade RTVS.

Bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) si myslí, že by napriek obmedzeným kompetenciám mala Rada RTVS zaujať stanovisko k súčasnej situácii. "Je to natoľko vážne, že nie je možné sa skrývať za to že Rada nebola adresátom otvoreného listu nespokojných členov spravodajstva a publicistiky," povedal Maďarič.

Podpredseda parlamentného mediálneho výboru Karol Farkašovský (SNS) v súvislosti s udalosťami v posledných týždňoch zdôraznil, že verejnoprávne spravodajstvo musí ostať nestranné a objektívne, bez prejavov politických sympatií vo výstupoch redaktorov. "Názor na dianie nech si urobí divák či poslucháč na základe vyvážených a nestranných informácií, nesmie mu ho podsúvať redaktor," upozornil.

Nezaradená poslankyňa Viera Dubačová vyhlásila, že súčasná situácia v RTVS je dôkazom zlyhania jeho vedenia a žiadala Radu o preskúmanie situácie. Jej návrh uznesenia však neprešiel. Peter Marček, taktiež nezaradený poslanec NR, vyzval, naopak, k tomu, aby sa celá záležitosť nezneužívala na politické ciele a vyvolávanie nevraživosti v spoločnosti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku