Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2018 13:08 | Správy | Politika

Redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová: Drsný trest za kritiku RTVS

Návrat Mečiarovských čias? Vo verejnoprávnej RTVS to vrie. Vedenie telerozhlasu sa bez vysvetlenia rozhodlo prepustiť viacerých redaktorov.

Keď na to upozornila jedna z najznámejších tvárí správ, Zuzana Kovačič Hanzelová (29), čakalo ju nemilé prekvapenie. Šéfka televízneho spravodajstva Hana Lyons Hanzelovej oznámila, že má za trest na 6 mesiacov zakázané sa venovať politike

Otvoriť galériu

Hanzelová aktuálny stav v RTVS označila za tvrdú normalizáciu, ktorá má viesť k tomu, aby správy vo verejnoprávnom médiu nevadili mocným. „Dnes sme boli opäť v televízii. Museli nás sprevádzať, vstup máme zakázaný. V kontakte s bývalými kolegami však ostávame a dozvedáme sa nové, neuveriteľné skutočnosti,“ napísal jeden z vyhodených redaktorov Matúš David. „Zuzana Kovačič Hanzelová dnes dostala kárne opatrenie za jej piatkový status o normalizácii. Vraj v ňom klamala a nehovorila pravdu. Najbližších šesť mesiacov ju môžu vyhodiť aj za malé porušenie pracovnej disciplíny. Teda aj keď bude meškať 10 minút do práce,“ pokračoval vo svojom vyjadrení na sociálnej sieti. Hanzelová sa pritom mala v pondelok venovať výsostne horúcej téme, a to voľbe nového policajného prezidenta. 

Otvoriť galériu

„Hana Lyons zrušila túto tému. Povedala jej, že oddnes nie je politická redaktorka, pretože nevie rozlíšiť lož od pravdy. Má vraj vyrábať témy, kde nebude treba veľmi overovať informácie. Vedúci vydania nesúhlasil s jej rozhodnutím, ostro sa proti nemu ohradil, a poukázal na to, že súčasné vedenie svojimi rozhodnutiami ohrozuje naše vysielanie. Spolu s ňou sa voči rozhodnutiu ohradili aj ostatní redaktori,“ pokračuje David. 

Na správy o Kovačič Hanzelovej zareagovalo aj vedenie telerozhlasu.  "Keďže pre programového pracovníka a spolupracovníka RTVS je podľa platného štatútu neprípustné, aby vedome publikoval nepravdivé, skreslené, alebo nepodložené údaje a tvrdenia a pani Z. K. Hanzelová prostredníctvom sociálnych sietí šírila nepravdivú informáciu o tom, že do spravodajstva RTVS bola presadzovaná neoverená konšpirácia o tom, že sýrskym deťom mali byť podané šumivé tablety, aby bola na záberoch nafingovaná pena z úst a vyzeralo to ako chemický útok, vedenie spravodajstva rozhodlo, že bude naďalej pripravovať spravodajské témy, na ktorých prípravu a overovanie faktov však bude mať viac času a priestoru," povedala Horovkyňa RTVS Erika Rusnáková.

 

RTVS má pritom poddimenzovaný stav a hľadá nových redaktorov. To vedeniu na čele s Jaroslavom Rezníkom (51), ktorého do funkcie pretlačil predseda SNS Andrej Danko, nebránilo v tom, aby v piatok prepustilo štyroch externých zamestnancov, ktorí pre RTVS pracovali dlhé roky. Jana Masárová, ktorá pre RTVS pripravovala témy z kultúry, to komentovala slovami, že je jednoduchšie vyhodiť externých zamestnancov, ako kmeňových a mohol to byť odkaz redakcii.  Bola to práve Hanzelová, ktorá na obranu založila v RTVS odbory, aby ich Rezník nemohol len tak prepustiť. Teraz však po novom rozhodnutí sa nebude môcť venovať politickým témam. „Hovorili sme, že doteraz robíme slobodne. Toto je už ale priamy zásah do práce redaktorky, ktorá pokrýva množstvo zásadných politických tém,“ dodal David. Hanzelová sa vzhľadom na jej kárny trest nechcela k veci vyjadrovať. O stanovisko sme požiadali aj vedenie RTVS.   

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pol, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť