Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2018 16:25 | Správy | Domáce správy

Kontroverzné oslavy 1. mája 1986: Ľudia v Československu vyšli do ulíc, nad hlavami mali mrak z Černobyľu!

Bol 1. máj 1986 a pracujúci aj žiaci sa zúčastňovali na tradičných oslavách Sviatku práce.

Veľká časť verejnosti netušila, že sa v atmosfére nad Európou nachádzajú vzdušné prúdy kontaminované výbuchom jadrovej elektrárne v Černobyle. Bolo nezodpovedné posielať ľudí na prvomájové oslavy za takýchto okolností? Bola verejnosť vystavená nebezpečnej radiácii? Mnohí si tieto otázky s obavami kladú aj po 32 rokoch.

"Najväčší problém asi bol, že celú udalosť zahaľovalo rúško tajomstva a v ľuďoch vznikol negatívny dojem. Cítili sa oklamaní a neinformovaní. Na dlhý čas to poškodilo ich dôveru v informovanie o rádioaktivite ako o jave, ktorý je neviditeľný. Pretože keby išlo o niečo viditeľné, skôr by sme si o tom vedeli vytvoriť obraz," povedala pre TASR Terézia Melicherová, odborníčka na meranie rádioaktivity z odboru Meteorologické siete v Slovenskom hydrometeorologickom ústave (SHMÚ).

Prvý prechod kontaminovaných vzdušných más cez územie Slovenska zo severovýchodu zachytili v noci z 29. na 30. apríla 1986 kontrolné merania na jadrovoenergetických zariadeniach. Druhá vlna z juhovýchodu prešla z 3. na 4. mája a z rovnakého smeru tretia vlna 7. a 8. mája 1986.

 

Úroveň radiácie merali odbory hygieny v Prahe a Bratislave, merania celkovej beta rádioaktivity v atmosférických zrážkach vykonávala aj meteorologická služba, ktorá sa tiež zaoberala výpočtom trajektórií kontaminovaných vzdušných más. Monitorovania sa zúčastňovali aj univerzitné pracoviská a veterinári. Od 30. apríla do 8. mája zasadala denne Vládna havarijná komisia. Sledovali sa aktivity aerosólov, mokré a suché spady, vody a vodné toky, pôda, porasty. Odoberali sa vzorky z potravinového reťazca. V priebehu monitorovania sa sledovalo dokopy 27 rádionuklidov, pričom na radiácii sa podieľali hlavne izotopy jódu a cézia.

"Čísla boli hlboko pod hodnotami, pri ktorých treba zaviesť ochranné opatrenia ako napríklad ukrytie, evakuácia alebo obmedzenie pohybu. Ochranné opatrenia sa týkali ovčieho mlieka a výrobkov z neho, detskej výživy a zveriny. Na jeden rok sa tiež obmedzili preventívne rtg vyšetrenia. Treba však zdôrazniť, že hodnotíme dopady černobyľskej havárie na Slovensku. Celkom iná situácia bola v oblasti Černobyľu a častí Bieloruska či Ukrajiny," vysvetlila Terézia Melicherová zo SHMÚ.

Príkon dávkového ekvivalentu gama žiarenia sa na území Slovenska dlhodobo pohybuje na úrovni 0,08 až 0,12 mikrosievertov za hodinu (µSv/h). Pri prechodoch rádioaktívnych mrakov táto hodnota dosiahla od 0,1 do 0,7 µSv/h. Najvyššie hodnoty 1,2 µSv/h namerali na severnej Morave pri prechode mraku s dažďom. Hodnoty potom rýchlo klesali a od júla boli opäť na úrovni dlhodobého pozadia.

"Len pre porovnanie, pri bežnom lete lietadlom sa stretávame s hodnotou 4,5 µSv/h, čo je oveľa viac v porovnaní s černobyľskými maximami na Slovensku. A predsa to nevyvoláva strach, samozrejme, pokiaľ sa niekto nebojí samotného lietania. Takisto existujú oblasti, kde sú vďaka geologickému podložiu hodnoty až 100-krát vyššie. Možno teda súhlasiť s názorom jadrovej fyzičky Ireny Malátovej, že ak by bol 1. mája 1986 ľuďom niekto nariadil, aby kvôli mraku z Černobyľu ostali doma, mohli byť vystavení vyšším radiačným dávkam z radónu, ktorý je súčasťou nášho prírodného prostredia a môže sa koncentrovať v ľudských obydliach. Kontaminácia ovzdušia po černobyľskej havárii dočasne vzrástla z bežnej hodnoty niekoľkých stotín becquerelu na meter kubický až do 300 Bq/m3. V oblastiach so zvýšeným radónovým rizikom však môže dosahovať koncentrácia radónu v domoch či v pivniciach aj 1000 a viac Bq/m3," dodala Terézia Melicherová z odboru Meteorologické siete v SHMÚ.

Rádioaktívny spad na území Slovenska namerali aj po skúškach jadrových zbraní v 60. a 70. rokoch 20. storočia a dosahoval hodnoty až okolo 2500 Bq/m3, čiže oveľa viac, než po katastrofe v Černobyle. Ide najmä o roky 1961 až 63, ale aj prvú polovicu 70. rokov. Podľa Terézie Melicherovej tak prípadné obavy z účasti na prvomájovom sprievode boli namieste skôr v týchto obdobiach, než v roku 1986.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David Beckham a jeho manželka Victoria.
Foto
Problémy v raji? Na Beckhamovcov sa valí ŠPINA: Nepríjemné detaily o ich manželstve
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Ministerstvo spravodlivosti pripravuje novelu zákona o výkone trestu odňatia slobody: Čo bude jej cieľom?
Najvyššia horská dráha vo Veľkej Británii.
Foto
Peklo na horskej dráhe: V sekunde nastal CHAOS! Ľudia zúfalo čakali na pomoc
Obývačka, ktorú pozná každý dospelý i dieťa, prerobili.
Foto
Aha, ako PREROBILI dom Kevina zo Sám doma: Preboha, čo to spravil s tou krásnou obývačkou?!
Palestínčania utekajú z Rafahu, na juhu pásma Gazy 28. mája 2024 počas izraelskej pozemnej a leteckej ofenzívy.
Skvelé správy pre Pásmo Gazy: Izrael predstavil "taktickú prestávku"!
Šéfkuchár Gordon Ramsay.
Foto
Šéfkuchár zdvihol oblečenie a... PREBOHA! Uvidíte, čo tam má, zhrozíte sa: Mohlo to dopadnúť zle
(ilustračné foto)
Dvaja Švédi boli prepustení v rámci výmeny väzňov s Iránom: Odpykával si doživotie!
Sídlo CNN v centre Atlanty (archívna snímka)
CNN bude počas prvej predvolebnej debaty vypínať mikrofóny: Zakázané budú aj ďalšie veci!
(ilustračné foto)
V aquaparku v štáte Michigen došlo k streľbe: Tragická udalosť si vyžiadala viacero zranených
Foto
Aféra v českom hokeji! Uštipačný odkaz Zárubu: Takéto smerácke praktiky...
(ilustračné foto)
Napriek úsiliu veľkej časti svetového spoločenstva o nastolenie mieru na Ukrajine: Ruské jednotky pokračujú v útokoch
S manželkou Ivanou a so synom Jakubkom
Foto
Tomáša Bezdedu otcovstvo zmenilo: Ako vníma jeho syn hudbu a čo nové spevák chystá?