Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2018 12:00 | Správy | Domáce správy
Infografika

Zneužili slovenský vládny špeciál na únos Vietnamca?! Záhadné stretnutie s Kaliňákom

Stali sme sa obeťou medzinárodného škandálu alebo sme pomáhali pri únose?

Pred necelým rokom, za čias ministrovania Roberta Kaliňáka (46), sa Slovensko objavilo v hľadačiku nemeckých vyšetrovateľov. Tí riešia šokujúci prípad únosu vietnamského politika a podnikateľa Trinh Xuan Thanha (51), ktorý zo svojej domovskej krajiny ušiel do Berlína po tom, čo ho dvakrát odsúdili na doživotie za korupciu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Vlani v júli ho však z Nemecka uniesla vietnamská tajná služba. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung teraz uviedol, že v prípade únosu sú vo veľkej miere zainteresované aj slovenské vládne orgány.

Otvoriť galériu
Nebola to žiadna malá ryba. Trinh Xuan Thanh bol vietnamským poslancom a predsedom predstavenstva štátnej stavebnej spoločnosti. V roku 2016 ho vo Vietname dvakrát odsúdili na doživotie pre korupciu a spreneveru vo výške asi 125 miliónov eur. Thanh sa preto rozhodol utiecť do Berlína, kde žiadal o azyl. Nemci sa domnievajú, že za jeho diskreditáciou vo Vietname boli výsledok boja o moc v tamojšej komunistickej strane a politické machinácie.

Napriek protestom oficiálnych predstaviteľov Vietnamu, ktorí požadovali jeho vydanie späť do vlasti, strávil Thanh takmer rok v Nemecku. Po neúspechoch diplomatických rokovaní v júli 2017 došlo k jeho únosu, za ktorým mali podľa nemeckej prokuratúry stáť vietnamské tajné služby.

 

 

Únos za bieleho dňa

Vietnamca uniesli 23. júla krátko po pol jedenástej dopoludnia spred hotela Sheraton v Berlíne. Thanh vyšiel z hotela v sprievode vietnamskej ženy, keď sa k nim prirútila dodávka s českým evidenčným číslom, z ktorej vyskočili dvaja ozbrojení Aziati. Násilím vtlačili pár do dodávky a rýchlo odišli. Thanh akoby sa bol prepadol do zeme. V auguste vietnamská televízia zverejnila zábery, ako hľadaného politika zatkla tamojšia polícia. A v januári tohto roka Thanha vo Vietname odsúdili na doživotie.

 

Strietnutie v Bratislave

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung cez víkend podrobne informoval o výsledkoch vyšetrovania, keďže v Nemecku sa pred pár dňami začal súd s Vietnamcom obžalovaným z účasti na vlaňajšom únose. Noviny opisujú, že viaceré podozrivé osoby z tohto činu sa 26. júla 2017 v aute presúvali z Prahy do Bratislavy. Vyplýva to zo sledovania polohy pomocou navigačného systému. Sledovali prenajaté auto, ktoré vypátrali odstavené na parkovisku bratislavského vládneho hotela Bôrik. V ten istý deň sa v ňom konalo stretnutie vietnamských politikov s naším ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podľa vtedajších správ na dvojhodinovej schôdzke diskutovali o vyslaní expertov na bezpečnostné technológie do Vietnamu.

Šokujúce je, že na stretnutí bol okrem ministra pre vnútornú bezpečnosť To Lama aj zástupca šéfa vietnamskej štátnej bezpečnostnej služby generál Duong Minh Hung, ktorý je označovaný za hlavného podozrivého v prípade únosu. „Vyšetrovatelia považovali za pravdepodobné, že sa unesený Thanh v tom čase stále nachádzal v Európe. Prečo sa teda uskutočnilo toto stretnutie, na ktoré prišli hneď viacerí z hlavných vietnamských podozrivých? Rokovali Vietnam a Slovensko o tom, ako by bolo možné dostať Trinha z Európy? Pomáhalo pritom dokonca Slovensko?“ pýta sa Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Otvoriť galériu
Vládny špeciál
Zdroj: TASR, SITA

Dali sme im špeciál

Ešte väčším problémom sa totiž stalo to, že sme Vietnamcom ochotne poskytli vládny letecký špeciál na prepravu. Práve v ňom podľa Nemcov mal sedieť aj unesený politik. Rezort tvrdí, že spolupracuje s Nemcami na vyšetrovaní. „V prípade, že sa potvrdia informácie nemeckých orgánov, budeme to vnímať ako prejav hrubej nekorektnosti zo strany partnera z Vietnamu, zneužitie našej pohostinnosti na iné ako priateľské vzťahy a naštrbenie doteraz dobre sa rozvíjajúcich bilaterálnych vzťahov medzi obidvoma krajinami,“ zareagoval rezort vnútra. Dodáva, že vietnamská delegácia mala priletieť do Viedne, no na poslednú chvíľu minister priletel do Prahy. „Vzhľadom na túto zmenu a následný program generála To Lama v Moskve poskytol rezort vnútra svojim partnerom vládny špeciál z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy.“ Ministerstvo vnútra tvrdí, že meno uneseného občana nebolo medzi pasažiermi na palube, ale konkrétne mená nezverejnili. Nemecké tajné služby sa však domnievajú, že mohol cestovať pod iným menom.

Premiér Peter Pellegrini skonštatoval, že musí zistiť všetky podrobnosti. „Ministerstvo vnútra komunikuje aj s vietnamskou stranou, aby sa overilo zloženie delegácie a či nebol na palube niekto, kto sa vydával za niekoho iného. Bol by som nerád, aby bolo zase vrhnuté zlé svetlo na Slovensko,“ dodal Pellegrini.

 

Ako to celé prebehlo

Otvoriť galériu

2016 - vietnamský funkcionár Trinh Xuan Thanh po svojom odsúdení utiekol cez Laos a Thajsko do Turecka

 

august 2016 - v Nemecku žiada na diplomatický pas azyl, čo Vietnamci nechceli dovoliť a žiadali ho vydať späť do vlasti

 

1. 23. júl 2017 - Trinha údajne násilím donútili nastúpiť do auta v centre Berlína (spolu s ďalšou ženou)

- v Nemecku prebieha súd s Vietnamcom Long N. H., ktorý mal požičaným mikrobusom značky Volkswagen uniesť Trinha na vietnamskú ambasádu v Berlíne

 

Otvoriť galériu

2. 26. júl 2017 - auto s podozrivými sa presúvalo z Prahy do Bratislavy - až k vládnemu hotelu Bôrik

- v ten istý deň sa koná pracovné stretnutie vietnamských politikov vrátane zástupcu šéfa vietnamskej štátnej bezpečnostnej služby Dounga Minha Hunga (je označovaný ako hlavný podozrivý z únosu) a slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka

 

Otvoriť galériu

3. - slovenský rezort poskytol Vietnamcom vládny špeciál na let z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy. Bol na palube Thanh?

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, Martin Čeliga, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!