Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2018 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Rezník po vzbure vyhadzuje redaktorov spravodajstva: Čistky v RTVS!

Čistky pokračujú. Vedenie RTVS na čele s Jaroslavom Rezníkom (51) sa rozhodlo zbaviť viacerých redaktorov spravodajstva.

Najnovšie si to odniesli štyria externí spolupracovníci, ktorí sa nedávno podpísali pod otvorený list. V ňom desiatky zamestnancov kritizujú pomery pod Rezníkovým vedením. Poukázali na ohrozenie nezávislosti spravodajstva, nekompetentné kroky vedenia či nepriateľskú atmosféru. Dnes už hovoria o čistej šikane so snahou vytvoriť v RTVS spravodajstvo, ktoré bude vyhovovať mocným.

Matej je kmeňovým zamestnancom a aj Masárová potvrdila, že boli prví na rane asi práve preto, že boli v pozícii externých zamestnancov. Práve z obavy o prepúšťanie odbojných redaktorov založila Zuzana Kovačič Hanzelová odbory, aby sa mohli viac chrániť.

Upozornila na to, že v redakcii majú desať externistov a všetci sa podpísali pod otvorený list. Ten bol vyvrcholením sporu medzi redakciou a Rezníkovým človekom, novodosadeným šéfom spravodajstva Vahramom Chuguryanom. „V RTVS je normalizácia. Normálna tvrdá normalizácia. Možno sme to doteraz mierne komunikovali, možno sme stále chceli byť korektní a opatrní. Mali by ste ale vedieť pravdu,“ napísala.

Otvoriť galériu

 

Nepochopiteľný krok

Dobrovoľne sa rozhodla odísť redaktorka Jana Maťková. „S aktuálnym vedením spravodajstva RTVS sa, žiaľ, neviem hodnotovo stotožniť. Ani s ich rozhodnutiami. Sú pre mňa absolútne nepochopiteľné. Paralelné vesmíry. Je mi to hrozne ľúto,“ uviedla Maťková. Odišla aj rozhlasová dramaturgička Nikola Bajánová.

RTVS si našla aj náhradu. Napríklad Igora Zemanoviča, ktorého prijali na post editora. Ten sa preslávil vzburou moderátorov, keď mal nasilu pretláčať vtedy aktívneho politika Pavla Ruska. Prišiel aj Gustáv Murín, ktorý rád šíri konšpiračné teórie. „Chceme si robiť svoju prácu a nemať nad sebou nekompetentných ľudí neschopných diskusie. To, čo sa tu deje, nemá nič spoločné s verejnoprávnosťou. Je to vykastrovanie spravodajstva na suché informácie, ktoré nikoho nenahnevajú,“ dodala Hanzelová. „Viacerým redaktorom skončila dohoda o externej spolupráci a vedenie spravodajstva sa rozhodlo, že ju niektorým z nich nepredĺži. Interné manažérske rozhodnutia, ktoré súvisia so zabezpečením programovej služby v oblasti spravodajstva, RTVS komentovať nebude,“ povedala hovorkyňa Erika Rusnáková.

Kto sa porúčal

Jana Masárová (28)

V RTVS pracovala 5 rokov, pokrývala kultúru

Otvoriť galériu

Povedali mi, že mi nič nemusia vysvetľovať. Je to šok. Dostala som len inštrukcie, že v pondelok už nemusím ísť do práce. Mala som konflikty s vedením ranných správ a podpísala som sa aj pod otvorený list. Je pravda, že zbaviť sa externistu je jednoduchšie ako kmeňového zamestnanca a mohlo ísť o odkaz redakcii a zastrašovanie.

Matúš Baňovič (27)

V RTVS pracoval 3 roky, pokrýval politiku, napr. kauzu miliónového advokáta Bžána

Otvoriť galériu

Hana Lyons (šéfka spravodajstva) mi povedala, že feedback na moje reportáže posielala editorom a oni majú výhrady. Keď som sa pýtal editora, odmietol, že by také maily dostal. Tiež povedala, že mám kvality junior redaktora a nechápe, prečo som robil na politických témach.

Matúš Dávid (26)

V RTVS pracoval 5 rokov ako zahraničiar, pokrýval viaceré voľby

Otvoriť galériu

Povedali mi, že som sa dostatočne nestotožnil s predstavou vedenia o smerovaní zahraničného spravodajstva. Tiež fakt, že som povedal, že súčasnému vedeniu nedôverujem. Je to pravda. Vyjadril som obavy o budúce smerovanie spravodajstva a publicistiky RTVS v rukách bývalých hovorcov.

Kristián Čekovský (27)

V RTVS pôsobil 8 rokov, venoval sa dopravným témam, ale aj politike

Otvoriť galériu

V redakcii som sa venoval najmä doprave. Poukázal som napríklad na nevýhodné nákupy štátneho dopravcu ZSSK. Oficiálny dôvod sú neznáme nedostatky reportáží. Neoficiálne padla veta - každá akcia vyvoláva reakciu. Úprimne sa obávam o ďalšie smerovanie nielen spravodajstva, ale celej RTVS.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojaci
Máme nedostatok vojakov? Ministerstvo obrany pripravuje zmeny: Toto môže niekoho presvedčiť
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Ilustračné foto
Slovensko zažije oteplenie: Na príjemnú zmenu sa môžete tešiť už počas víkendu
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí