Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.05.2018 10:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Exmanželka Formana († 86) po rokoch prehovorila: Pravda o slávnom režisérovi

Aprílový piatok trinásteho bol čiernym dňom pre svetovú kinematografiu. Do umeleckého neba odišiel slávny český režisér Miloš Forman († 86), ktorý zomrel vo svojom dome na ranči v americkom Connecticute.

Jeho bývalú manželku, herečku divadla Semafor Věru Křesadlovú (74), zastihla smutná udalosť na chalupe.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Výtvarníčka, herečka a speváčka Věra Křesadlová otca svojich dvojičiek Petra a Matěja (53) spoznala v osemnástich, tesne pred maturitou. Bolo to v čase, keď každú nedeľu spievala s bigbítovou kapelou v klube na pražskom Václavskom námestí. Šarmantný Forman krásnu speváčku oslovil, či by sa nezúčastnila na nakrúcaní jeho nového filmu Konkurz. Ten sa nakrúcal ako fiktívny nábor adeptiek do divadla Semafor. Mladá dievčina však v divadle zaujala Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra tak, že ju do divadla skutočne prijali.

Forman, ktorého prvou manželkou bola štyri roky herečka Jana Brejchová, s Věrou sa oženil v r. 1964. V manželstve prežili celých 35 rokov. Potom sa však režisér zamiloval do modelky Martiny Zbořilovej, mladšej od neho o celých 34 rokov. „Keď Miloš dostal v januári 1998 v Prahe štátne vyznamenanie doctor honoris causa, Martina už bola tehotná, čo mi môj muž zabudol povedať. Napokon som sa to dozvedela. Napísal mi list, že sa rozvedieme, že Martina je v druhom stave,“ vysvetľuje stoicky. A hoci sa v roku 1999 napokon rozviedli, ich vzťah bol naďalej vcelku pohodový.

 

Keď pani Věre oznámili smutnú správu o Formanovej smrti, bola práve na chalupe. „Niečo som robila v záhrade, keď mi zavolali. Už to vedeli asi všetci. Dnes sa ľudia všetko rýchlo dozvedia z internetu. Viete, hoci sme spolu roky nežili, človeka to zasiahne. Predsa len, je to otec mojich detí,“ povedala nám Formanova exmanželka, ktorá sa s bývalým mužom stretla len nedávno. „Miloš žil roky v Amerike, ja so synmi Petrom a Matějom v Česku. Ale teraz na jeseň sa nám podarilo stretnúť, jeho manželka Martina nás pozvala do Ameriky. Vypravili sme sa so synmi do Connecticutu a bolo veľmi fajn. Zostali sme tam tri dni, s Martinou sme sa skamarátili,“ vzdychne si Křesadlová a prezrádza, že režisér bol spokojný, keď videl obe ženy a ich deti pokope.

 

Otvoriť galériu

Sily mu ubúdali

Na posledné stretnutie s Formanom spomína pani Věra s láskou. „Videla som na ňom, že sa necíti úplne najlepšie, ale Martina sa oňho perfektne starala. Nepýtala som sa ho na choroby, boli sme sa najesť v reštaurácii a stretnutie bolo veľmi pohodové. Ja som rozprávala, Miloš sa nevypytoval, len počúval a občas povedal: Dobré, dobré,“ vraví a z jej slov cítiť, že je rada, že sa s exmanželom mo­hla ešte vidieť. „Boli sme tam s Petrom a Matějom tri dni, potom sme sa rozlúčili a odleteli na pár dní do New Yorku a späť do Prahy. Som rada, že sme tam boli, že som ho ešte videla, pretože naposledy som tam bola pred 21 rokmi. Tak­že po dlhej dobe som sa vrátila do domu v Connecticute. Uvedomila som si, že už sa tam viackrát nevrátim a neuvidím ho...“ sťažka hľadá slová herečka, ktorá tušila, že to bolo posledné stretnutie. „Miloš sa zrazu veľmi zmenil. Už zle chodil, pomáhal si chodúľkou. Keď oslavoval v Prahe 75 rokov, bol na tom dobre. Keď som ho videla teraz, bol to veľký skok. Nevyzeral síce, že by bol vyslovene chorý, ale zjavne nebol vo forme. Sedel, fajčil svoje cigáro a počúval.“

So synmi na Oscaroch

Hoci by sa mohlo zdať, že s ubúdajúcimi silami Forman myslel na smrť, po­dľa jeho bývalej ženy to tak rozhodne nebolo. „To vôbec nie. Žartovali sme, spomínali sme. Ja na to, ako som pracovala v minulosti na Pražskom hrade ako správkyňa v rezidencii prezidenta Václava Havla. Miloš sa s ním dobre poznal už od detstva, takže sme hovorili o všelijakých zážitkoch a dosť sme sa nasmiali. Bolo príjemné byť všetci pokope s mojimi a aj Martininmi dvojčatami,“ myslí si pani Věra a dodáva, že Petr a Matěj odleteli v sobotu ráno do Ameriky, hneď ako sa dozvedeli, že ich otec zomrel.

„Viete, ono je to také zvláštne, pretože Miloš ich vlastne nevychovával, keďže od roku 1968 bol na Západe. Keď sa to tak vezme, bol otcom, o ktorom chlapci vedeli, že je slávny, ale bol pre nich viac-menej nedostupný, lebo on bol v Amerike a oni tu. Dlho sa nevideli, podarilo sa im to až potom, keď Miloš v roku 1975 dostal Oscara za réžiu filmu Prelet nad kukučím hniezdom. Napísal ministrovi vnútra, že by chcel byť na Oscaroch so svoji­mi dvomi synmi, a minister ich pustil, aby mohli vycestovať zo socialistického Československa,“ vysvetľuje pani Věra, ktorá do Ameriky poslala s chlapcami svojho otca.

Nechcela totiž, aby ju podozrievali, že chce emigrovať. „Pre otca to bol veľký zážitok. Dovtedy nikde nebol a zrazu rovno do Los Angeles! Chlapci, ktorí mali vtedy 11 rokov, sa s otcom videli asi po 4-5 rokoch,“ prekvapuje Křesadlová, ktorá má okrem dvojčiat ešte syna Radima (40) s režisérom a scenáristom Janom Kratochvílom († 73). Keď s ním otehotnela, chvíľu dokonca uvažovala o rozvode. Pre Formana, ktorý žil v Amerike, bolo prijateľnejšie, ak mal v Československu rodinu, a tak veci zostali na dlhé roky po starom. S Kratochvílom zostali partnermi bez papiera.

 

Otvoriť galériu

Génius bez peňazí

Málokto vie, že v roku 1968 odcestoval Forman do Paríža, kde mal nakrúcať film s francúzskym producentom. Bolo to v čase ruskej invázie, ale ešte boli otvorené hranice. Ľudia utekali na Západ, a tak sa Věre s deťmi podarilo vycestovať za mužom. „Bohužiaľ, z filmu nakoniec zišlo. Francúzi nás tam na nejaký čas ubytovali a dali nám peniaze na živobytie s tým, že im to po natočení filmu vrátime. Miloš vzápätí odletel do Ameriky, ja som s deťmi žila bez neho ešte tri mesiace v parížskom byte. Potom sa vrátil, to už sa ale vedelo, že film sa vo Francúzsku asi točiť nebude. Preto sme sa s Milošom dohodli, že bude lepšie sa s deťmi vrátiť do Prahy, než aby sme žili niekde na dlh,“ spomína pani Věra.

Po návrate do Prahy však nastali problémy. „Ľudí už za hranice nepúšťali. Miloš sa ešte zo dvakrát vrátil do Česka, ale potom natrvalo odišiel. Boli sme v styku, ale čím ďalej sme sa menej videli, až to išlo do stratena. Nikdy ho ale neodsúdili za emigráciu. Boli sme totiž rodina, hoci my sme boli v Československu a on na Západe. My sme boli stále ako jeho zázemie, nemohli z neho urobiť emigranta,“ vraví.

Bozk na rozlúčku

Podľa exmanželky bolo ťažké vychovávať synov bez muža. Chlapci potrebovali mužský vzor. „Miloš sa snažil, no spočiatku nemal v USA veľa peňazí a sám mal čo robiť, aby sa uživil. Bolo to náročné pre všetkých. Myslím si, že tým, že nemal rodinu, keďže mu rodičia zahynuli v koncentračnom tábore a žil od detstva u príbuzných, trpel. Nemal vzťah ku klasickej rodine: otec, mama, deti. Chcel niečo dokázať vo svete filmu, no keď sa konečne dostal do Ameriky, musel čakať, než sa odpichol od filmu Prelet nad kukučím hniezdom a zarobil peniaze. Ono to tiež mohlo dopadnúť všelijako,“ zamyslí sa čulá sedemdesiatnička.

„Deti som mala v dvadsiatich rokoch, bola som mladá, keď som s nimi zostala bez otca. My sme to doma zvládali, oporou mi boli rodičia, a keď sa stal Miloš úspešným režisérom v Amerike, trochu nám pomáhal,“ uzatvára spomienky pani Věra, ktorá na poslednej rozlúčke s Formanom v Amerike chýbala. „V každom prípade opakujem – som rada, že sme si ešte stihli dať pusu na rozlúčku. Bolo to také príznačné uzavretie nášho vzťahu.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Šutaj Eštok o bombových hrozbách na školách: TOTO odkázal občanom
The Lotte World Tower in Seoul South Korea is one of the tallest skyscrapers in the world. Surrounded by smaller buildings and a the Han River.
TOTO neveští nič dobré: Mimoriadne otepľovanie prekonáva 50-ročné merania!
Slovenský reprezentant na odchode zo zámoria? Mal sa dohodnúť so slávnym klubom
Polícia SR
Obsah MAILU, ktorý spôsobil poplach na školách, ODHALENÝ: Teraz sme po celej vašej krajine!
Ján Štilla (vľavo) dostal za vojnové zásluhy aj štátne vyznamenanie. Ján Mihálik má hrôzy vojny stále pred očami.
Prehovorili 100-roční veteráni z 2. svetovej vojny: Aké zverstvá sme zažili počas bojov!
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Aktualizované
Hrozby na školách vyšetruje NAKA: Trestné stíhanie! Páchateľovi hrozí DOŽIVOTIE
Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines
Lietadlá Boeing pod drobnohľadom úradov: Viacnásobné incidenty zdvihli vlnu podozrenia!
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Zrušia sa poplatky za objednanie k lekárovi? Takto rozhodli poslanci
Ruský prezident Vladimir Putin.
Vladimir Putin zložil prezidentský sľub: Záverečná VETA, ktorá môže ovplyvniť celý svet!
Concept education congratulation and Graduation Ceremony. Congratulated the graduates in University during commencement,backside graduation black hats during commencement success graduates of the university,
Tragédia na promóciách: Smrteľný pád ochromil študentov! Strohé vyjadrenie univerzity
Lela Ceterová nebola so svojimi perami spokojná.
Foto
FOTO Lela Ceterová si dala opäť NAPICHAŤ pery: Drsná KRITIKA a nepochopiteľný argument blondínky
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
VYHRÁŽKY už aj na východe Slovenska! Polícia zasahuje v týchto krajoch