Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2018 11:30 | Správy | Domáce správy

Minister spravodlivosti Gábor Gál o zmenách v rezorte: Hlavnými prioritami sú tri veci!

Zmeniť súdnu mapu Slovenska, špecializovať súdy a digitalizovať ich. To sú priority ministra spravodlivosti Gábora Gála, ktorý prevzal rezort po Lucii Žitňanskej (obaja Most-Híd).

Minister sa pritom spolieha na pracovné skupiny, ktoré vznikli v nadväznosti na analýzu expertov z Rady Európy, tie by mali načrtnúť konkrétne podoby tejto súdnej reformy. Do tej doby bude musieť podľa Gála čakať aj Okresný súd Bratislava I, ktorý je v nevyhovujúcej priestorovej situácii.

„Zmeniť súdnu mapu, špecializovať súdy, digitalizovať súdy, samozrejme aj ten ľudský faktor trošku vylepšiť do budúcna, teda skvalitniť prípravu tých ľudí, ktorí majú nastúpiť na súdy,“ menoval svoje priority Gál v piatok (20.4.) po zasadnutí vlády. Tiež sa chce sústrediť na rezervy, ktoré ukázala v marci zverejnená analýza Európskej komisie pre efektívnu justíciu (CEPEJ). „Máme dobré zákony, ale zlyháva organizácia a manažment súdov, čiže toto musíme urobiť,“ povedal šéf rezortu.

Gál zdôraznil, že na ministerstve sa práve kreujú pracovné skupiny. Závery správy európskych expertov z organizácie CEPEJ sú podľa neho prijateľné pre sudcov, čo mu bolo potvrdené na stretnutí so sudcami Krajského súdu v Prešove i so sudcami z bratislavského kraja. „Každý akceptuje túto správu ako dobrú, začnú robiť pracovné skupiny a vytvorí sa návrh súdnej mapy,“ ozrejmil. V rámci analýzy CEPEJ uskutočnil vlani aj prieskum, ktorý slová Gála nepotvrdzuje. Len štvrtina sudcov považuje za opodstatnenú existenciu špecializovaných súdov. Pre 54 percent sudcov nie sú potrebné.

 

Podľa Gála je stále v hre návrh na reorganizáciu bratislavských súdov, ktorý vlani predstavila ministerka Žitňanská. Tá navrhla zriadiť jeden mestský súd pre celú Bratislavu alebo štyri špecializované súdy. Narazila však na odpor samotných sudcov, jej plán sa napokon nezrealizoval. „Tento návrh je v hre, ale mali sme tu odborníkov z Rady Európy, ideme na základe tejto analýzy s pracovnými skupinami a oni povedia, že čo bude dobré pre slovenské súdnictvo,“ uviedol Gál, podľa ktorého tento rok nebude možné pohnúť s nevyhovujúcou situáciou prvého bratislavského okresného súdu, nakoľko na to v rozpočte ministerstva nie sú finančné prostriedky.

Experti z organizácie CEPEJ odporučili Slovensku pokračovať v špecializácii súdov, ako sa to stalo v prípade zriadenia jediného Exekučného súdu pre celú krajinu. Navrhli zvážiť, že existujúci systém špecializácie by sa mohol zmeniť, a to tak, že by sa pridelila špecializácia viacerým súdom v krajine. Špecializovaný súd by tak bol osobitne pre každý kraj alebo územie niekoľkých susedných krajov. V obvode ktoréhokoľvek z ôsmich krajských súdov by sa podľa organizácie CEPEJ mohli niektoré malé okresné súdy zlúčiť do väčších, ale budovy by zostali zachované.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Babišoví sú spolu od roku 1992.
Foto
Monika Babišová už za manželom nesmúti: Po rozchode sa pochválila NOVÝM JA!
The New York City Pride Parade celebrating all lifestyle choices. Flags at the parade. The parade route was lined with tens-of thousands of spectators supporting the event.
Veľký vec u našich susedov: Ústavný súd rozhodol! Týka sa to zmeny pohlavia
HC Slovan chce prebrať slovenský gigant: Začne nová éra belasých?
hacker in hoodie typing code in program using laptop in dark studio
Smrť za internetové príspevky! Súdy odsúdili muža: Strašné, čo sa v krajine deje
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina a Rusko na seba ukazujú prstom: Kto používa vo vojne chemické zbrane?!
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda
Poľskou vládou otriasol škandál: Našlo sa podozrivé zariadenie! Aké malo funkcie?
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin
Francúzsko sa búri: Vážne obvinenia voči Rusku! O TOTO sa má snažiť
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Plánovaný ATENTÁT na Zelenského: Odhalili sieť agentov, ktorí mali chystať desivý čin! Je za tým Rusko?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Foto
Premiér by chcel rozvíjať vzájomnú spoluprácu s TOUTO krajinou! Aha, koho pozval na Slovensko
Minister obrany Robert Kaliňák
Robert Kaliňák vyzdvihol vysokú úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR: Ide o lákadlo pre mnohé krajiny
(ilustračné foto).
Záchranná akcia lode prevážajúcej ukrajinský tovar: Zablokovala dôležitý prieplav!
Kráľ Karol III. bojuje s rakovinou.
Obrovská RANA pre chorého kráľa: TOTO si vo svojom stave nezaslúžil! Môže mu to priťažiť