Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2018 18:08 | Správy | Zahraničné správy

Šéf OSN sa snaží upokojiť situáciu: Vojenské riešenie konfliktu v Sýrii neexistuje

Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok varoval, že situácia po údajnom chemickom útoku v Sýrii by mohla viesť k plnej vojenskej eskalácii.

"Hrozí, že zvyšovanie napätia a neschopnosť dosiahnuť kompromis pri vytvorení mechanizmu zodpovednosti, povedú k plnej vojenskej eskalácii... Osem dlhých rokov ľudia v Sýrii znášajú utrpenie za utrpením. Opakujem, neexistuje žiadne vojenské riešenie tohto konfliktu," vyhlásil Guterres na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN a vyzval zúčastnené krajiny, aby v Sýrii "konali zodpovedne".

Agentúra DPA poznamenala, že Británia, Francúzsko a Spojené štáty zvažujú vojenskú odvetu za údajný chemický útok, ku ktorému malo dôjsť minulý týždeň v meste Dúmá ležiacom pri metropole Damask. Spomenuté krajiny obvinili z útoku sýrsku vládu, ktorá to však odmieta.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že údajný chemický útok bol vymyslený s pomocou nešpecifikovanej zahraničnej tajnej služby.

 

Sýrsky prezident Bašár Asad vyhlásil, že hrozby úderu na jeho krajinu po údajnom chemickom útoku sa zakladajú na "lžiach" a ich snahou je zmariť úspechy, ktoré jeho vojenské sily v poslednom čase dosiahli v boji proti povstalcom v oblasti Damasku.

BR OSN sa na mimoriadnom zasadnutí zaoberala situáciou v Sýrii

 

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia obvinil v piatok na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN Spojené štáty z osvojenia si "kategorickej politiky rozpútania teroru v Sýrii".
"Hrozba silou je v rozpore s Chartou OSN. A to je to, čo počujeme v rétorike Washingtonu a jeho spojencov," uviedol s tým, že Washington presadzuje politiku rozpútania vojenského scenára proti Sýrii. "To sa nemôže tolerovať," dodal.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová uviedla, že americký prezident Donald Trump "zatiaľ neurobil rozhodnutie o možných akciách v Sýrii". Na mimoriadnom zasadnutí BR OSN, ktoré zvolalo Rusko, povedala, že ak sa USA a ich spojenci rozhodnú k činu v Sýrii, bude to na obranu základnej medzinárodnej normy, ktorá prospieva všetkým štátom - zákazu používania chemických zbraní.

Spojené štáty podľa nej odhadujú, že sýrsky prezident Bašár Asad použil chemické zbrane v sýrskej vojne najmenej 50-krát. Ohľadom minulotýždňového údajného útoku jedovatým plynom v sýrskom meste Dúmá Haleyová uviedla: "Vieme, kto to spravil. Naši spojenci vedia, kto to spravil. Rusko sa môže sťažovať, koľko chce na falošné správy, ale nik im neskočí na ich lži a ich kamufláže."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Igor Matovič 2,18 %
Matovičov človek pomohol bankám: Za odmenu mu bankári ponúkajú lukratívny job
Na snímke nezaradený poslanec NR SR Richard Raši.
Raši: Od Česka chceme odkopírovať všetky dobré riešenia
Magdino zápästie zdobí meno jej dcérky.
Foto
Exmisska Šebestová prežila hororovú autonehodu: Bolestivé NÁSLEDKY po desivej kolízii
(ilustračná foto)
Foto
Na večnosť odišiel veľký človek: Zomrela slovenská spevácka a tanečná legenda
Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie.
Lovci lebiek zadržali medzinárodne hľadaného muža! Desivé, čo mal spraviť
(ilustračné foto)
Všetkým na očiach ušiel špeciálne sledovaný väzeň! Takéto scény boli doteraz len vo filmoch
(ilustračné foto)
Potraviny na Slovensku lacnejú: Bude tento trend pokračovať?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Prísny trest pre ruského opozičného politika: Najvyšší súd zamietol odvolanie
Princ Harry s manželkou Meghan
Harry a Meghan budú chodiť po kanáloch: HANBA, čo vyplávalo na povrch! To FAKT?
(ilustračné foto)
Pozor, podvodníci opäť úradujú! Polícia varuje: Takto vás ľahko pripravia o úspory
Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a juhokórejský minister pre zjednotenie Kim Jong-ho
Minister Blanár: Kórejské firmy by u nás mohli preinvestovať desiatky miliónov eur
Judge holding gavel in courtroom
Je rozhodnuté! Voľby starostu v tejto obci sú neplatné: Toto je dôvod