Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Krutý osud Ľudovíta († 92) z Košíc: Prežil holokaust, zabil ho výbuch plynu

Obrovské nešťastie! Cez víkend došlo na košických sídliskách k dvom požiarom. Každý z nich si pritom vyžiadal aj tú najkrutejšiu daň – ľudský život.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V sobotu horelo na Ružovej ulici, v nedeľu večer po výbuchu plynu zase na Obchodnej. Plamene a dym sa stali osudnými pre dvoch dôchodcov - Barboru († 81) a Ľudovíta († 92), ktorý bol najstarším žijúcim košickým Rómom a prežil i hrôzy holokaustu.

Dôchodca, ktorý zahynul pri nedeľňajšom požiari, zažil na vlastnej koži hrôzy vojny. V roku 1944 odviezli Ľudovíta Delemana († 92) do koncentračného tábora. „Maďari ma umiestili do tábora vo Veľkom Komárne, potom prišli nacisti, naložili nás do vlaku a šesť dní sme boli zatvorení vo vagónoch, každý deň sme dostávali len jedno vedro vody pre všetkých. Potom sme skončili v koncentračnom tábore. Spočiatku sme museli byť len v barakoch, kto vyšiel von, toho zastrelili. Tam zomrela moja mama aj otec. Ja som v podstate tiež čakal len na smrť a očakával som ju každý deň, ale, našťastie, skôr prišlo oslobodenie,” povedal v rozhovore pre SME.

Otvoriť galériu

Desivo vyzerajúci požiar na Obchodnej ulici, kde sa v nedeľu o pol desiatej večer ozvala ohlušujúca rana z bytu na 4. poschodí, vystrašil celý panelák. Plastové okná a ďalšie trosky z bytu odleteli do viac ako 30-metrovej vzdialenosti. Nešťastiu predchádzal citeľný zápach plynu. „Zavolal som do plynární, no vybuchlo to práve vo chvíli, keď k nám plynári dorazili,” povedal Ondrej (29), ktorý spoločne so svojou manželkou tesne po výbuchu bezradne postávali pred bytovkou. Obyvatelia totiž museli panelák okamžite opustiť.

 

Výbuch neprežil dôchodca Ľudovít († 92), ktorý bol najstarším žijúcim košickým Rómom. Za svojho života si pritom vytrpel veľa. „Počas vojny bol v koncentračnom tábore pre Rómov. Ten sa mu prežiť podarilo a teraz sa stane toto... Bol to milý chlapík,” povedal sused Dušan (60), ktorému po výbuchu z pántov vypadli pancierové dvere.

Otvoriť galériu
Mohutný požiar vyhnal ľudí z paneláku.
Zdroj: fb hasiči košice, fb/košičan

Nešlo pritom o jediný víkendový zásah hasičov v Košiciach. V sobotu sa zadymili najvyššie poschodia paneláku na Ružovej ulici. Dôchodkyňa Barbora († 81) počas požiaru zapríčineného pravdepodobne skratom v elektroinštalácii utrpela silný šok. „Previezli ju do nemocnice, ale tam, žiaľbohu, v pondelok ráno zomrela,” prezradil jeden zo susedov nebohej ženy. Obidva prípady vyšetruje polícia ako všeobecné ohrozenie.

Šesť dní zatvorený vo vagóne

V roku 1944 odviezli Ľudovíta Delemana († 92) do koncentračného tábora. „Prišli nacisti, naložili nás do vlaku a 6 dní sme boli zatvorení vo vagónoch, každý deň sme dostávali len jedno vedro vody pre všetkých. Potom sme skončili v koncentračnom tábore. Spočiatku sme museli byť len v barakoch, kto vyšiel von, toho zastrelili. Tam zomrela moja mama aj otec. Ja som v podstate tiež čakal len na smrť, ale našťastie, skôr prišlo oslobodenie,” povedal v rozhovore pre SME.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Herec Juraj Kukura musel vyhľadať lekárov.
Herec Juraj Kukura v opatere ONKOLÓGOV: Jeho vzhľad sa zmenil
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková o jej odvolávaní: Nevidím žiadny relevantný dôvod
Zariadenie ciel v Leopoldove je veľmi strohé.
Viete, kto sedí v basách na Slovensku? Budete sa diviť, čo za ľudí sedí za mrežami