Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2018 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Zdena Studenková o starobe: Trápna situácia s výplatou dôchodku

Ľudia ju buď milujú, alebo ju „nemusia“. Možno aj preto, že herečka Zdena Studenková (63) je vždy priamočiara a bez škrupúľ povie, čo si myslí.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Jej domovským divadlom je SND, no stíha oveľa viac. Hrá vo filme, účinkuje v televíznych projektoch a má mnoho ďalších hereckých aktivít. Najnovšie exceluje v Štúdiu L+S v predstavení Staré dámy, kde hrá spolu s kolegyňou Kamilou Magálovou (67). A práve o jeseni života bol aj náš rozhovor.

Nórska hra Staré dámy je o dvoch starých ženách, ktoré žijú v jednej izbe v domove pre seniorov. Jedna prežila život v prepychu, druhá pochádza z chudobnej štvrte. Kto prišiel s nápadom zahrať si v tejto hre vo dvojici práve s Kamilou?

Bolo to na podnet Kamily. Vo veľkom divadle, v našom domovskom SND, to už nie je o tom, že by sme my dve hrali hlavné roly. Tie sú písané najmä pre mladšie herečky. Veľká dramatická literatúra nie je nasmerovaná na herečky v našom veku. V kinematografii to ešte zachraňuje dobrý americký film, keď režiséri obsadzujú zrelé dámy, ako sú Judi Dench alebo Meryl Streep. Napíšu im scenár na mieru a ony to zahrajú s plnou parádou. To u nás, bohužiaľ, absentuje. Hra Staré dámy bola ocenená v Nórsku a verím, že sa bude páčiť aj našim divákom. Režíruje ju Juraj Nvota, a hoci ide o komédiu, hra ukazuje aj smutnú stránku starnutia, ako je osamelosť ľudí.

 

Prepáčte, ale trochu ma prekvapilo, že v predstavení hráte v tandeme Studenková – Magálová. Povráva sa, že práve vy dve sa v divadle veľmi „nemusíte“.

To je hlúposť! Medzi nami boli umelo vytvárané problémy, pričom my s Kamilou si od začiatku, čo sme v divadle, rozumieme. Máme rovnaký zmysel pre humor a aj to, čo je v komédii dôležité – rovnakú rytmizáciu. Vycítime, kedy idú repliky a kedy má prísť pointa. To je takzvané spoločné dýchanie na javisku. Cítite partnera, viete, kedy povedať pointu, vnímate sa, počúvate sa. Je to proces myslenia, ktorý sa nedá oklamať. To je tá pravda. Ako keď sa dívate na Jacka Nicholsona v každom jednom zábere. Pravda v jeho očiach sa nedá ničím oklamať. To by žiaden osvetľovač ani kameraman nedokázali oklamať, keby to chýbalo v hercových očiach. Cez oči ide myslenie. To sú veci, ktoré my s Kamilou cítime rovnako a veľmi dobre sa nám spolu hrá.

Vedeli by ste žiť v domove seniorov?

Neviem si to predstaviť. To chcem radšej zomrieť.

Ale môže tam byť celkom príjemne, keď sa zíde dobrá partia...

Hovorili sme si s kolegami, že keby sme boli všetci solventnejší, niekto z nás by mohol založiť dom seniorov pre hercov. To by nás ešte možno bavilo. Ale inak neviem... Viete, môj otec zomrel v deň, keď sme mu s mojím bratom chceli ísť prehlásiť v občianskom preukaze adresu, aby sme ho mohli umiestniť do domu seniorov. V ten deň sa rozhodol, že umrie. Niečo podobné som prežila s mamou. Keď mala ísť do domu seniorov, obehala som množstvo zariadení, aby som jej zaistila slušný seniorský dom. Bola istý čas v nemocnici, a keď už mala pripravený v nočnom stolíku papier, povedala: „Tak sa tam teda pôjdem pozrieť.“ Ale asi sa rozhodla, že radšej zomrie a do zariadenia sa už nedostala.

Otvoriť galériu

To už asi ani nie je náhoda. Zrejme sú veci medzi nebom a zemou...

Ja si myslím, že to tak je. Mama bola zvyknutá žiť sama. Bola samotárka a ľudia, ktorí sú tak nastavení, asi nenájdu šťastie v tom, že by od rána do večera s niekým komunikovali. Ani ja nie som ten typ, a predpokladám, že mi nebude dopriate dostať sa do nejakého zariadenia, aby som si uvedomovala s plnou vážnosťou, kde som a s kým som. Asi je milosrdné, keď človek dostane alzheimera a nič o sebe nevie.

Ako sa zmierujete s tým, že roky pribúdajú a nikto, teda ani vy, nemladne?

Čím som staršia, tým viac rozmýšľam o smrti. Niekedy si dokonca vravím, že by som o tom nemala až tak intenzívne rozmýšľať. Ale to je preto, lebo starnutie prináša so sebou obavu z bezmocnosti. Neprekáža mi, že mi pribúdajú roky a vrásky, no bojím sa bezmocnosti. Vyplýva to aj z toho, že mám problémy s kĺbmi. Bolia ma ruky, nohy aj ramená. Keď si predstavím, že, nedajbože, skončím ako nechodiaca, tak to ma veľmi trápi. Ako ale hovorí Marína Kráľovičová, vrásky na duši sú vidno na tvári. Našťastie, musím si zaklopať, mám usporiadaný život. Nemám pocit, že by môj partner vnímal moje starnutie. V živote mi to Branko nepovedal, nedal mi to najavo nijakým spôsobom. V tomto zmysle to mám na poriadku a to je veľmi dôležité.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!