Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2018 11:55 | Správy | Politika

Vojna reportérov s Rezníkom naberá na obrátkach: Ostrá reakcia riaditeľa RTVS

Vnútri verejnoprávnej RTVS zúri doslova vojnový stav. V posledných mesiacoch sa na hlavu nového vedenia, riaditeľa Jaroslava Rezníka (51), spustila kritika.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Najnovšie pokusy vedenia stopnúť odznaky #allforjan vo vysielaní či spory medzi manažmentom a redaktormi vyústili v stredu do napísania otvoreného listu redaktorov. V ňom sa sťažujú na nepriateľskú atmosféru, nedôveru k nadriadeným či zasahovanie do samotných reportáží. Po tvrdom útoku sa Rezník rozhodol, že to nenechá len tak a redaktorom adresoval rovnako ostrú odpoveď.

Poslednou kvapkou vyhrotenej atmosféry z posledných mesiacov bol vyhadzov skúsenej reportérky Oľgy Bakovej, ktorá v inštitúcii pracovala 25 rokov. V otvorenom liste, pod ktorým je podpísaných 60 redaktorov a moderátorov RTVS, kritizujú nielen Rezníka, ale aj svojich šéfov spravodajstva. „Sme svedkami eliminácie, degradovania a preraďovania profesionálov, ktorí vyjadrujú voči manažmentu svoj kritický názor. Očakávali sme, že práve nový šéfredaktor pomôže túto situáciu upokojiť. Rýchlo sa však ukázalo, že trend je opačný,“ píšu v liste. Dodávajú, že bojujú s nedôverou voči nadriadeným, ich úmyslom a schopnostiam.

Nemôžu nás riadiť exhovorcovia

 

Rezník si za svojich najbližších šéfov spravodajstva v rozhlase a televízii zvolil bývalých hovorcov, ktorí slúžili aj súčasným politickým špičkám, Vahrama Chuguryana (ministerstvo školstva) či Petru Stano Maťašovskú (min. životného prostredia). Tí doteraz podľa redaktorov nezaviedli mechanizmus, ktorý by vylúčil možný vplyv ich konfliktu záujmov na obsah spravodajstva. „Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia,“ dodávajú v liste. Údajne čelia tlaku, aby dostávali do reportáží osoby, ktoré „koketujú s dezinformačnými médiami, či majú politické ambície“.

Rezník reaguje

Na otvorený list zareagovalo vedenie RTVS útokom. Redaktori podľa nich len strašia budúcimi konfliktmi záujmov. Žiadne tlaky vraj v spravodajstve neboli a nie sú. „Je to len odpútavaním pozornosti od podstaty a snahy, ktorú viacerí – najmä tí neistí a neskúsení redaktori – už aj v interných debatách pomenovali –‚zlikvidovať každé nové vedenie!‘“ bráni sa Rezník spolu so šéfmi spravodajstva. Podľa nich sa snažia mladý kolektív opäť vrátiť ku kultúre tvorby a jazyka, ktorú vraj mnohí stratili. „Za poslednú dekádu sa vymenilo vyše 80 % tvorivých pracovníkov spravodajstva RTVS a nahradili ich prevažne mladí a málo skúsení tvorcovia,“ tvrdí Rezník. Svojich reportérov nazval radikálnym mladým jadrom, ktoré sa namiesto načúvania rozhodlo stavať barikádu zvnútra.

Otvoriť galériu

Mediálny analytik Martin Gonda si myslí, že zamestnanci zvolili správnu formu boja. Rezníkovi a jeho ľuďom chýba podľa neho vízia, preto sú ľudia nespokojní. „Noví vedúci spravodajstva nemajú výsledky, aspoň na obrazovke či v rozhlase nič nevidno, žiadne nové diskusie,“ dodáva Gonda s tým, že tiež považuje za neštandardné, že vo vedení sú bývalí hovorcovia.

Prečo sme nepodporili našich kolegov?

Janette Štefánková, moderátorka spravodajstva

Otvoriť galériu

Veľa o tom neviem, takže sa radšej nebudem vyjadrovať.

Ľubomír Bajaník, moderátor

Otvoriť galériu

Nebudem sa k tomu vyjadrovať.

Viliam Stankay, moderátor spravodajstva

Otvoriť galériu

Napätá atmosféra neprospieva žiadnemu tímu, preto dúfam, že najmä v záujme diváka sa situácia vyrieši.

Branislav Dobšinský, moderátor

Otvoriť galériu

Atmosféra v spravodajstve RTVS je už dlhodobo veľmi zlá, pričom vedenie trestuhodne plytvá cenným ľudským kapitálom, nebuduje v redakcii taký prepotrebný pocit vzájomnej dôvery, príliš nepomáha vnútroredakčnej tvorivej diskusii, ako má verejnoprávne spravodajstvo vyzerať a ani nerieši svoj potenciálny konflikt záujmov. Napriek tomu sa neviem stotožniť s formou, akú kolegovia zvolili. Nepovažujem ju za šťastnú.

Otvoriť galériu

5 kontroverzných krokov vedenia RTVS

1. Rezníka opustili jeho vlastní ľudia

Už pár mesiacov po príchode Rezníka na riaditeľskú stoličku ho opustili dvaja vedúci zamestnanci, ktorých si sám vybral. Ich dôvody boli oficiálne rodinné a zdravotné, v kuloároch sa hovorilo o zasahovaní do spravodajstva.

2. Stopka Reportérov

Zrušenie jedinej investigatívnej relácie Reportéri vyvolalo v RTVS veľké zemetrasenie. Petíciu za jej zachovanie podpísalo množstvo známych osobností.

3. Konflikt s Kňažkom

Pri preberaní ceny OTO sa herec Milan Kňažko vyjadril aj k aktuálnej politickej situácii. Niektoré časti jeho prejavu Jaroslav Rezník označil za úplný suterén.

4. Zákaz odznakov

Odporučenie vedenia spravodajstva, aby redaktori prestali nosiť odznaky #allforjan, ktoré sú spomienkou na zavraždeného redaktora aktuality.sk Jána Kuciaka, vyvolalo u viacerých veľkú nevoľu.

5. Odchody skúsených ľudí

Vyhodenie šéfeditorky Oľgy Bakovej, pretože išlo podľa vedenia RTVS o duplicitnú funkciu. Ponúkli jej pozíciu rádovej redaktorky, čo odmietla.

Otvorený list

Vážení poslucháči, vážení diváci,

náš priamy nadriadený o nás minulý týždeň verejne vyhlásil, že „v skutočnosti nám niektorým nejde o čestnú a profesionálnu novinárčinu, ale o priame zasahovanie do politiky“. Je to lož. Zároveň, po viacerých pokusoch riešiť situáciu v spravodajstve RTVS interne, je to prekročenie hranice, keď sa musíme ohradiť aj verejne.

Atmosféra v spravodajstve RTVS je už niekoľko mesiacov napätá. Bojujeme s nedôverou k našim nadriadeným, k ich úmyslom a schopnostiam. Väčšinou ide o ľudí, ktorí prekročili nepísané novinárske pravidlo a prišli z tlačových oddelení. Doteraz však nezaviedli mechanizmus, ktorý by vylúčil možný vplyv ich konfliktu záujmov na obsah spravodajstva.

Zatiaľ pracujeme slobodne, ale v nepriateľskej atmosfére. Sme svedkami eliminácie, degradovania a preraďovania profesionálov, ktorí vyjadrujú voči manažmentu svoj kritický názor. Očakávali sme, že práve nový šéfredaktor pomôže túto situáciu upokojiť. Rýchlo sa však ukázalo, že trend je opačný.

Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia. Denne absolvujeme debaty o vyváženom spravodajstve, pretože ide o náš spoločný cieľ. Odmietame však tlak manažmentu, aby naše reportáže a diskusie umelo vyvažovali osoby, ktoré koketujú s dezinformačnými médiami, absentuje u nich expertíza na danú oblasť, prípadne sa netaja politickými ambíciami.

Vážení koncesionári, v posledných rokoch sme tvrdo pracovali na tom, aby sa Vaša dôvera v spravodajstvo RTVS posilnila. Oficiálne prieskumy ukazujú, že sa nám to do veľkej miery darí. Radi by sme túto dôveru posilňovali. Aktuálny manažment však doteraz nepredstavil hmatateľnú víziu, ktorá by prácne vybudovanú kvalitu spravodajstva zachovala a ďalej posúvala. Namiesto dobiehania trendov sa vraciame v čase.

Ak sa situácia rapídne nezlepší, spravodajstvo RTVS môže byť opäť raz ľahko ovplyvniteľné a nadobudnutú dôveru môže stratiť. Oslabená redakcia externé tlaky neustojí, preto môže byť verejnoprávnosť ohrozená.

Vážení poslucháči a diváci, je pre nás dôležité, aby ste boli o situácii v spravodajstve RTVS informovaní, pretože RTVS patrí Vám všetkým.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo