Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.04.2018 06:00 | Šport | Futbal

Návšteva funkcionára Slovana v kabíne rozhodcov: Pravda o tom, ako to naozaj bolo!

Šesťgólová nakladačka Trenčína do siete žilinského obhajcu titulu či prvá prehra vedúcej Trnavy po štyroch mesiacoch.

Nič z toho nezarezonovalo u futbalových fanúšikov počas sviatočného víkendu viac ako prítomnosť športového riaditeľa Slovana Richarda Trutza v kabíne rozhodcov v deň zápasu tretej Dunajskej Stredy proti vedúcej Trnave (1:0). Nebol to prvoaprílový žartík. Ani žiadna fotomontáž. Záber na Trutza smerujúceho do šatne rozhodcov kolujúci po sociálnych sieťach je autentický. Po jeho zverejnení sa spustilo tornádo pochybností a konšpiračných teórií o pokuse funkcionára belasých ovplyvniť výsledok súboja oboch súperov.

„Nejaký dobrák, ktorý nám (Slovanu – pozn. red.) chce robiť zle, ma odfotografoval. Bol som u rozhodcov pol hodiny po zápase. Vtedy, keď už na štadióne nik nebol. Ani usporiadateľská služba. Slušne som zaklopal. Pozdravil som rozhodcov. Podal som im ruku a zaželal príjemné veľkonočné sviatky. A odišiel som preč,“ povedal Trutz pre Nový Čas.

Zápas D. Streda – Trnava rozhodoval Filip Glova, na čiarach mu pomáhali Roman Slyško a Tomáš Mókoš. S oboma asistentmi sa Trutz pozná dlhé roky. Spolupracovali s ním počas jeho medzinárodnej rozhodcovskej kariéry. „Desať rokov som s nimi fungoval. Išiel som za nimi ako kamarát. Je to niečo podobné, ako keby som ich stretol na ulici. Celkom normálna vec. Za to, že hráme nadstavbu ligy, sa predsa nebudeme navzájom izolovať. To sa teraz nemôžem s nikým stretnúť? Niekto tvrdí, že som tam bol pred stretnutím. V žiadnom prípade,“ zdôraznil Trutz.

 

Prítomnosť športového riaditeľa Slovana v kabíne rozhodcov nám potvrdil hlavný arbiter Glova. „Pán Trutz bol po zápase u nás. Podal nám ruky, pozdravil nás ako kolegov. Povedali sme mu, že nie je veľmi vhodné, aby chodil do kabíny. Na to odišiel preč. Nie je to naša chyba, že nám niekto vstúpil do kabíny. My sme ho nevolali ani nepozývali. Nevedeli sme, že bude na zápase. Pre mňa to bolo veľké prekvapenie, že prišiel.“ Glova si myslí, že zlyhala usporiadateľská služba. „Pustila do kabíny osobu, ktorá v nej nemá čo robiť. Pred dverami mal stáť človek aj po zápase a zabezpečovať vstup. Je neprípustné, aby niekto, kto nie je priamo zainteresovaný do zápasu, vstupoval do kabíny rozhodcov.“

Čo hovoria na účasť cudzieho funkcionára v kabíne rozhodcov?

R. Trutz, riaditeľ Slovana

"Bol som u rozhodcov pol hodinu po zápase. Išiel som za nimi ako kamarát. Pozdravil som ich. Podal som im ruky a zaželal príjemné veľkonočné sviatky. A išiel som preč."

F. Glova, hlavný rozhodca

"My sme ho nevolali ani nepozývali. Nevedeli sme, že bude na zápase. Pre mňa to bolo veľké prekvapenie, že prišiel. Nie je to naša chyba, že nám niekto vstúpil do kabíny."

Klub Spartak Trnava

"Uvedenú fotografiu sme zaregistrovali. Klub to bude riešiť oficiálnou sťažnosťou na príslušné orgány Slovenského futbalového zväzu a Únie ligových klubov."

Pravidlá futbalu, pravidlo V, bod 5

"Do kabíny rozhodcu nemá bez jeho súhlasu prístup nikto, okrem asistentov rozhodcu, ďalších delegovaných osôb a obidvoch kapitánov družstiev."

Stanovisko Spartaka Trnava (zdroj: tlačová správa klubu):

"V nedeľu večer sa na sociálnych sieťach objavila po zápase nadstavbovej časti Fortuna ligy skupiny o titul medzi Dunajskou Stredou a Spartakom Trnava fotografia zachytávajúca športového riaditeľa Slovana Bratislava Richarda Trutza pred šatňou rozhodcov v Dunajskej Strede.
'Samozrejme sme uvedenú fotografiu zaregistrovali na sociálnych sieťach. Klub to bude riešiť oficiálnou sťažnosťou na príslušné orgány SFZ a ÚLK. Do ich vyjadrení nebudeme záležitosť mediálne komentovať,' reagoval krátko klub v pondelok večer pre médiá a na svojej oficiálnej FB stránke.
Samotný Richard Trutz v utorok v médiách priznal (pluska.sk), že v šatni rozhodcov po uvedenom zápase bol. FC Spartak Trnava preto konal a na riadiaci orgán Úniu Ligových klubov zaslal oficiálnu sťažnosť. Tú adresoval na vedomie aj prezidentovi SFZ Jánovi Kováčikovi, generálnemu sekretárovi SFZ Jozefovi Klimentovi, Komisii rozhodcov SFZ a Disciplinárnej komisii SFZ.
'Boli sme však očitými svedkami toho, že tento pán sa pohyboval v týchto priestoroch aj pred samotným zápasom a aj po ňom. Najlepšie by pohyb p. Trutza vedeli zdokumentovať zábery z bezpečnostnej kamery, ktorá je na štadióne v spomínaných priestoroch a na prípadné vyžiadanie by ich domáci klub mal dať k dispozícii,' píše Spartak v úvode sťažnosti.
Trnavčania sa pritom vôbec nesťažujú na výkon rozhodcov v tomto zápase, poukazujú len na skutočnosť, že Trutz nemal v technickej zóne a kabíne rozhodcov čo hľadať. Fanúšik môže teda jasne vidieť, že nejde o žiadnu konšpiráciu Spartaka, keďže sa klub sťažuje len na hrubé porušenie noriem a futbalových predpisov. Pritom je zarážajúce, že Slovan reagoval na sťažnosť Spartaka bez toho, aby vôbec videl, čo sa v nej píše...
'V žiadnom prípade netvrdíme, že p. Trutz a jeho návšteva v šatni rozhodcov mala vplyv na výkon rozhodcov v tomto zápase. Naopak sme názoru, že všetci rozhodcovia zvládli svoju úlohu bez výrazných pripomienok z našej strany. Naša výhrada smeruje však k tomu, že osoba, zvlášť ak ide o funkcionára klubu priameho konkurenta v ligovej tabuľke, sa môže opakovane voľne pohybovať v priestoroch štadióna, do ktorých nemôže mať v žiadnom prípade povolený vstup,' píše klub ďalej v sťažnosti.
Z tohto dôvodu sa klub rozhodol podať sťažnosť a to na klub Dunajskej Stredy a ďalšie osoby. 'Podávame preto týmto oficiálnu sťažnosť na domáci klub FC DAC 1904 Dunajská Streda, ako organizátora zápasu a jeho usporiadateľskú službu, že umožnila opakovane vpustenie a pohyb neoprávnenej osoby do priestorov pre hráčov mužstiev a delegované osoby a vstup do šatne rozhodcov. Rovnako podávame oficiálnu sťažnosť na športového riaditeľa ŠK Slovan Bratislava p. Richarda Trutza za viacnásobné porušenie futbalových noriem a predpisov tým, že ako funkcionár klubu ŠK Slovan Bratislava sa pohyboval vedome a neoprávnene v priestoroch štadióna FC DAC 1904 Dunajská Streda pri zápase, v ktorom nebol jeho klub priamym účastníkom a vstúpil do šatne rozhodcov tohto zápasu aj napriek tomu, že si musel byť vedomý, že to futbalové normy nepripúšťajú. Zároveň podávame oficiálnu sťažnosť na náhradného rozhodcu spomínaného zápasu ako aj na oboch delegátov SFZ (DS a DPR), ak túto uvedenú skutočnosť neuviedli vo svojich správach a záznamoch zo stretnutia,' uvádzajú andeli v sťažnosti.
Strana Slovana odkázala Trnavčanom, že ich pohľad na vec vníma ako nevydarený prvoaprílový žart. Spartak je ale presvedčený, že konanie vrcholového predstaviteľa manažmentu belasých berú slovanisti na ľahkú váhu. Samotný Richard Trutz sa obhajuje tým, že bol pozdraviť bývalých kolegov a zaželať im pekné sviatky. Reakcie slovanistov považuje Spartak za doslova smiešne a má na vec úplne opačný názor. Tvrdo takéto konanie odsudzuje a považuje ho za nemysliteľné a neakceptovateľné. Ak Richard Trutz tvrdí, že je to len mediálna hra Trnavy a hľadanie senzácie, tak je to z jeho strany zarážajúce. Prípad si všímajú aj popredné slovenské, dokonca aj zahraničné médiá. Citujeme isport.cz: 'Slovensko rieši škandál. Riaditeľa Slovana nachytali ako išiel za rozhodcami'. Určite ho budú aj ďalej sledovať. Podobne aj široká futbalová verejnosť.
'Upozorňujeme zároveň, že takéto konanie p. Trutza je nie len závažným porušením platných futbalových noriem a predpisov zo strany domáceho klubu a samotného funkcionára klubu ŠK Slovan Bratislava, ale medializáciou tohto konania je hrubo poškodené meno a dôveryhodnosť ligového futbalu ako takého. Je tiež zdrojom na vyvolávanie špekulácií a indícií o ovplyvňovaní činnosti rozhodcov v ligových zápasoch, ako aj o celkovej regulárnosti súťaže Fortuna ligy,' píše klub v sťažnosti.
Spartakovci žiadajú jasnú deklaráciu, že takéto niečo sa nebude v budúcnosti opakovať a chcú exemplárne tresty!
'Záverom preto žiadame o exemplárne potrestanie všetkých, ktorí sa v tomto prípade dopustili hrubého porušenia platných futbalových noriem a predpisov a zároveň sa tak jasne deklarovalo, že takéto a podobné prípady sa už nesmú v budúcnosti opakovať a nebudú sa v žiadnom prípade beztrestne tolerovať, tak ako tomu už v minulosti niekoľkokrát bolo,' píše FC Spartak v závere sťažnosti."

Stanovisko ŠK Slovan Bratislava (zdroj www.skslovan.com):
"ŠK Slovan reaguje na sťažnosť FC Spartak Trnava týkajúcu sa medializovanej fotografie, ktorá bola zrealizovaná po nedeľňajšom zápase v Dunajskej Strede. Celú „kauzu“ vnímame ako umelo vyvolanú s cieľom poškodiť meno klubu a chceme dôrazne vyvrátiť šíriace sa konšpiračné teórie.
'Spolu s ďalšími funkcionármi Slovana Bratislava sme navštívili zápas Dunajská Streda – Spartak Trnava. Je normálne, že si pozrieme zápasy svojich súperov, zvlášť, keď s Trnavou hráme dvakrát v tomto týždni. Rovnako na naše ligové duely chodia tréneri či funkcionári iných klubov, napríklad v sobotu bol na Pasienkoch trnavský tréner Nestor El Maestro. Po zápase som sa stretol s funkcionármi DAC i Spartaka, prehodili sme pár slov a rozlúčili sme sa. Pri odchode už z vyprázdneného štadióna, približne polhodinu po konci zápasu, som bol pozdraviť svojich bývalých dlhoročných kolegov a ako mi slušnosť káže, zaželal som im pekné sviatky. Hneď na to som sa s nimi rozlúčil a odišiel som zo štadióna,' povedal športový riaditeľ ŠK Slovan Bratislava Richard Trutz.
'Nechápem, prečo zainteresovaný klub hľadá senzáciu tam, kde nič nie je. Celé to vnímam ako určitú mediálnu hru zo strany daného klubu s cieľom zneistiť nás pred blížiacimi sa vzájomnými zápasmi. Návšteva kabíny rozhodcov pred či počas zápasu je pre mňa ako bývalého arbitra nemysliteľná a nikdy by mi ani len neprišlo na um, že by som tam v tom čase išiel. Bol som tam polhodinu po zápase a ten, kto urobil túto fotografiu, to musí dobre vedieť. Rázne odmietam akékoľvek špekulácie o ovplyvňovaní arbitrov. Jednak je tá predstava pre mňa nemysliteľná a navyše, musel by som byť doslova kúzelník a použiť stroj času, aby som niečo ovplyvnil tridsať minút po záverečnom hvizde. Mrzí ma, že niekto chcel byť zaujímavý a vytvára konšpiračné teórie s úmyslom poškodiť mňa, ale čo ma ešte viac mrzí, tak aj meno klubu. Nemôžem ovplyvniť kroky zainteresovaného klubu, ja však mám svedomie čisté a nemám problém sa obhájiť pred kompetentnými orgánmi SFZ,' dodal Richard Trutz.
Na sťažnosť Trnavy zareagoval aj viceprezident klubu Ivan Kmotrík ml. 'Reakcia Trnavy ma včera prekvapila, bral som to ako nevydarený oneskorený prvoaprílový žart. V zápase bolo viacero sporných situácií, pričom podľa mojich informácií práve Dunajská Streda zvažuje podanie sťažnosti na výkon hlavného rozhodcu. Celé mi to príde smiešne a umelo vyvolané. Tiež som si osobne pozrel zápas v Dunajskej Strede a každý súdny človek uzná, že výkon rozhodcu absolútne nenasvedčuje týmto konšpiráciám. Mám dojem, že v Trnave je po prvej jarnej prehre cítiť veľký tlak na zisk titulu po 45 rokoch a preto hľadajú problémy všade naokolo, len nie u seba. Už k tomu nemám čo viac dodať, nás táto situácia nerozhodila a naďalej sa normálne pripravujeme na blížiace sa zápasy,' vyhlásil viceprezident klubu Ivan Kmotrík ml.
V komentári na istom športovom portáli bol náš klub obvinený, že už „tri dni zaryto mlčíme.“ Trnava informovala o svojej sťažnosti v pondelok v neskorých večerných hodinách. Reakcia nášho klubu tak prichádza hneď na nasledujúci deň po tom, ako sme zaregistrovali trnavskú sťažnosť. Pre budúcnosť odporúčame dobre si pozrieť fakty a až potom bezhlavo obviňovať a hľadať senzácie tam, kde nie sú."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Miroslav Bukov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj