Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2018 15:25 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Kauza tunelovania nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Ivest: Vyniesli definitívne rozsudky!

V kauze tunelovania nebankoviek Horizont Slovakia a BMG Invest pôjde obžalovaný Dávid Brtva na deväť rokov za mreže a spoluobžalovaný Patrik Pachinger na sedem rokov.

Rozhodol o tom v stredu Najvyšší súd (NS) SR, ktorý potvrdil verdikt prvostupňového súdu z roku 2015. Jozefa Majského vylúčil NS SR na samostatné konanie, keďže je vážne chorý a v stredu ho polícia napokon na proces neeskortovala.

Termín odvolacieho konania s Jozefom M. ešte vytýčený nie je, závisí od jeho zdravotného stavu. V tomto konaní bude rozhodovať rovnaký senát ako v stredu, ale pod inou spisovou značkou. Znamená to, že spis nebude musieť študovať iný senát, čo by mohlo trvať mesiace.

Podľa krátkeho zdôvodnenia rozhodnutia NS SR prvostupňový súd - Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku rozhodol vo veci správne a správne vyhodnotil dôkazy. Teda NS SR sa v plnom rozsahu stotožnil s verdiktom ŠTS. Pachinger však okamžite do trestu odňatia slobody nenastúpi, keďže je po operáciách oboch očí a je práceneschopný. On ako jediný z troch obžalovaných sa na verejnom zasadnutí v stredu zúčastnil.

NS SR mu nechal mesačnú lehotu, aby si povybavoval svoje náležitosti a potom nastúpil na výkon trestu. Pokiaľ by tak neurobil, bol by stíhaný políciou. Súd v stredu zamietol viacero námietok Pachingera. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta po opustení súdnej miestnosti vyslovil spokojnosť s rozhodnutím NS SR. Tak ako vo svojom záverečnom návrhu zdôraznil, že pôvodný verdikt ŠTS bol správny a požiadal ho v plnom rozsahu potvrdiť.

 

Otvoriť galériu
Obhajca Brtvu vo svojom záverečnom návrhu navrhol zrušiť pôvodný rozsudok ŠTS a vec mu vrátiť naspäť na prerokovanie. Podobne prezentoval svoj záverečný návrh obhajca Pachingera. "Bol som tri roky vo väzbe na samotke, čo pokladám za nezákonné," povedal v stredu Pachinger, ktorý okrem iného požiadal súd, aby mu vzhľadom na jeho zdravotný stav prípadný trest na istý čas odložil. "Prioritne však trvám na mojom úplnom oslobodení a vec vrátiť naspäť ŠTS," povedal.

Rozsudok nad Jozefom Majským a spol. v kauze tunelovania nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest vyniesol ŠTS v Pezinku 21. októbra 2015. ŠTS vtedy odsúdil Jozefa M. na trest odňatia slobody na deväť rokov, Brtvu taktiež na deväť rokov a Pachingera na sedem rokov. Súd ich uznal za vinných zo spáchania trestného činu podvodu spolupáchateľstvom. Prvostupňový súd taktiež uložil peňažný trest vo výške 5000 eur pre obžalovaných Brtvu a Pachingera.

"Dôkazmi sa preukázala účasť obžalovaných na vymenovaných skutkoch. Súd má za to, že zhromaždené dôkazy spoľahlivo preukázali, že sa stal skutok, ktorý je predmetom obžaloby a že týchto skutkov sa dopustili obžalovaní," uviedol vtedy sudca ŠTS pri odôvodňovaní rozsudku. Rozhodnutie nebolo právoplatné, obžalovaní sa odvolali, a preto sa čakalo na termín verejného zasadnutia NS SR. Ešte pred rozsudkom ŠTS Špeciálny súd (ŠS) 27. apríla 2007 odsúdil Jozefa Majského na vyšší, 12-ročný trest odňatia slobody, Brtvu na 11 rokov a Patrika Pachingera na desaťročné väzenie. NS SR však tento verdikt zrušil.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj