Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2018 17:37 | Správy | Domáce správy

ONLINE Pred parlamentom sa zišli stovky demonštrantov, Danko ich žiada o stretnutie

Tento týždeň by malo prísť k hlasovaniu poslancov o dôvere novej vláde Petra Pellegriniho.

Ešte predtým sa však koná rozprava k Programovému vyhláseniu vlády (PVV), ktorá sa začala už v piatok poobede.

Do rozpravy sa prihlásilo až 39 poslancov, všetci z radov opozície. Podľa rokovacieho poriadku písomne prihlásený člen snemovne môže rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Po ich vystúpeniach bude ešte množné prihlásiť sa ústne. 

Podmienkou pre novú vládu je, aby za dôveru zahlasovala nadpolovičná väčšina prítomných členov snemovne. Už skôr však písomne deklarovalo podporu 79 poslancov.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Rozprava k Programovému vyhláseniu vlády, 2. deň
18:07

Na pódiu sa predstavili aj známi slovenskí herci. S plamenným prejavom vystúpil Matej Landl.

17:47

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) navrhol hlavným organizátorom pondelkového protestu pred parlamentom stretnutie. Chce si na ňom vypočuť ich požiadavky. TASR o tom informoval hovorca predsedu NR SR Tomáš Kostelník. "K stretnutiu by mohlo dôjsť po oficiálnom ukončení protestu, ktorý je naplánovaný do 19.00," spresnil hovorca.

Dávid Straka, Adam Bajo a časť organizátorov Veľkého protikorupčného pochodu zvolali na pondelok od 17.00 h pred budovou parlamentu v Bratislave demonštráciu proti vysloveniu dôvery vláde Petra Pellegriniho (Smer-SD). V tom čase pokračujú poslanci NR SR v rozprave k vládnemu programu.

17:33

Pred parlamentom sa od 17. hodiny zišli stovky ľudí, aby vyjadrili nesúhlas s novou vládou Petra Pellegriniho.

16:41

Novú vládu kritizovala aj jeho kolegyňa zo strany SaS Anna Zemanová. "Nepodporím túto vládu Roberta Fica IV a verím, že nás bude toľko, že ak nie dnes, tak o niekoľko týždňov táto vláda skončí a príde k novým voľbám a k zmene na Slovensku," uviedla Zemanová.

Vyzývala okrem iného na zavedenie konkrétnych zákonných krokov, ktoré zabezpečia, že sa bude v lesoch inak hospodáriť. Pripomenula tiež, že dva roky sa hovorilo o tom, ako je agrorezort dobre riadený a všetko je v ňom v poriadku. Následne sa ukázal korupčný škandál pri udeľovaní dotácií za poľnohospodársku pôdu.

16:40

Takzvaná rekonštrukcia vlády je namiesto riešenia súčasných problémov iba ich betónovaním. Vyhlásil to poslanec opozičnej SaS Karol Galek. Pýtal sa, či je programové vyhlásenie tejto vlády tým, čo očakávali ľudia, keď stáli na námestiach. Kritizoval, že nová vláda len prekopírovala programové vyhlásenie predchádzajúcej vlády. "Pokiaľ by takéto niečo urobil študent pri bakalárskej alebo diplomovej práci, vyhodili by ho zo školy," konštatoval Galek.

Vyššia miera neúcty, ako ukázala táto staronová vláda, tak podľa neho hádam ani neexistuje. "Je toto to, čím chce nová vláda upokojiť situáciu v spoločnosti, čím sa chce odlíšiť od tej predchádzajúcej?" kládol otázky Galek.

14:43

Rokovanie sa môže natiahnuť do noci. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR, keď odobrili návrh Juraja Blanára, aby sa rokovalo až do vyčerpania bodu. Rokovací deň zvyčajne končí o 19.00 h. Do rozpravy je len písomne prihlásených ešte 20 poslancov, na svoje vystúpenie má každý 20 minút. Potom dostanú ešte možnosť prihlásiť sa ústne. Na takéto vystúpenie majú poslanci po 10 minút.

Po ukončení rozpravy budú hlasovať. Vláda by mala získať dôveru, koalícia by mala mať v pléne dostatok hlasov. Opozícia kabinet a jeho programové vyhlásenie odmietajú.

12:59

Koalícia sa nezapája vystúpeniami v rozprave do debaty o vládnom programe aj preto, lebo nechce stupňovať napätie reakciami na opozičné invektívy. Povedal to podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Dušan Jarjabek, ktorý považuje nadávanie zo strany opozície za účelové a bezpredmetné.

"Všetko je jasné. Čo sme chceli, to sme si povedali aj v diskusných reláciách. Nemám sa prečo zapájať do rozpravy, lebo je to rozprava o vládnom programe, ktorý je pokračovaním dvojročného obdobia prvej vlády, na ktorú táto nadväzuje," upozornil. Na druhej strane aj Jarjabkovi prekáža, že v skopírovanom programovom vyhlásení vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) ostali aj neaktuálne veci. Nepovažuje to však za skutočný problém.

12:48

Vyše tristo osobností kultúrnej obce si neželá mať za ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú (Smer-SD).  Na tomto poste chcú vidieť osobu, "ktorá sa svojou kvalifikovanosťou bude môcť uchádzať o dôveru verejnosti", píše sa v ich výzve. Laššáková o výhradách osobností vie, takisto registruje žiadosť o jej odstúpenie z funkcie. So signatármi výzvy sa chce preto v najbližších dňoch stretnúť. Viac čítajte TU.

12:10

Predstavitelia koalície obhajovali vládny program už pred dvoma rokmi a dokument, ktorý predkladá premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), je identický. Takto vysvetlil novinárom predseda Mosta-Híd Béla Bugár fakt, že do rozpravy k vládnemu programu sa neprihlásil žiaden koaličný poslanec. Do debaty sa občas zapájajú len cez faktické poznámky.

"Pred dvoma rokmi sme si povedali všetko a pokračujeme v tom. Vy si myslíte, že si potrebujeme vytĺcť nejaké politické body z tejto rozpravy? Ja si to nemyslím. My potrebujeme robiť a plniť, čo v programe máme napísané," zdôraznil. Opozíciu zároveň Bugár kritizoval, že obsah jej vystúpení často nie je venovaný vládnemu programu, ale sústredí sa len na sypanie špiny a urážanie koalície.

Do rozpravy je aktuálne ešte písomne prihlásených 25 opozičných poslancov. Po nich bude ešte možnosť prihlásiť sa ústne.

11:08

Martin Fecko z OĽaNO je tiež voči novej vláde kritický. Výhrady mal najmä voči staronovej ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (nominantka SNS). Vláda totiž podľa neho nijakým spôsobom nepodporuje Slovensko v sebestačnosti potravín.

"Kam kráčajú peniaze z rezortu pôdohospodárstva, či zo Slovenského pozemkového fondu alebo z lesov? Kde sa využívajú? V lesoch alebo idú na iné účely? Vážení, to sú základné prešľapy, ktoré by sme mali zvládať. Bojím sa, že sa to nezvláda," skonštatoval Fecko. Narážal napríklad na pomalé schvaľovanie žiadostí pre mladých farmárov. "Je 2098 žiadostí, 500 vybavených, ostatné nič," myslí si Fecko.

10:58

Nová vláda nepredstavuje nové smerovanie krajiny. Presvedčená je o tom opozičná poslankyňa hnutia OĽaNO Soňa Gaborčáková. Upozornila na to, že na tvorbe programového vyhlásenia sa podieľali ľudia, ktorí z vládneho kabinetu odišli. Myslela tým napríklad expremiéra Roberta Fica, bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) či exministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS).

"Na Slovensku iba predstierame zmenu smerovania krajiny, a to cez nové tváre. Predkladáte nám staré programové vyhlásenie, ktoré nielenže nereflektuje nové skutočnosti v ostatných dvoch rokov, ale ani skutočnosti nasledujúcich rokov," myslí si Gaborčáková, ktorá neplánuje vysloviť dôveru novému vládnemu kabinetu.

Kritizovala najmä pôsobenie Jána Richtera (Smer-SD) na ministerstve práce. Vyčítala mu viaceré veci, napríklad to, že nerieši chudobu na Slovensku. Podľa poslankyne Slovensko potrebuje zmeny v sociálnom poistení či reformu daňovej politiky. "Čo z tohto sa odrazilo v novom programovom vyhlásení vlády? Nič," tvrdí Gaborčáková, ktorá upozornila aj na veľké regionálne rozdiely či nízke mzdy.

10:07

V súvislosti s pondelkovou demonštráciou proti vysloveniu dôvery vláde bude na niektorých miestach v Bratislave obmedzená osobná aj mestská hromadná doprava. Obmedzenia budú trvať od 15.00 h do ukončenia verejného zhromaždenia.

Podľa hovorkyne bratislavského Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Lucie Mihalíkovej pôjde najmä o ulice Mudroňova, Palisády, Zochova, Hodžovo námestie, ako aj priľahlé ulice Starého mesta.

"Dopravu v uvedených úsekoch budú usmerňovať a regulovať hliadky dopravnej polície podľa vzniknutej dopravno-bezpečnostnej situácie. V tejto súvislosti vyzývame vodičov, aby rešpektovali pokyny polície a pokiaľ je to možné, aby na prejazd použili inú trasu," informovala Mihalíková.

09:37

Dôvera je krehká vec, získava sa prácou bez morálnych kompromisov a za cenu vyvodenia politickej zodpovednosti. A vláda Petra Pellegriniho (Smer-SD) si dôveru nezaslúži pre viaceré kauzy, ako Bašternák, Chovanec, Špirko, obrnené transportéry, Babindol či pre spravovanie eurofondov. V úvode druhého rokovacieho dňa 30. schôdze NR SR to počas rozpravy k vysloveniu dôvery novej vláde vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová s tým, že aktéri týchto káuz nenesú zodpovednosť a polícia nekoná.

"Po vražde novinára a jeho snúbenice nás zaplavil pocit smútku, beznádeje a pochybností, kde sa to Slovensko ocitlo. Istota, že novinár môže slobodne a bez obáv písať, sa rozplynula a v takýchto chvíľach potrebuje krajina človeka, ktorý ju cez takéto ťažké situácie prevedie. Potrebuje políciu a súdy, ktorým môže dôverovať a oprieť sa o nich," povedala Remišová.

Namiesto toho sa Slovensku podľa jej slov dostalo cynizmu, oportunizmu, konšpirácií či strašenia štátnym prevratom a dlažobnými kockami. "Umelo vyvolaný strach živila vládna moc. Vidíme, že strašenie prevratom bolo perfídnou fraškou, lebo všetko sa deje v medziach ústavy," upozornila.

Opozičná poslankyňa poukázala na to, že ľudia na námestiach neveria vláde. "Dnes prídu demonštrovať pred parlament. Na druhej strane sú politici, ktorí sa snažia udržať mašinériu moci za každú cenu," dodala.

Z radov koalície na vystúpenie Remišovej nereagoval nikto. Do rozpravy je ešte písomne prihlásených 33 poslancov, po nich bude možnosť prihlásiť sa ústne. Z dôvodu predpokladanej dĺžky rokovania si poslanci o polovicu skrátili obedňajšiu prestávku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Čas.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva