Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.03.2018 12:13 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Rukojemnícka dráma vo francúzskom supermarkete: Zomreli dvaja ľudia, ozbrojenec sa hlási k Islamskému štátu!

Ozbrojenec zajal v piatok predpoludním niekoľko rukojemníkov v supermarkete na juhu Francúzska.

Ako uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na prokuratúru, ozbrojený muž sa hlási k teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Francúzsko v posledných rokoch zažilo niekoľko krvavých atentátov, ktoré podnikli radikálni islamisti. "Situácia je vážna," uviedol premiér Édouard Philippe.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

"Osamelý a ozbrojený muž vstúpil krátko pred jedenástou hodinou do supermarketu v obci Trèbes vo štvrti Aude a zajal niekoľko klientov obchodu reťazca Super U," uviedla rozhlasová stanica Europe 1.

Polícia okolie miesta útoku obkľúčila. Ministerstvo vnútra oznámilo, že vykonáva operáciu v Trèbes. Francúzske médiá informujú o dvoch obetiach a dvoch zranených. Útočník má byť ozbrojený aj granátmi. Polícia podniká operáciu na záchranu rukojemníkov. - Francúzsky premiér Édouard Philippe pripustil, že udalosť by mohla byť teroristickým útokom. Polícia s mužom vyjdenáva. 

Streľba na policajtov a rukojemnícka dráma majú spolu súvisieť

 

Auto, z ktorého v piatok predpoludním neznámy páchateľ strieľal na skupinu policajtov v Carcassonne, sa našlo na parkovisku pri supermarkete v Trebes, kde sa od predpoludnia odohráva rukojemnícka dráma. Ako informoval spravodajský portál France Info, k streľbe do skupinky policajtov, ktorí sa venovali športovaniu, došlo v meste Carcassonne. Miesto tohto činu je od supermarketu v Trebes vzdialené len šesť kilometrov, asi desať minút jazdy autom.

Otvoriť galériu
Streľbe v Carcassonne predchádzal pokus vodiča auta vraziť do skupinky príslušníkov policajnej jednotky CRS. Následne z auta vyskočil a začal strieľať. Jeden z policajtov utrpel strelné zranenie, ktoré však nie je vážne.

Z informácií francúzskych médií vyplýva, že ten istý strelec po tomto útoku nastúpil do auta a následne spustil streľbu v blízkom supermarkete, kde stále zadržiava skupinu rukojemníkov. Počas streľby podľa svedkov vykrikoval Alláhu akbar, prihlásil sa k extrémistickej organizácii Islamský štát a vykrikoval, že chce "pomstiť svojich bratov v Sýrii". Dôveryhodné zdroje pre televíziu BFMTV uviedli, že pri streľbe bol smrteľne zranený najmenej jeden rukojemník.

BFMTV dodala, že polícia páchateľa zrejme identifikovala. Má ísť o muža, ktorý bol tajnými službami sledovaný na základe podozrenia z islamistickej radikalizácie a bol naňho vedený spis kategórie S. Podľa televízie Sky News ide o asi 30-ročného muža marockého pôvodu. Podľa Sky News muž v obchode vykrikoval, že žiada prepustenie Salaha Abdeslama, jediného preživšieho príslušníka teroristických kománd, ktoré v novembri roku 2015 útočili v Paríži a na predmestí Saint-Denis.

Otvoriť galériu
Ako informoval spravodajský portál France Info, nad Trebes hliadkujú tri policajné vrtuľníky a k dejisku incidentu polícia stiahla dodatočných príslušníkov žandarmérie z Narbonne. Povolala aj posily z Nimes a Toulouse, odkiaľ príde elitná zásahová jednotka GIGN. Okolie supermarketu polícia uzavrela. Vzhľadom na podozrenie, že ide o pokus o vraždu a teroristické spolčovanie a obmedzovanie osobnej slobody, prípad prevzala parížska prokuratúra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?
Auto skončilo na prednej časti iného vozidla.
Foto
Opitý senior v Topoľčanoch spravil nepochopiteľnú CHYBU: „Odparkoval“ na druhom aute!
Americký prezident Joe Biden.
Uniklo, čo spravia USA pre Ukrajinu: To sa Putinovi nebude páčiť!
V Ostrave nechýbajú známe osobnosti: Aha, kto prišiel fandiť Slovákom!
V Istanbule opäť otvorili mešitu Kariye, bývalý byzantský chrám.
Foto
Starobylý byzantský chrám prerobili na mešitu: Prvé modlitby po ostrej kritike!
Šéf OSN António Guterres
Guterres varuje pred najhorším: Toto spôsobí humanitárnu katastrofu!
(ilustr. foto)
Robíte v sprche potajme túto nechutnosť? Mali by ste s tým okamžite prestať! Dôvod je prekvapivý
Demonštranti sa pokúsili vniknúť do areálu závodu Tesla pri Berlíne
Dráma v závode Tesly, zasahovať musí polícia: Prederie sa naštvaný dav do areálu?!