Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2018 12:00 | Správy | Peniaze

Veľký prehľad cien potravín: Koľko vás vyjde veľkonočný nákup? Sviatočné menu zdraželo!

Veľká noc sa blíži, Slováci musia opäť vyraziť na nákupy.

Žiaľ, aj tento rok minú v obchodoch viac peňazí ako vlani. Štatistický úrad tento týždeň informoval, že ceny potravín a nealkoholických nápojov vo februári vzrástli o 4,6 percenta. Nový Čas vybral takmer 50 výrobkov, ktoré neodmysliteľne patria k sviatočnému menu, a ich tohtoročné ceny porovnal s tými minuloročnými. Výsledkom je, že sviatočný nákup nás vyjde o viac ako štyri percentá viac. Za čo si najviac priplatíme a čo nás, naopak, vyjde menej?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Zemiakový šalát nás tento rok vyjde viac ako vlani. Vajcia zdraželi takmer o 33 percent, majonéza o 23 percent. „Klasický zemiakový šalát mierne predražia vajíčka aj majonéza, vzrástla aj cena mrkvy. Naopak, lacnejšie nás vyjdú zemiaky, a to až o 16 percent,“ tvrdí analytička Poštovej banky Lucia Dovalová. Zoznam komodít, za ktoré si priplatíme, je oveľa dlhší ako výpočet tých lacnejších. Cena čerstvého masla vzrástla o 26 percent, ceny ďalších mliečnych výrobkov si stále držia vyššiu cenu. „Prípravu veľkonočných dobrôt zlacní cukor, ktorého cena klesla takmer o 15 percent,“ pokračuje Dovalová.

Otvoriť galériu
Ceny potravín
Zdroj: anc

Zdražovanie sa spomalilo

 

Štatistický úrad tento týždeň informoval, že ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vzrástli o 4,6 percenta. Dôležité je, že oproti januáru sa zdražovanie spomalilo. „Inak povedané, za potraviny a nealkoholické nápoje síce platíme viac ako minulý rok, ale nie o toľko ako v januári tohto roka,“ vysvetľuje Eva Sadovská zo Slovenského farmárskeho družstva. Je pravdepodobné, že v najbližšom období sa nič nezmení. „Očakávame, že aj v najbližších mesiacoch roka si budeme za potraviny a nealkoholické nápoje priplácať, medziročne okolo päť percent,“ dodáva Sadovská.

 

Základ menu sa nemení

Mäso, zväčša šunka, vajcia, koláče, alkohol, mladé rastliny a chren - základ veľkonočnej stravy na Slovensku sa nemení. Novinkami sú zákusky, sladkosti, čokoláda a rôzne druhy alkoholu. „Prevažuje tendencia prenosu spôsobov veľkonočného sviatkovania z dedinského do mestského prostredia. To platí aj o škále a konzumácii veľkonočných jedál. Ľudia prichádzajúci do miest dodržiavajú veľkonočné stravovacie zvyky z vidieckych lokalít, z ktorých prišli,“ tvrdí Katarína Popelková z Ústavu etnológie SAV.

 

Ceny sa môžu ustáliť v lete

Lucia Dovalová, Poštová banka

- Tento rok by spotrebiteľské ceny mohli dosiahnuť vyššiu dynamiku rastu, a to okolo 2,0 %. Očakávame, že aj v najbližších mesiacoch k tomu budú prispievať ceny potravín, aj keď ceny masla, mliečnych výrobkov a vajec sa už nepriblížia k predchádzajúcej úrovni. K určitej stabilizácii cien potravín by mohlo dôjsť v letných mesiacoch. Záleží však na tom, aká bude tohtoročná úroda.

 

Obchody sa chystajú na nápor

Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa spoločnosti BILLA

- Najväčšie nákupy si Slováci nechávajú na deň pred Veľkým piatkom. Viac zákazníkov očakávame už v stredu (28. marca). Predpokladáme, že na nákupy čerstvých potravín zákazníci prídu v sobotu, medzi sviatkami.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jozef Čavojec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
early rush hour scene with lens flares
Vodiči, cez víkend sa pripravte na dopravné obmedzenia: Budú na D2 v tomto úseku
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
KDH chce odvolať Dolinkovú: Namietajú zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?