Okolo potravín a nášho jedálneho lístka panuje množstvo mýtov. Tie sa vedci snažia pravidelne vyvrátiť alebo ich potvrdiť.
Na najväčšie bludy sa pozrel lekár Thomas Kurschied, nemecký odborník na zdravé stravovanie. Čomu všetkému netreba veriť?
Špenát je plný železa
- v tejto listovej zelenine nájdete 2,7 mg železa na 100 g
- na porovnanie: fazuľa má v 100 g až 5,1 mg a jaternica 6,4 mg
Treba piť 3 litre vody denne
- pri normálnom stravovaní pokojne postačí len polovica (1,5 l)
- avšak pri vypití troch litrov je krv redšia, organizmus je bdelejší a mozog pracuje rýchlejšie
Denne teplé jedlo
- telo síce musí studené jedlo najprv zohriať, to však spotrebúva veľmi málo energie
- zároveň pri zohrievaní studených pokrmov spaľujete kalórie
Radšej margarín ako maslo
- nutričná hodnota oboch tukov je približne rovnaká
- obe obsahujú v 100 gramoch 81 gramov tuku
Variť sa môže aj s olivovým olejom
- pri zahrievaní sa ničia nenasýtené mastné kyseliny
- zároveň môže vzniknúť nebezpečný rakovinotvorný akroleín
Z orechov sa nepriberá
- oriešky sú veľmi zdravé pre svoj obsah nenasýtených transmastných kyselín či vitamínov
- s ich konzumáciou to však nepreháňajte, pretože obsahujú veľa kalórií
Mrkva zlepšuje zrak
- mrkva je bohatá na betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A
- nedostatok vitamínu A môže spôsobiť šeroslepotu, no zvýšeným príjmom mrkvy sa okuliarov nezbavíte
Mäso je plné hormónov
- v krajinách Európskej únie je zakázané dávať zvieratám určeným na chov rastové hormóny
- za rýchly rast a priberanie na hmotnosti môže šľachtenie a kŕmenie
Všetky E-čka sú škodlivé
- určite nehádžte všetky látky so začiatkom E do jedného vreca
- často sú medzi nimi aj vitamíny či farbivá, ako je betakarotén, ktoré telu neškodia
Mrazená zelenina nemá vitamíny
- zelenina vyberaná do mrazených zmesí sa veľmi rýchlo zmrazí, čo konzervuje a uchováva niektoré vitamíny aj minerálne látky
- v niektorých prípadoch môže obsahovať ešte viac vitamínov, ako je to pri nedozretej, ktorá sa často predáva na pultoch obchodov