Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2018 06:05 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Slovensko zažilo najväčšie protivládne protesty od revolúcie, ľudia v tom majú jasno: Prečo sme prišli na demonštráciu!

Hnev, bezradnosť a volanie po zmene. Do ulíc po celom Slovensku vyšli desaťtisíce nespokojných ľudí, ktorí sa rozhodli protestovať proti súčasným pomerom vo vedení našej krajiny.

Hlavnými myšlienkami občianskych demonštrácií po smrti Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) sú okrem vyšetrenia ich smrti aj zmeny vo vláde, nad ktorou visí tieň podozrenia z blízkosti k talianskej mafii.

 

Do protestov sa zapojili desiatky slovenských miest, pričom najväčší počet ľudí - podľa prvotných odhadov 40-tisíc, prišlo do Bratislavy. Na pódiu na Námestí SNP sa striedali zástupcovia učiteľov, novinárov či umelcov a nechýbal ani emeritný arcibiskup Róbert Bezák. „Je v tom niečo hrozné, biblické, že až smrť nás vyprovokuje, aby sme sa tu stretli. Janko a Martinka, stali ste sa hrdinami Slovenska,“ povedal Bezák s tým, že „keď zabitie človeka prejde medzi nás bez povšimnutia, bol by to znak rozpadu spoločnosti“.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

Neodpustil si ani odkaz Mostu, ktorý sa rozhoduje o zotrvaní v koalícii. „Nech mi je dovolené pozdraviť pána Bugára, Žitňanskú, Šebeja, do ktorých rúk som vložil svoju dôveru,“ dodal Bezák.

Otvoriť galériu
Organizátor Peter Nagy vysvetľoval, že k protestom ich dohnal fakt, že vláda nevyvodila politickú zodpovednosť za to, čo vyplávalo na povrch po Kuciakovej smrti. „Táto vražda spôsobila obrovskú nedôveru v štát a pre jej obnovenie potrebujeme vládu bez podozrenia, že by bola spojená s organizovaným zločinom,“ povedal Nagy. „Slovensko je v posledných dňoch otrasené tak, ako roky nebolo. Chceme sa postaviť za slušnú a demokratickú krajinu, kto, ak nie my, kedy, ak nie teraz?“ pýtali sa organizátori na začiatku protestu v Bratislave. Dav poväčšine skandoval protivládne heslá a počúval citácie z posledného článku Kuciaka o prepojeniach talianskej mafie na ľudí na Úrade vlády.

 

V Prešove vystúpila mama zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová. „Prišla som preto, lebo som presvedčená, že naši mladí by to tak chceli. A priviedol ma aj hrôzostrašný pohľad, ktorý sa mi naskytol, keď som vstúpila do domu vo Veľkej Mači,“ povedala.

Otvoriť galériu

Sociológ Martin Slosiarik vysvetľuje, že je ešte ťažko rozprávať o celkovom obraze stavu slovenskej spoločnosti. „To, čo sa deje na uliciach, je však následok toho, čo sa v posledných týždňoch deje na politickej scéne, je to dôsledok vystúpení a káuz, ktoré sa prevalili - najmä spojenie politických špičiek s mafiou. Prerastanie takýchto štruktúr má vplyv na mobilizáciu ľudí,“ hovorí Slosiarik. Masovosťou demonštrácií sú pochody ešte väčšie ako tie, ktoré vypukli po zverejnení spisu Gorila, ktoré boli najväčšími po nežnej revolúcii. „Spája ich téma boja proti korupcii, no zásadný rozdiel, ktorý môže zmobilizovať výrazne viac ľudí, je ten, že o život prišli dvaja mladí ľudia,“ zakončil Slosiarik.

 

Prečo sme prišli na demonštráciu?

Miroslav Konečný (35), Malacky, podnikateľ

Otvoriť galériu

Prišiel som preto, lebo sa dejú veci, ku ktorým by sa mali ľudia vyjadriť. Tou prítomnosťou chceme ukázať, že sme tu a politici by nás mali počúvať. Chcel by som, aby vedeli politici počúvať svoje svedomie a ctili svoju prísahu. Takže chcem, aby toto politici počuli.

Zuzana Hozlarova (18), Nové Zámky, študentka

Otvoriť galériu

Pretože už mám dosť toho, čo tu robí naša vláda, že sa hrajú, že môžu všetko ututlať a klamú do telky. Najviac ma udivuje, že všade v Európe by to neprešlo a tu v pohode môžu toto robiť a ešte sa usmievajú do telky. Chcem docieliť, aby odstúpil pán minister vnútra, pán premiér a policajný prezident.

Jaroslav Drobný (56), Prešov, invalidný dôchodca

Otvoriť galériu

Prišiel som sem, aby som vyjadril nespokojnosť s tým, čo sa deje. Som pobúrený z tragédie, čo sa stala. Chcem, aby sa všetko vyšetrilo a aby sa zmenila vláda.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!
Ilustračné foto
Vodiči, buďte opatrní: Na časti D2 bude prejazdný len jeden pruh
Helena Vondráčková.
Foto
Helena Vondráčková je v Bardejove! A takúto FOTO by ste od divy teda nečakali
Fanúšikovia jej často udeľujú titul najkrajšej ženy sveta.
Foto
Tá má teda guráž: Atlétka zverejňuje pikantné fotky, fanúšikovia sú do nej zbláznení!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Na izraelskú vládu sa valí kritika: Porušuje ľudské právo?!
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy
Humanitárna kríza v Gaze: Teraz to bude ešte horšie, aha, k čomu sa priznal Hamas
V Titanicu hral postavu kapitána "nepotopiteľnej" lode.
Foto
Zomrel kapitán († 79) z Titanicu! Na FOTO krátko pred smrťou bol na NEPOZNANIE
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Rázny krok z Česka! S tým Putin nebude spokojný: Znamená to len jednu vec
Takto si diváci pamätajú Chodúra zo SuperStar.
Foto
Superstarista Chodúr a jeho o 17 rokov staršia Ivona: Sobáš prirovnal k pohrebu